kesänopeudet

Liikenne Uutinen 22.3.2023

Kesänopeudet – piakkoin taas käyttöön!

Kevät etenee, tiet kuivuvat ja kesäiset nopeusrajoitukset otetaan käyttöön eri puolilla Suomea, muttei aivan vielä.

Aurinko alkaa helottaa taivaalta, tienpinnat kuivuvat, pientareiden lumipenkat kutistuvat ja päivä pitenee. Lopulta kevät voittaa erityisen pitkältä tuntuneen talven ja on kesänopeuksien aika.

Kesänopeudet tulevat käyttöön, mutta eivät aivan vielä, joten malttia autoilijat. Vaikkeivat vuodet ole toistensa veljiä, ollaan nyt paikoittaisista takatalvimaisista lumituiskuista tai Helsingin seutua kurmottavasta räntäsateesta huolimatta jo lähellä muutoksen ajankohtaa. Kesänopeuksiin siirryttiin esimerkiksi viime vuonna 12.4. alkaen, ja muutoksen takarajana oli tuolloin huhtikuun loppu.

Muutos tarkoittaa talviajan ja pimeän ajan nopeusrajoitusten poistumista. Moottoriteillä nopeusrajoitus nostetaan takaisin 120 kilometriin tunnissa ja pääteillä talvikaudeksi 80 kilometriin tunnissa alennetut nopeudet palautetaan 100 kilometriin tunnissa. Näiden lisäksi on vielä joitakin 80 km/h -rajoituksen teitä, joilla nopeusrajoitus on talvikaudella 70 km/h.

Maanteiden kesänopeusrajoitukset otetaan käyttöön yleensä siinä vaiheessa, kun kevät on edennyt niin pitkälle, että Etelä-Suomessa alkaa talvi olla takanapäin eikä pitemmän ajan sääennusteissakaan enää näy riskiä talvikelien paluulle. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö yksittäisiä yöpakkasia ja aamuliukkaita ajokelejä saattaisi vielä esiintyä.

Lahden eteläinen kehätie

Tyypillisesti etelästä alkaen

Ja kuten arvata saattaa, on nopeusrajoitusten muutoskäytäntö edennyt tyypillisesti niin, että kesänopeuksien muutos alkaa etelästä, mutta kyllä muutkin osat maasta saadaan mukaan olosuhteiden muuttuessa. Useina vuosina kevät etenee aluksi pisimmälle Etelä-Suomessa ja rannikkoseuduilla.

Väyläviraston tieliikenteen ohjauksen asiantuntija Tuomas Österman tosin tuo esiin kuluvan vuoden 2023 kevään osalta sen haasteen, että kevään eteneminen on ollut hyvin vaihtelevaa, joten vielä on liian varhaista arvioida, tuleeko tänä keväänä rajoitusten alueellista porrastusta ja mitä porrastus tarkemmin kerrottuna tulee tarkoittamaan.

Usein on käynyt niin, että kevät etenee niin nopeasti, ettei valtakunnan sisällä tarvita kovinkaan suuria eroja, vaan pohjoisempanakin voidaan purkaa talvikauden alennetut rajoitukset varsin nopeasti.

Paikallisille ELY-keskuksille annetaan tässä yleensä harkintavaltaa kelien mukaan. Vaihtuvien nopeusrajoitusten siirtymäaika (valoisassa ja hyvissä keliolosuhteissa voidaan näyttää 120 km/h) moottoriteillä otettiin Fintraffic Tien toimesta käyttöön ihan vastikään eli eilen 21.3.

Tien huono kunto voi vaikuttaa

Österman kertoo, että on jonkin verran on teitä, joilla päällyste on talven jäljiltä niin huonossa kunnossa, että alennetut nopeusrajoitukset on tarpeen jättää voimaan siihen saakka, kunnes päällysteet saadaan korjattua.

Hän muistuttaa, ettei kaikilla moottoriteillä saa edes kesällä ajaa 120 km/h, mutta millään moottoritiellä ei talvikaudella saa ajaa kovempaa kuin 100 km/h.

Artikkeli julkaistu alun perin 23.3.2021. Artikkelin tietoja täydennetty ja tuoreutettu 22.3.2023. 

Jaa artikkeli