22.10.2020

Maistiainen: hybrideillä menestyneen konsernin ensimmäinen sähköauto – Lexus UX 300e

Lexus UX 300e

Lexus UX 300e saa kunnian olla Toyota-konsernin ensimmäinen täyssähköauto Euroopassa.

Lexus UX 300e on japanilaisen luksusmerkin ensimmäinen täyssähköauto tällä mantereella. Sitäkin merkittävämmin se on myös koko Toyota Motor Corporationin ensimmäinen sähköauto Euroopassa. Kiinassa yhtiöllä on C-HR -crossoverin sähköversio myynnissä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Miksi nyt?

Miksi vasta nyt? Kuten edellä Toyota RAV4 PHV:n maistiaisessa totesimme, syy on yksinkertainen: ei ole tarvinnut. Toyota on hybrideillään saanut valmistajakohtaiset hiilidioksidpäästöt sen verran alas, ettei yhtiön ole tarvinnut venyä sähköautomarkkinoille  markkinaohjaussyistä.

Lexus UX 300e

Lexus UX 300e saapuu siis myyntiin puhtaasti siksi, että valmistaja uskoo sähköautoille olevan kannattavasti markkinoita. Sähköversio julkaistaan juuri UX:stä taas siksi, että auto edustaa valmistajan mukaan kaikkein kasvavinta kokoluokkaa: premium-luokan C-kokoluokan katumaastureita.

Millainen auto on kyseessä?

4,5-metrisen UX 300e:n ajoakku on teoreettiselta kapasiteetiltaan 54,3 kilowattituntinen (käytettävää kapasiteettia valmistaja ei paljasta) ja auton etuakselilta löytää 150 kilowattisen (204 hv) sähkömoottorin.

Lexus UX 300e
Pikalataus on toteutettu japanilaisten CHAdeMO-liitännällä.

Visuaalisella ilottelulla sähköversio ei eroa: akkupaketti verottaa maavaraa 20 millimetriä ja toiseenkin takakylkeen on ilmestynyt luukku latausportille. Apukuljettajan puolella on Type 2 -vaihtosähkölatauksen (6,6 kW, 1x32A) liitin, kuljettajan puolelta löytää pikalatauksen liittimen. Pikalatauksessa näkyy auton kotimarkkinat: latausstandardi on japanilainen CHAdeMO (50 kW), eikä Euroopassa lähes vakiintunut CCS. Tällä ei sinänsä ole nyt väliä: pikalatureilta löytää molemmat liittimet, ainakin nyt ja lähitulevaisuudessa.
Pikalatauksella Toyota kertoo akun täyttyvän tyhjästä 80 prosenttiin 50 minuutissa.

Lexus UX 300e

Sähköisyydestä Lexus UX 300e viestii vain takapyörän edestä helmasta löytyvällä Electric-tekstillä.

WLTP-mittauksen arvot ovat seuraavat: kulutus 16,8 kWh/100 km ja toimintamatka 305–315 km. Valmistaja kertoo realistiseksi toimintamatkaksi, ainakin lämpimämmällä kelillä, 250–270 km.

Miltä UX 300e tuntuu?

Lexus on onnistunut tekemään sähköauton, jonka ohjauspyörän takana käyttövoimaa ei tarvitse ihastella tai mietiskellä. Vaihteenvalitsin on hybridimalleista tuttu, ja muutenkin ajokokemus on hybridimallien kaltainen. Vain täysin viiveetön voimalinja ja moottoriäänen puuttuminen ovat tietysti positiivisia muutoksia.

Toisaalta auto ei tarjoa yhden polkimen ajoa, vaikka moottorijarrutuksen määrän voikin säätää moniportaisesti.

Auton mittaristokin on varsin perinteinen, vaikka se viestiikin sähköautolle tarpeelliset toimintamatkat ja veto–moottorijarrutus -tehokuvaajat.

Lexus UX 300e

Muu sisätila on ehtaa Lexusta: moitteeton viimeistely ja hienot materiaalit rauhoittavat verenpainetta aivan yhtä paljon kuin tietoviihdejärjestelmä sitä nostaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tavaratila kasvanut

Lexus UX 300e
Tavaratila on selkeän muotoinen.

Hämmentävästi sähkömuunnoksessa tavaratila on jopa kasvanut: 300e tarjoaa 367 litraa, kun hybridikäyttöinen UX 250h tyytyy 320 litraan. Kääntöpuolena lattian alle sijoitettu ajoakku on nostanut sisälattiaa ylöspäin 54 millimetriä ylöspäin. Tätä on kompensoitu nostamalla takaistuinta 20mm ylöspäin ja 7,5mm taaksepäin, mutta silti autossa istutaan nyt kolmisen senttiä lähempänä lattiaa, mikä pakottaa polvet koukkuun – kengät kun eivät mahdu alas lasketun etuistuimen alle.

Lexus UX 300e
Takatilat ovat aikuiselle vähän ahtaat.

Mitä muuta jännää?

Muita sähköpainokseen liittyviä huomioita: ajoakku on ilmajäähdytteinen, mutta sähkölämmitteinen. Toisin sanoen akun hukkalämpöä ei saada ohjaamoon, vaan ainoana lämmittimenä toimii 7 kilowatin sähkölämmitin, joka on rakennettu lämmittimen kennon vesikiertoon. Ilmalämpöpumpun puute tuntuu jo alle 10 celsiusasteen kulutuksessa, joka ainakin lyhyellä ensikoeajolla vaikuttaa hieman korkeahkolta. Esilämmityksen ja muut hienoudet mahdollistava Lexus Link -älypuhelinohjaus on tulossa.

Lexus UX 300e
Lexuksen käyttöjärjestelmä ja kosketuslevyllä tehty ohjaus vaativat vähän harrjoittelua ja pitkää pinnaa.

Sähköversio on 280 kilogrammaa hybridiä painavampi: sähkövoimalinja (100 kg) ja akku (450 kg) nostavat painoa 550 kiloa, mutta hybriditekniikan ja polttoainesäiliön poisto taas keventää 270 kiloa. Lisämassan sijaitessa matalalla on painopiste laskenut peräti 67 millimetriä.

Ensikoeajon perusteella Lexus UX 300e myös liikkuu sivistyneesti: alusta on napakka, mutta suodattaa tienpinnan karheudet erinomaisesti. Valmistaja on myös onnistunut meluntorjunnassa: kun voimalinja saatiin äänettömäksi, panosti Lexus äänieristykseen muutenkin enemmän. Moottoritielläkin UX 300e on C-segmentin autoksi miellyttävän vaimea.

Lexus UX 300e

Tarkempiin kulutuksiin ja latauskokemuksiin pääsemme, kun saamme auton paria tuntia pidempään koeajoon. Se tapahtuu vasta ensi vuonna: Lexus UX 300e saapuu jälleenmyyjille maaliskuussa, ja ensimmäiset asiakasautot on määrä luovuttaa jo huhtikuussa. Hinnat ovat vielä nyt auki, mutta Lexus toivoo julkaisevan ne vielä tämän kuun puolella.

Teksti ja kuvat: Lauri Ahtiainen

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat