17.5.2016

Vuoden kuorma-auto 2016 tulee Italiasta – Iveco Eurocargo

Iveco Eurocargo

Iveco Eurocargo muuntuu moniin käyttötarkoituksiin. Hyvää: ketteryys, istuin, taloudellisuus, suorituskyky. Huonoa: sisämelu, vilkun ääni.

Viime vuoden lopulla Lyonin kuljetusmessuilla julkistettiin Vuoden kuorma-auto 2016 -tittelin saajaksi Ivecon uudistettu jakelukuorma-auto Eurocargo. Siinä missä vastaavassa henkilöautokisassa uutuuksiksi eivät faceliftit kelpaa, kuorma-autoissa uutuuksia tulee harvemmin eikä tänä vuonna mukana ollut kokonaan uusia malleja. Toisaalta kuorma-autossa maskin uusiminen muuttaa koko auton ilmeen, näin Eurocargonkin tapauksessa.

Iveco EuroCargo

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Laaja mallisto

Iveco EuroCargoKilpailijoiden tapaan jakelukuorma-auton mallistosta pitää löytyä sopiva vaihtoehto kaikkiin käyttötarkoituksiin. Eurocargon alustoja on 14 kokonaispainolla, kahta korkeutta, akselivälejä 15, teholuokkia seitsemän ja ohjaamoja neljä.

Jos huomioidaan vielä vaihtoehdot vaihteistoissa, jousituksessa ja akselistoissa sekä neliveto- ja maakaasuversiot erilaisten yhdistelmien määräksi saadaan 11 000. Luvun voi tietysti vielä moninkertaistaa kaikilla kuviteltavissa olevilla päälirakenteilla.

Maahantuojan esittelyauto edustaa malliston kevyempää päätä, se olisi sopiva vaikka leipomotuotteiden jakeluun. Mallimerkintä ML100E21 paljastaa kokonaispainoksi kymmenen tonnia ja moottorin tehoksi 210 hevosvoimaa. Kuormatila on Närpiöläisen NEK:in valmistama MBB:n takalaitanostimella.

Suorituskyky on pullakuskille varsin riittävä, kiihtyvyyttä rajoittaa ennemminkin kuusivaihteisen robottivaihteiston verkkaus kuin tehon määrä. Kuljettajan ja vaihteiston opittua toistensa tavat vaihdot ovat oikea-aikaisia ja pehmeitä. Naftaa paloi kevyellä testilenkillä noin 18 litraa sadalla kilometrillä.

Iveco EuroCargo

Viilatut moottorit

Eurocargon moottorit ovat joko 4,5-litraisia nelisylinterisiä tai 6,7-litraisia rivikuutosia. Pienemmästä Tector 5:stä on kolme tehovaihtoehtoa, 160, 190 tai 210 hevosvoimaa. Isompia Tector 7:iä on puolestaan joko 220, 250, 280 tai 320 hevosvoimaisina.

Eniten muutoksia on tehty pienimpiin moottoreihin, männät, suuttimet sekä pakokaasuahdin on vaihdettu ja puristussuhdetta on nostettu. Näin maksimivääntömomentti on kasvanut ja huipputeho saavutetaan pienemmillä kierroksilla.

Iveco EuroCargo

Ivecon moottorit eroavat kilpailijoista pakokaasun puhdistukseltaan. Euro6-päästötaso on saavutettu passiivisella hiukkassuodattimella ja urearuiskutuksella ilman pakokaasun takaisinkierrätystä. Ratkaisu on kevyempi ja yksinkertaisempi. Näin ureaa kuluu vähän enemmän, mutta lisäruiskutusta hiukkaspolttoa varten ei tarvita.

Kuskin paikka

Ohjaamossa ei ensisilmäyksellä huomaa isoja eroja vanhaan, kojelaudan linjat ovat ennallaan.

Iveco EuroCargo

Vaihteenvalitsin ja ratti ovat uusiutuneet, ratissa on nyt turvatyynyn lisäksi radion ja puhelimen säätimet. Uusina varusteina ovat pakollisiksi tulevat kaistavahti ja hätäjarrutusjärjestelmä. Verhoilumateriaalit on uusittu ja säilytystiloja lisätty.

Iveco EuroCargo

Koeajoauton varustukseen kuulunut parempi istuin on erinomainen ergonomialtaan ja mukavuudeltaan.

Iveco EuroCargo

Muutoinkin kuljettajan olot ovat kohdallaan, meno on vakaata suoralla, silti ketterä kaupunkipyörityksessäkin. Melutasossa Eurocargo ei aivan yllä parhaimpien kilpailijoiden tasolle, ärsyttävintä on kuitenkin vilkun piippaava merkkiääni. Älkää ihmetelkö, jos Iveco-kuskit eivät käytä vilkkua.

Teksti: Petri Munukka Kuvat: Lauri Ahtiainen

Iveco Eurocargo ML100E21

Moottori

Dieselmoottori 4 485 cm³, 4 sylinteriä, 6-v. robottivaihteisto, takaveto.

Teho

152 kW (210 hv), 2500 r/min

Vääntö

750 Nm (1400–1800 r/min)

Vääntö

750 Nm (1400–1800 r/min)

Mitat

pituus 7900 mm, leveys 2550 mm, korkeus 3500 mm, akseliväli 4445 mm

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat