30.10.2017

Kaupunkipyörät talvilepoon Helsingissä – suosio kasvussa

HKL harkitsee pyöräilykauden pidentämistä, vaikka sateiset säät eivät houkuttele kaupunkilaisia pyörän selkään. Kaupunkipyörä on nuoren helsinkiläisen kulkupeli.

Kaupunkipyöräilykausi päättyy Helsingissä lokakuun loppuun. Vuonna 2016 500 kaupunkipyörällä tehtiin yhteensä yli 400 000 matkaa ja ajettiin yli 700 000 kilometriä eli lähes 18 kertaa maapallon ympäri.

Tänä vuonna luku on toukokuun alusta lokakuun puoliväliin ajalta 1 609 177 matkaa, eli kaupunkipyörien suosio on kasvussa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Pyöräilykausi käyntiin jo huhtikuussa?

HKL harkitsee pyöräilykauden aloittamista ensi vuonna jo huhtikuussa.  Kylmät ilmat eivät kuitenkaan houkuttele kaupunkilaisia pyörän selkään: lokakuun kahden ensimmäisen sadeviikon aikana poljettiin keskimäärin kolme matkaa päivässä yhtä kaupunkipyörää kohden, kun elokuun aurinkoisella ensimmäisellä viikolla luku oli peräti 9,7 matkaa pyörää kohden.

Julkiseen liikenteeseen yhdistettävä asiointiväline

HSL:n johtavan asiakasohjelmasuunnittelija Tarja Jääskeläisen mukaan kaupunkipyörä on korvannut etenkin muulla julkisella liikenteellä ja kävellen tehtäviä matkoja. HSL:n tietojen mukaan noin puolet (48 %) yhdistää kaupunkipyörän muulla julkisella liikenteellä tehtäviin matkoihin. Vain noin joka seitsemäs kaupunkipyöräilijä on Jääskeläisen mukaan vaihtanut auton pyörään.

Tyypillinen kaupunkipyörän käyttäjä on 25–34-vuotias kaupunkilainen, joka käyttää kaupunkipyörää asiointimatkoilla. Suosituimmat pyöräasemat ovat Itämerentori, Ooppera, Baana, Töölönlahdenkatu ja Kampin metroasema.

Tulot miljoona, investointi 13 miljoonaa

Kaupunkipyörien käyttömaksuista on kertynyt HKL:lle tuloja tähän mennessä noin miljoona euroa. Alkuperäinen Helsingin investointi kymmenvuotiseen hankkeeseen oli peräti 13 miljoonaa euroa. HKL pyrkii kattamaan käyttömaksuilla puolet kaupunkipyöräjärjestelmän kustannuksista. Luku on sama kuin muussakin joukkoliikenteessä.

Lähteet: HKL, HSL, Helsingin Sanomat Kuva: Moottorin kuva-arkisto

Juttua ja otsikkoa muokattu käyttäjämäärissä olleen virheen vuoksi 31.10.2017.

Lue lisää:

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat