kesänopeudet

Liikenne Uutinen 6.4.2022

Kesänopeudet – pian käyttöön!

Kevät etenee, tiet kuivuvat ja kesäiset nopeusrajoitukset otetaan käyttöön eri puolilla Suomea, muttei aivan vielä.

Lopulta kevät voittaa erityisen pitkältä tuntuneen toisen koronatalven ja on kesänopeuksien aika. Aurinko alkaa helottaa taivaalta, tienpinnat kuivuvat, pientareiden lumipenkat kutistuvat ja päivä pitenee.

Kesänopeudet tulevat käyttöön, mutta eivät aivan vielä, joten malttia autoilijat. Vaikkeivat vuodet ole toistensa veljiä, ollaan nyt takatalvimaisista lumituiskuista huolimatta jo lähellä muutoksen ajankohtaa. Kesänopeuksiin on viime vuosina siirrytty seuraavasti: viime vuonna 31.3. ja toissavuonna 31.3. alkaen, muutoksen takarajana oli tuolloin 24.4.

Muutos tarkoittaa talviajan ja pimeän ajan nopeusrajoitusten poistumista. Moottoriteillä nopeusrajoitus nostetaan takaisin 120 kilometriin tunnissa ja pääteillä talvikaudeksi 80 kilometriin tunnissa alennetut nopeudet palautetaan 100 kilometriin tunnissa. Näiden lisäksi on vielä joitakin 80 km/h -rajoituksen teitä, joilla nopeusrajoitus on talvikaudella 70 km/h.

Maanteiden kesänopeusrajoitukset otetaan käyttöön yleensä siinä vaiheessa, kun kevät on edennyt niin pitkälle, että Etelä-Suomessa alkaa talvi olla takanapäin eikä pitemmän ajan sääennusteissakaan enää näy riskiä talvikelien paluulle. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö yksittäisiä yöpakkasia ja aamuliukkaita ajokelejä saattaisi vielä esiintyä.

Lahden eteläinen kehätie

Etelästä alkaen

Ja kuten arvata saattaa, saavat kesänopeuksista nauttia ensiksi eteläisen Suomen autoilijat, mutta kyllä muutkin osat maasta saadaan mukaan olosuhteiden muuttuessa.

Väyläviraston tieliikenteen ohjauksen asiantuntija Tuomas Österman kertoo, että rajoitusten vaihtaminen aloitetaan Etelä-Suomesta ja rannikkoseuduilta, joissa kevät yleensä on pisimmällä.

– Usein kevät kuitenkin etenee niin nopeasti, ettei valtakunnan sisällä tarvita kovinkaan suuria eroja, vaan pohjoisempanakin voidaan purkaa talvikauden alennetut rajoitukset varsin nopeasti, Österman arvioi.

Paikallisille ELY-keskuksille annetaan tässä yleensä harkintavaltaa kelien mukaan.

– Lisäksi Pohjois-Suomessa on eniten vähäliikenteisiä pääteitä, joilla rajoitukset ovat voineet olla korkeampia talvellakin.

Österman kertoo, että on jonkin verran on teitä, joilla päällyste on talven jäljiltä niin huonossa kunnossa, että alennetut nopeusrajoitukset on tarpeen jättää voimaan siihen saakka, kunnes päällysteet saadaan korjattua.

Hän muistuttaa, ettei kaikilla moottoriteillä saa edes kesällä ajaa 120 km/h, mutta millään moottoritiellä ei talvikaudella saa ajaa kovempaa kuin 100 km/h.

– Keväällä ne moottoritieosuudet, joilla nopeusrajoitus alennettiin 120:sta sataseen syksyllä, palautetaan takaisin 120 km/h piiriin, Österman summaa.

Artikkeli julkaistu alun perin 23.3.2021

Jaa artikkeli