5.11.2018

Koeajo: Yamaha Niken – kaksi miekkaa ja kolme pyörää

Yamaha Niken

Japaninkielinen sana Niken – kaksi miekkaa – kuvaa hyvin Yamahan uutuusmallin Yamaha Niken ulkonäköä ja terävää ohjautuvuutta. Hyvää: etupään pito, ajettavuus soralla, vakaus jarrutuksissa. Huonoa: paino, monimutkaisempi keulan ja ohjauksen rakenne.

Moni kuvittelee kolmipyöräisen Nikenin pysyvän itsestään pystyssä. Se ovat harhaluulo, sillä Niken on luokiteltu moottoripyöräksi, sen ajamiseen tarvitaan moottoripyöräkortti ja ajaminen poikkeaa hyvin vähän perinteisen moottoripyörän ajamisesta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Enemmän pitoa

Miksi sitten kolme pyörää? Siksi, että kaksi etupyörää tarjoaa paremman pidon. Kaarrenopeutta ja siten kallistuskulmaa voi kasvattaa lisäämättä kaatumisriskiä. Ajossa kolmipyöräisyyden huomaa vain asfaltin reikiä väistellessä, jolloin joutuu huomioimaan etupyörien kulkevan 410 millin etäisyydellä toisistaan.

Yamaha Niken

Hidasajossa huomaa etupään Ackermann-rakenteen tuoman lisäpainon lievänä yläpainoisuutena. Kun päästään vauhtiin, kolmipyöräisyys unohtuu nopeasti.

Yamaha on kompensoinut etupään painavamman rakenteen ja kahden etupyörän aiheuttaman hyrrävoiman jyrkentämällä keulakulmaa viitisen astetta. Mutkiin Niken kääntyy herkästi ja ajolinjan muuttaminen kesken mutkankin on helppoa. Kahden eturenkaan tuoma parempi pito tuntuu ohjauksen suurempana tarkkuutena.

Yamaha Niken

Haittapuolena etupään monimutkaisemman rakenteen tuoma lisäpaino tuntuu suorituskyvyssä, lähinnä heikompana kiihtyvyytenä.

Sorallakin tukevampi

Soralla Nikenin etupään vakaampi käyttäytyminen tuntuu vielä selkeämmin kuin kestopäällysteellä. Kuulalaakerisorallakin pystyy ajamaan rennosti pelkäämättä keulan karkaavan alta.

Suoralla tiellä ajaminen ei vaadi samanlaista tarkkaavaisuutta kuin perinteinen moottoripyörä, jolloin ajaminen ei myöskään väsytä yhtä nopeasti. Jarrutuksissakin kaksi etupyörää lisää vakautta.

Yamaha Niken

Yamaha on lisännyt kolmisylinterisen rivimoottorin pyöriviä massoja ja muuttanut moottorikarttoja sekä vaihteiston välityksiä, jotta ne sopisivat paremmin Nikenin luonteelle sekä lisääntyneelle painolle verrattuna saman tekniikan jakavaan MT-09 -malliin. Quickshifter-vaihdeavustin mahdollistaa kytkimettömän vaihtamisen ylöspäin, vakionopeussäädin ja luistonesto tuovat ajamiseen oman lisämukavuutensa.

Yamaha Niken

Eniten Nikenin parantuneesta pidosta hyötyvät vähän kokemusta omaavat motoristit. Ohjaaminen on helpompaa ja kallistelu turvallisempaa. Huolimatta kahdesta etupyörästä ja monimutkaisemmasta keularakenteesta Yamahan hinta on saatu puristettua 20 000 euroon. Suurin este Nikenin hankkimiselle ei välttämättä ole hinta, vaan ennakkoluulot. Perinteisestä moottoripyörästä poikkeava ulkonäkö haittaa kuitenkin vain ulkopuolisia, kuljettaja ei sitä ajaessaan huomaa.

Teksti ja kuvat: Janne Huhtala

Lisätietoja: www.yamaha-motor.eu/niken

Yamaha Niken

Hinta alkaen

20 145 €

Moottori

Bensiinimoottori 847 cm³, kolmisylinterinen rivimoottori, nestejäähdytys, 6 vaihdetta, ketjuveto.

Teho

85 kW (115 hv), 10000 r/min

Vääntö

88 Nm (8500 r/min)

Vääntö

88 Nm (8500 r/min)

Muu tieto

Mitat: istuinkorkeus 820 mm, paino ajokunnossa 263 kg, akseliväli 1 520 mm, tankin tilavuus 18 litraa. Rengaskoko: edessä 2 x 120/70R15, takana 190/55R17.

Takuu

2 vuotta

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat