1.10.2015

Koeajo: monikäyttöinen Opel Karl

Yhdistelmä tyylikkyyttä ja monikäyttöisyyttä edulliseen hintaan. Hyvää: laatuvaikutelma, varustetaso, hinta. Huonoa: ykkösvaihteen takertelu.

Opelilla on tarjota kolme erilaista vaihtoehtoa alle 15 000 euron hintaluokassa, kun Corsa ja Adam saavat rinnalleen vieläkin edullisemman Karl Enjoy -mallin. Opel Karl huokuu sisustuksen laadukkuutta ja ajo-ominaisuudet ovat luokkansa huippua.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kaupunkiajotila keventää

Saksalaiseen tyyliin hallintalaitteiden sijoittelu ja toiminta ovat kunnossa. Tumma sisustus on tyylikäs. Perusmallin varustukseen kuuluvat muun muassa vakionopeussäädin, mäkilähtöavustin ja lämmitettävä ohjauspyörä, joka on säädettävissä ainoastaan korkeussuunnassa.

Erikoisuutena kuljettaja voi valita napin painalluksella kaupunkiajotilan, joka keventää ohjausta. Tosin ohjaus on todella kevyt käyttää jo perusasetuksessakin.

Istuinten muotoilu on muuten hyvä, mutta sivuttaistukea voisi olla enemmän. Rystyset osuvat helposti istuinlämmittimen kytkimiin, kun käyttää seisontajarrua.

Kolmisylinterinen moottori on ominaisuuksiltaan joustava ja sen äänimaailma on hauskan möreä. Liikkeellelähtö onnistuu lähes tyhjäkäynnillä moottorin sammumatta.

Vaikka tehon ja sitkeyden huippuarvot saavutetaan korkeilla kierrosluvuilla, riittää suorituskykyä myös matalilla kierroksilla. Vaihdeopastin kehottaa jo alle 40 kilometrin tuntinopeudessa vaihtamaan neloselta viitosvaihteelle. Uudenkarhean koeajoauton ykkösvaihde kytkeytyi välillä takerrellen.

Karl on hiljainen kahdeksankympin nopeuksissa, mutta moottoritiellä rengasäänet ja suhinat voimistuvat selvästi. Keskikulutus jää viiteen litraan.

Viisiovisuus tekee Karlista monikäyttöisen. Kun kuljettajan istuin säädetään 180-senttiselle sopivaksi, mahtuu takapenkille juuri ja juuri samankokoinen matkustaja polvitilan puolesta.

Pääntilaa riittää muutaman sentin pidemmällekin. 215 litran tavarasäiliö kasvaa penkit kääntämällä hitusen yli tuhatlitraiseksi. Tavarasäiliössä on hyvät sidontakoukut.

Varusteita maun mukaan

Koeajoautossa oli 352 euron Enjoy More -varustepaketti, johon kuuluvat tummennetut takaikkunat, takapysäköintiavustin, bluetooth handsfree ja kangasmatot.

Ylellisyyttä kaipaavalle on 1 600 euroa perusmallia kalliimpi Cosmo-vaihtoehto, johon kuuluvat muun muassa automaatti-ilmastointi, morracana-verhoilu, bluetooth handsfree ja tummennetut takaikkunat.

Teksti ja kuvat: Janne Huhtala

Opel Karl 1.0 Enjoy

Hinta alkaen

13 747 €

Moottori

Bensiinimoottori 999 cm3, 3 sylinteriä, 5-v. manuaalivaihteisto, etuveto.

Teho

55 kW (75 hv), 6500 r/min

Vääntö

95 Nm (4500 r/min)

Vääntö

95 Nm (4500 r/min)

Kiihtyvyys 0–100 km/h

13,9 s

Kulutus l/ 100 km

NEDC-kulutus 4,5 (yhd.) (l/km)

CO2-päästöt

104 g/km

Euro NCAP

4 tähteä

Takuu

2 vuotta

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat