25.8.2023

Kysy autoista: onko laitonta pitää turvavyötä kainalon alla?

kysy autoista ympäri vuoden kesärenkailla

Turvavyön oikeanlainen käyttö on tärkeää – selän takaa tai kainalon alta kulkeva vyö on turvallisuusriski, vaikka sitä ei varsinaisesti laissa kielletä.

Kysymys: Onko laitonta pitää turvavyön olan yli tulevaa vyötä kainalon alla? Onko tästä olemassa laissa jotain ohjeistusta? Voiko esimerkiksi poliisi sakottaa siitä? Tällainen menettely on joillekin välttämätöntä, koska vyö osuu juuri sydämentahdistimeen ja voi aiheuttaa jopa pienemmissäkin jarrutuksissa johtojen irtoamisen. Lisäksi vyö painaa todella epämiellyttävästi tahdistinta ja vyö on pakko pitää kainalon alla.

Tieliikennelain 90. §:n mukaan kuljettajan ja matkustajan on ajon aikana käytettävä istumapaikalle asennettua turvavyötä tai heidän liikkumistaan estävää muuta ajoneuvoon asennettua turvalaitetta autossa.

Moottorikäyttöisen ajoneuvon kuljettajalle ja matkustajalle voidaan määrätä 70 euron liikennevirhemaksu turvavyön tahallisesta tai huolimattomuudesta tapahtuneesta käyttämättä jättämisestä ajon aikana.

Laissa ei varsinaisesti tarkenneta, miten turvavyö tulisi olla kiinnitettynä. Turvavyön vaatimukset ja käyttöominaisuudet on kuitenkin määritelty UNECE:n sääntö nro 16:ssa, jota sovelletaan myös kansallisessa lainsäädännössä. On siis tulkinnanvaraista, onko väärin kiinnitetty turvavyö laiton ja voiko siitä saada sakkoja.

Turvavyö tulee olla asianmukaisesti kiinnitetty, jotta sen tarjoama suoja olisi tehokas. Alimman vyön tulee kulkea lantion yli, mutta se ei saa nousta vatsan päälle. Ylemmän vyön tulee kulkea rinnan ja olan yli viistosti. Jos vyö tulee kaulan korkeudelle, on syytä säätää joko turvavyötä tai istuimen asentoa.

Turvavyön pitäminen kainalon alla ei estä vöissä istuvaa pysymästä kunnolla paikoillaan törmäyksessä ja tästä voi aiheutua hengenvaarallisia vammoja.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lääkärintodistuksella vapautus turvavyön käytöstä

Turvavyön käyttöön liittyy muutamia poikkeuksia. Esimerkiksi turvavyön käyttövelvollisuus ei koske hitaasti liikkuvia tavaroiden jakajia ja kerääjiä, kuten postia tai jätteen kerääjiä, jos turvavyön käytöstä aiheutuu merkittävää haittaa.

Myös henkilö, jonka terveydentila estää turvavyön käytön, ei ole velvollinen noudattamaan turvavyön käyttövelvollisuutta. Syytä koskeva lääkärintodistus on pidettävä ajon aikana mukana.

Sydänliiton mukaan turvavyön käyttö on edelleen pakollista tahdistimen kanssa. Jos vyö osuu ikävästi tahdistimen päälle, kannattaa hankkia erillinen turvavyön pehmuste. Sama ohje pätee painavaa reppua tai rinkkaa varten.

Teksti: Sini Ylivakeri Lähteet: Finlex, Sydänliitto

Kysy autoista

Jätä meille autoaiheinen sinua askarruttava kysymys. Toimituksemme vastaa viikoittain moottori.fi:ssä tulleisiin kysymyksiin. Voit myös lähettää kysymyksesi suoraan sähköpostilla kysyautoista [ät] moottori.fi.

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat