14.12.2019

Autonomisten autojen kehitys ei riitä – ilman infraa ja lakeja ei liikenteeseen

täysautonomia odotettua kalliimpaa ja monimutkaisempaa

Itsestään liikkuvien autojen teille saamisessa on kova kilpailu. Jopa suurien autovalmistajien on täytynyt muodostaa keskenään liittoutumia pärjätäkseen kehityksessä uusille elektroniikka-alan kilpailijoille, teknologian kehitys yksinään ei kuitenkaan riitä tuomaan robottiautoja teille.

Autonomisten autojen uumoillaan mullistavan liikennejärjestelmämme tulevina vuosikymmeninä. Tämän oletetaan parantavan liikenneturvallisuutta, alentavan liikkumiskustannuksia ja mahdollistavan uudenlaisia liikkumispalveluita. Autonomisilla ja keskenään verkottoituneilla autoilla uskotaan myös vähennettävän liikenneruuhkia, kertoo Autotuojat ja -teollisuus.

Euroopan autovalmistajien yhdistys ACEA on laatinut autonomisen liikenteen edistämistoimista EU:ssa tiekartan. Lainsäädännön lisäksi autonominen liikenne edellyttää investointeja liikenneinfrastruktuuriin niin fyysisillä kuin digitaalisilla osa-alueilla.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Testaaminen aloitettava piakkoin

Autonomisen liikenteen kehittäminen edellyttää Autotuojat ja -teollisuuden mukaan verkottuneiden ajoneuvojen, älykkään infran ja tietojärjestelmien testaamista jo lähivuosina todellisissa liikenneolosuhteissa.

Autonomisessa ajamisessa on eri tasoisia avustimia joiden tehtävänä on helpottaa auton kuljettajan roolia esimerkiksi ohituksissa ja nopeuden hallinnassa.

Autonomisen ajamisen tasot:

  • Taso 0: Ei automaatiota.
  • Taso 1: Ajoavustus, joka ei puutu ohjaamiseen. Esimerkiksi mukautuva vakionopeudensäädin.
  • Taso 2: Osittainen automaatio, voi puuttua ohjaamiseen ja jarruttamiseen samaan aikaan. Vaatii silti kuljettajan täyden huomion. Esimerkiksi kaista-avustin ja mukautuva vakionopeudensäädin yhdessä.
  • Taso 3: Ehdollinen automaatio antaa kuljettajan keskittyä muuhunkin kuin ajamiseen, mutta vaatii silti kuljettajan olemaan valmiina siirtymään ohjaksiin hetken varoitusajalla esimerkiksi olosuhteiden muutoksen vuoksi.
  • Taso 4: Korkea automaatio voi ajaa täysin itsenäisesti joissain olosuhteissa. Kuljettaja vaaditaan esimerkiksi kovan vesi- tai lumisateen vuoksi, jolloin kaikki sensorit eivät välttämättä toimi.
  • Taso 5: Täysi automaatio, jolloin kuljettajaa ei tarvita ollenkaan.

Monet kuljettajaa avustavat järjestelmät ovat jo täyttä arkipäivää. Avustavat toiminnot muun muassa suosittelevat kuljettajalle toimia tai jopa avustavat kuljettajaa aktiivisesti auton hallinnassa. Esimerkiksi kuolleen kulman varoitin ja kaista-avustin.

Aktiiviset turvajärjestelmät toimivat usein nopeammin ja luotettavammin kuin ihminen kuljettajana. Vuosina 2021­–2025 voimaan tuleva turvallisuusasetus vaatii pakollisina varusteina uusiin ensirekisteröitäviin autoihin useita kuljettajaa aktiivisesti avustavia järjestelmiä erityisesti jalankulkijoiden turvallisuuden suojaamiseksi.

Pitkä ja kivinen matka

– Liikenteen sähköistyminen ja autonomisten autojen kehitystyö ovat tämän vuosikymmenen aikana yli kaksinkertaistaneet eurooppalaisen autoteollisuuden vuosittaiset tutkimus- ja kehitysinvestoinnit noin 60 miljardiin euroon, Autotuojat ja -teollisuus ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio taustoittaa.

BMw ja Mercedes-Benz yhteistyö
Kilpailu autonomisten autojen kehittämisessä on ajanut yhteistyöhön muun muassa saksalaiset autojätit Mercedes-Benz, Audi ja BMW.

– Tästä huolimatta matka täysin autonomiseen liikenteeseen on vielä pitkä, sillä mitä syvemmälle kohti täydellistä autonomiaa kehitystyössä sukellamme, sitä enemmän uusia, ratkaisua vaativia haasteita insinöörit ja lainsäätäjät havaitsevat. Mielikuvan maalaaminen sellaisesta, jo lähivuosina markkinoille tulevasta edullisesta perheautosta, jossa kuljettaja voi siirtyä matkustajaksi, kertoo asiantuntemattomuudesta, Kallio lisää.

Suomen ongelmana on Autotuojat ja -teollisuuden mukaan infrastruktuurin laajuus. Autonominen liikenne asettaa paljon vaatimuksia esimerkiksi liikenteen ohjaukselle, liikennemerkeille, tiemerkinnöille ja kunnossapidolle.

Lisäksi ajoneuvojen keskinäinen verkottuminen mobiililaitteiden tavalla tuo haasteita tietojen hallinnan ja käyttäjän tietoturvallisuuden saralla.

Lähde: Autotuojat ja -teollisuus Kuvituskuvat: Moottorin arkisto

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat