1.4.2015

Koeajo: tehokas Ducati 1299

Luokkansa tehokkain ja kevyin moottoripyörä. Hyvää: parantunut sitkeys, viimeistely, keveys. Huonoa: mittariston luettavuus, hinta.

Uuden Panigalen V2-moottori on kasvatettu 1 285-kuutioiseksi. Sen luvataan tuottavan 205 hevosvoimaa ja 145 newtonmetriä. Tankattuna 190 kiloisena se on luokkansa tehokkain ja kevyin moottoripyörä.

Portimaon radan suorat tuntuvat lyhyemmiltä kuin ikinä ennen, ja keulimisenesto tekee koko ajan töitä pitääkseen eturenkaan lähellä radan pintaa. Sitkeys on kasvanut keskikierroksilla 15 prosenttia, mikä tekee pyörästä terävämmän mutta samalla helpomman ajettavan.

Valittavissa on kolme tehokarttaa: sadekelille, urheilulliseen ajoon ja rata-ajoon.

Vakiovarustukseen kuuluvat myös luistonesto, vaihdeavustin, moottorijarrutuksen voimakkuuden säätö ja kallistuksissakin toimiva lukkiutumaton jarrujärjestelmä. Vaihdeavustimen erikoisuus on, että se sallii täydellä kaasulla vaihteidenvaihdot sekä ylös- että alaspäin.

Elektroniset apuvälineet ovat turvallisuussyistä tarpeen, sillä yli 200 hevosvoiman hallinta pelkällä kaasukahvalla on mahdoton tehtävä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Älykäs jousitus

S-versiossa on Öhlinsin puoliaktiivinen jousitusjärjestelmä, joka tunnistaa kuljettajan ajotavan ja olosuhteet, ja säätää vaimennuksia niiden perusteella tosiaikaisesti.

Rauhallisemmin ajettaessa jousitus tuntuu pehmeähköltä, mutta kun vauhti kasvaa ja jarrutetaan mutkiin tiukemmin, tuntuu alusta heti jämäkämmältä. S-mallin varusteisiin kuuluvat lisäksi muun muassa ledvalot ja takoalumiinivanteet.

Mukava ajoasento

Ajoasentoa voi luonnehtia luokassaan mukavaksi. Katteet ja tuulilasi tarjoavat paremman suojan kuljettajalle kuin edeltävä malli. Myös jalkatappien muotoilua on muutettu, ja ne ovat nyt karheammat tarjoten paremman pidon ajosaappaille.

Mittaristo on toteutettu värinestekidenäytöllä. Sen näkymä muuttuu muun muassa sen mukaan mikä tehokartta on valittu. Ajotietokoneen erikoisuus on pyörän kallistuskulman astenäyttö.

Mittaristo on melko alhaalla, joten kuljettaja joutuu kääntämään katseensa pois liikenteestä mittareita katsoessaan. Perinteinen analoginen mittari olisi luettavuudeltaan selkeämpi.

Panigalen moottori, jousitus ja jarrut edustavat parasta mitä markkinoilla on tarjolla. Perusmallin 30 000 euron ja S-mallin 37 000 euron hinta karsivat ostajien määrää.

Teksti: Janne Huhtala Kuvat: Janne Huhtala & Ducati

Ducati 1299 Panigale S

Hinta alkaen

29 990 €

Moottori

V2, 1 285 cm³, nestejäähdytys, märkä monilevykytkin, kuusi vaihdetta, ketjuveto.

Teho

151 kW (205 hv), 10500 r/min

Vääntö

145 Nm (8750 r/min)

Vääntö

145 Nm (8750 r/min)

Muu tieto

Istuinkorkeus 830 mm, paino tankattuna 191 kg, akseliväli 1 437 mm, tankin tilavuus 17 litraa rengaskoko edessä 120/70ZR17, takana 200/55ZR17. Huoltoväli 12 000 km.

Takuu

2 vuotta

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat