4.11.2015

Koeajo: upea Lotus Elise

Yksinkertainen, mutta tavattoman hauska. Hyvää: Ajettavuus, suorituskyky, kulutus. Huonoa: Vaatii oikeanlaista asennetta.

Sisälle könyäminen on vaivalloista. Pieni oviaukko on urheiluautolle tyypillinen, mutta helmakotelon leveys ja korkeus muistuttavat kilpa-autoa. Väärällä lähestymiskulmalla oikea reisi jumittuu ohjauspyörän ja helmakotelon väliin. Ylpeys on nieltävä. Tyylikästä kulkutapaa Lotus Eliseen ei ole – hameen kanssa ei kannata edes yrittää.

Takapuoli asettuu ohuelle istuimelle, ja jalat löytävät siroille alumiinipolkimille. Vaikka selkänojan kaltevuutta tai ohjauspyörän paikkaa ei voi säätää, tapaavat kädet poikkeuksellisen pienen kehän juuri sopivan lähellä. Keskellä kiiltävä Lotuksen kelta-vihreä logo viimeistelee tunnelman.

Vaivannäkö palkitaan. Elise on tuorepuristettua ajamisen iloa. Kevyt keula taittuu rivakasti mutkiin. Tehostamaton ohjaus on tarkka ja nopea, muttei hätäinen. Auto ohjautuu kuin itsekseen, ja tarvittavat korjausliikkeet tapahtuvat erinomaisen tuntuman ansiosta automaattisesti.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Pelkistetty, vaan ei raaka

Takapuoli viistää maata ja ilmavirta pyörteilee ohjaamossa. Kokemus ei kuitenkaan ole raaka. Surkeakuntoisille brittiteille hiottu alusta sopii fantastisesti Suomen rappioituneelle tiestölle. Töyssyt, heitot ja jopa poikittaissaumat ylittyvät mukavasti, mutta pehmeys ei kostaudu liiallisina kallisteluina tai korin liikkeinä.

Lyhytakselivälinen keskimoottorinen auto on peruskäytökseltään äkäinen. Lotus on säätänyt auton hyvin aliohjaavaksi, mikä on katuajoon turvallinen valinta. Kokenut Elise-kuljettaja osannee välttää puskemisen painonsiirtoja hyödyntämällä. Luottamus autoon viimeistellään erinomaisella jarrutuntumalla.

Lotus on pieni valmistaja, joka on valmistanut alle 100 000 autoa vuodesta 1952 lähtien. Siksi monet käytetyt osat ovat muista merkeistä lainattuja, tai selkeästi piensarjatuotantoon suunniteltuja. Ohjaamossa on käytetty paljon paljasta alumiinia ja alcantara-kangasta. Seassa on koneistettuja kytkimiä ja joitakin halvahkoja muoviosia.

Yleisilme on auton tyyliin sopivasti pelkistetty, muttei karu. Pienistä ulkomitoista ja ahtaasta oviaukosta huolimatta tilaa on hyvin, jopa lähes kaksimetrinen mahtuu autoon ongelmitta. Kokonaisuuden viimeistelee jäykkä kori, jonka ansiosta nitinät ja natinat loistavat poissaolollaan.

Moottori Toyotalta

Lotus käyttää nykyisin Toyotan valmistamia moottoreita. Elisen 1,8-litraisen kompressoriahdetun rivinelosen juuret juontavat Auriksessakin käytettyyn moottoriin, mutta mitä väliä? Voimanlähde murahtaa vakuuttavasti käyntiin, vastaa viiveettä kaasuun ja kuulostaa urheiluautoon sopivalta.

217 hevosvoimaa riittävät mainiosti 899 kiloiseen autoon. Kiihtyvyys kutkuttaa, mutta vauhti ei karkaa vahingossa. Se sopii Eliseen mainiosti.

Lotus Elise on nelipyöräinen nautintoväline. Se perustelee olemassaolonsa ajamisen hauskuudella, ja saa omistajansa heräämään aamulenkille sunnuntain sarastaessa. Auto vaatii oikeanlaista asennoitumista, mutta palkitsee.

Hauskuus maksaa

Koeajettu 20th Anniversary -juhlamalli maksaa 91 191 euroa. Saman suorituskyvyn tarjoaa noin 78 000 euroa maksava Elise S. Edullisimmillaan uuden Lotuksen saa 63 000 eurolla, mutta silloin on tyytyminen 1,6-litraiseen 136 hevosvoimaiseen.

Teksti ja kuvat: Lauri Ahtiainen

Katso lisää: Lotus Finland

Lotus Elise 20th Anniversary Edition

Hinta alkaen

91 191 €

Moottori

Bensiinimoottori, 1 798 ³ 4 sylinteriä, Magnuson R900 -kompressoriahdin, 6-v. manuaalivaihteisto, takaveto

Teho

162 kW (217 hv), 6 800 r/min

Vääntö

250 Nm (4 600 r/min)

Vääntö

250 Nm (4600 r/min)

Kiihtyvyys 0–100 km/h

4,6 s

Huippunopeus

234 km/h

Kulutus l/ 100 km

NEDC-kulutus 7,5 (yhd.) (l/km)

CO2-päästöt

173 g/km

Mitat

pituus 3824 mm, leveys 1719 mm, korkeus 1117 mm, akseliväli 2300 mm
Omamassa: 896 kg

Takuu

3 vuotta / 100 000 km

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat