18.5.2015

Koeajo: Mondeota tilavampi Ford S-MAX

Kun Mondeon tilat eivät riitä. Hyvää: ajettavuus, tilat. Huonoa: viihde- ja tietojärjestelmien käytettävyys.

Fordin tila-autojen valikoima uudistuu. Toisen sukupolven S-MAXin rinnalla julkaistaan kokoluokkaa pienemmän C-MAXin ja Grand C-MAXin kasvojenkohotus. Heti kesällä on tilamalliston suurimman auton, Ford Galaxyn, uudistumisen vuoro. Galaxyn uudistuminen heti S-MAXin perään johtuu autojen yhteisestä perusrakenteesta.

S-MAXin ulkokuoren muotoilussa on säilytetty selkeä sukunäkö ensimmäiseen sukupolveen. Auto näyttää tila-autoksi huomattavan menevältä, josta kiitos kyljen teräville pokkauksille ja entistä pidemmälle konepeitolle.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mutkissa mainio

Vauhdikkaan ulkonäön herättämät lupaukset lunastetaan ajettavuudella. Suuren koon ja 1 700 kilogramman vuoksi urheiluautomaista käytöstä on turha odottaa, mutta autoluokka huomioiden tila-autotulokas on erinomainen ajaa mutkatielläkin.

Jousitus on ainakin kahden hengen kuormalla mainio yhdistelmä mukavuutta ja ajettavuutta. Yhdeksäntoistatuumaisista vanteista huolimatta töyssyt suodattuvat pois, eikä mutkissa esiinny merkittävää kallistelua.

Lisävarusteisella sähkösäätöisellä iskunvaimennuksella S-MAXin alustan luonnetta voi hienosäätää mukavammaksi tai urheilullisemmaksi. Valitettavasti Ford on päättänyt piilottaa käyttökelpoisen toiminnon syvälle ajotietokoneen valikkosokkeloon.

Ohjauksella tilannetajua

Loppuvuodesta S-MAXin ja rinnakkaismalli Galaxyn lisävarustelistalle ilmestyy muuttuvavälitteinen ohjaus. Kaupungissa ohjaus on hyvin nopea, jotta kadunkulmissa ja liikenneympyröissä ratin pyöritys vähenee. Vastaavasti moottoritienopeuksissa ohjausta hidastetaan, jotta kulku pysyy mahdollisimman vakaana.

Toteutus perustuu ohjauspyörän sisään asennettuun sähkömoottoriin, joka muokkaa kuljettajan tekemiä ohjausliikkeitä suuremmiksi tai pienemmiksi.

Muuttuvavälitteistä ohjausta oli mahdollista kokeilla lyhyellä testiradalla. Keilojen pujottelu hitaassa vauhdissa sujui huomattavan pienin ohjausliikkein. Mutkaisella maaseututiellä perinteistä ohjausta nopeampi välitys sai auton tuntumaan kokoistaan ketterämmältä. Pikatestissä ohjaus tuntui luonnolliselta, mutta lopullinen arvio saa odottaa pidempää koeajoa.

Uutuuden tieto- ja viihdelaitteita ohjataan muista lähiaikoina uudistuneista Fordeista tutulla SYNC2-järjestelmällä. Suureen kosketusnäyttöön perustuva järjestelmä ei ole sujuvuudessa tai helppokäyttöisyydessä varsinainen ajoneuvosuunnittelun virstanpylväs, mutta pienellä totuttelulla sen kanssa pärjää.

Mukautuvat tilat

Takimmaiselle istuinriville käynti sujuu näppärästi yhdellä kädellä eteen taittuvien takaistuimien ansiosta. Valitettavasti takaistuin ei palaa kippauksen jälkeen takaisin alkuperäiseen asentoonsa, vaan jää pituussäädön etummaiseen kohtaan.

Ratin takaa S-MAX muistuttaa huomattavan paljon perusrakenteen jakavaa Mondeota. Tunnelma muuttuu tila-automaisemmaksi vasta keskimmäiselle istuinriville siirryttäessä.

Korkealle sijoitettujen istuimien ansiosta käynti autoon sujuu vaivatta. Keskimmäisen istuinrivin mukavuutta parantavat pituussäätö ja tasainen lattia.

Siirryttäessä kolmannelle istuinriville tunnelma muuttuu ahtaammaksi.

Täydellä miehityksellä ongelmaksi muodostuu myös rajoittunut tavaratilan koko. Onneksi lisätilaa muodostuu nopeasti matkustajien vähentyessä, sillä takapenkit kaatuvat tasaiseksi pohjaksi napin painalluksella.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Nelivetoinen diesel

Dieselit hallitsevat tila-autojen markkinoita. S-MAXin kaksilitraisista öljynpolttajista on tarjolla neljä vaihtoehtoa tehohaarukassa 120–210 hevosvoimaa. Keskimmäiset 150 ja 180 hevosvoimaiset vaihtoehdot noussevat halutuimmiksi.

Pienempitehoisen vaihteiston voi valita, tehokkaampi tulee aina kuusivaihteisen automaatin kera. Mielenkiintoisena lisänä kumpikin on tarjolla myös nelivetoisena.

Bensiinimoottoreina tarjolla on turboahdettu puolitoistalitrainen (160 hv) ja

turboahdettu kaksilitrainen (240 hv).

Kaksilitraisen bensiiniturbon teholupauksesta huolimatta auto etenee raskaan tuntuisesti. 150 hevosvoimainen diesel tuntuu huomattavasti miellyttävämmältä. Takapuolituntumalla 90 hevosvoiman tehoeroa ei huomaa, sillä diesel kulkee vahvan väännön ja miellyttävän murinan ansiosta todella vaivattomasti.

Teksti ja kuvat: Lauri Ahtiainen

Ford S-MAX 2.0 TDCi 150 hv Titanium Business

Hinta alkaen

45 359 €

Moottori

Dieselmoottori 1 997 cm³, 4 sylinteriä, ahdin, 6-v. manuaalivaihteisto, etuveto.

Teho

110 kW (150 hv), 3500 r/min

Vääntö

350 Nm (2000–2500 r/min)

Vääntö

350 Nm (2000–2500 r/min)

Kiihtyvyys 0–100 km/h

10,8 s

Kulutus l/ 100 km

NEDC-kulutus 5,0 (yhd.) (l/km)

CO2-päästöt

129 g/km

Takuu

3 vuotta / 100 000 km

Luetuimmat