7.3.2018

Maistiainen: pikatyypit sähköisestä tulevaisuudesta – Jaguar I-Pace

Jaguar I-Pace

Eurooppalaisten premium-merkkien täyssähköistyminen alkaa Jaguar I-Pacesta.

Jaguarin tulevasta sähköautosta on kohistu paljon – ja nyt sen ohjaksiin päästiin kuin varkain Geneven autonäyttelyn yhteydessä. Pienelle ajoharjoitteluradalle järjestetty keilapujottelu ei vielä paljoa kerro auton ominaisuuksista, mutta pieniä ensihavaintoja sen aikana pystyi tekemään.

I-Pace noudattaa Jaguarin ohjaamoiden nykytyyliä, eli kojelauta tarjoaa kaksi kosketusnäyttöä, joista alempaa reunustavat ilmastoinnin ja istuinlämmityksen säädöt. Järjestelmä painottuu näyttöpohjaisuudesta huolimatta enemmän perinteisten autonvalmistajien filosifaan kuin teslamaiseen suuren ruudun ilotteluun. Alemman näytän alta löytää  sähköautoon sopivasti painikkeilla toimivan vaihteensiirron.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Arvokkaasti liikkeelle

Kaasupoljin on säädetty varsin rauhalliseksi. Ensimmäiset millimetrit eivät saa Jaguar I-Pacea ryntäämään, vaan kaasua saa painaa varsin huoletta. I-Pace lähtee arvokkaasti liikkeelle, ja katse alkaa hakea pienoisen testialueen keilaportteja. Ensikoeajolla nopeudet pysyvät noin 50 km/h tuntumassa, joten auton suuntavakaudesta saati rengasmelusta ei saa vielä minkäänlaista kuvaa – etenkin jälkimmäinen kiinnostaa, sillä alla pyörivät 255/40 R22 -renkaat.

Reilummalla kaasunpainalluksella voimavarat alkavat näkyä. Jaguar lupaa 4,8 sekunnin nollasta sataan, mikä olisi tarpeeksi aiheuttamaan ongelmia pikkuradalla. Jo pienellä survaisulla auto hyökkää tehokkaalle sähköautolle ominaisella innolla. Se miten pitkään tämä työntö kestää selvinnee vasta myöhemmissä koeajoissa.

Jaguar I-Pace

Pientä sladia

Sateen kastelemalla radalla pitoa ei ole liiaksi, joten samalla saa hieman esimakua auton käytöksestä. Kääntäessä mutkaan I-Pace asettuu kevyeen aliohjaamiseen, mutta kaarteesta ulos kiihdyttäessä auton kahden sähkömoottorin hallitsema nelivetojärjestelmä voi saattaa auton lievään nelipyöräluisuunkin.

Voimalinja sekä hallintalaitteet toimivat lyhyellä ensikoeajolla odotetusti. Esimerkiksi jarru- tai ohjaustuntuman tarkempi arvostelu ei lyhyen koeajon perusteella ole vielä mahdollista, mutta ainakaan mitään negatiivista ei jäänyt mieleen.

Jaguar I-Pace

Ensikoeajo oli myös ensimmäinen mahdollisuus tutkia uuden sähkö-Jaguarin tiloja. Etuistuimella viihtymisessä ei asiaankuuluvasti ole moitittavaa, ja taaksekin mahtuu hyvin. Lattia on akselien välissä sijaitsevan akkupaketin tähden varsin korkealla, mutta silti reisitukea on ihan kohtalaisesti. Tavaratilaa I-Pace tarjoaa auton molemmissa päissä, joskin keulan luukku soveltuu lähinnä luottokorttikokoelmalle tai tuulilasin pesunestekanisterille. Sen sijaan perinteinen tavaratila tarjoaa tilaa selkeän muotoisessa, joskin hieman matalassa paketissa – joskin valmistajan lupaamaa 656 litraa jää hieman hämmästelemään.

Jaguar I-Pace

I-Pacen latausportti on sijoitettu kuljettajan puoleiseen etulokasuojaan. 90 kilowattitunnin akku latautuu CCS:llä valmistajan mukaan 40 minuutin aikana 80 prosenttiin.

Jaguar kertoo ensimmäisten I-Pacejen saapuvan maahan loppukesästä.

Jaguar I-Pace

Teksti ja kuvat: Lauri Ahtiainen

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat