kesänopeudet

Liikenne Uutinen 31.3.2020

Kesänopeudet käyttöön – rajoitusten päivitys alkaa tänään etelästä

Ensin kesäkauden nopeusrajoitukset otetaan käyttöön Uudellamaalla, Kaakkois-Suomessa, Varsinais-Suomessa, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa ja Etelä-Pohjanmaalla.

Talven ja pimeän ajan nopeusrajoitusten poistaminen alkaa tällä viikolla, kertoo Väylä.  Siirtyminen kesäkauden nopeusrajoituksiin tapahtuu asteittain, sillä kaikkialla Suomessa ajo-olosuhteet eivät ole samanlaiset. Moottoriteillä nopeusrajoitus nostetaan siis takaisin 120 kilometriin tunnissa ja pääteillä nopeudet palautetaan 100 kilometriin tunnissa.

Ensin kesäkauden nopeusrajoitukset otetaan käyttöön Uudellamaalla, joka on koronaviruksen etenemisen ehkäisemistoimien vuoksi ulkorajoiltaan eristetty liikenteellisesti muusta Suomesta – maakuntaan ja sieltä saa liikkua ajoneuvoilla vain pakottavista ja perustelluista syistä.

Talviajan nopeusrajoitukset poistuvat ensivaiheessa myös Kaakkois-Suomessa, Varsinais-Suomessa, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa ja Etelä-Pohjanmaalla.

Näiden alueiden maanteillä siirtyminen kesäkauden nopeuksiin voi tapahtua tiistaista 31.3 alkaen. Koska kelit ovat myös etelässä hieman kylmenneet, merkkien vaihto aloitetaan todennäköisesti pääosin vasta 1.4.

Keskiviikosta 8.4. alkaen siirtyminen kesäkauden nopeusrajoituksiin aloitetaan myös Pohjois-Savossa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa.

– Kesäkauden nopeusrajoituksiin siirrytään asteittain, koska ajo-olosuhteet ovat eri puolella maata hyvin erilaiset. Näiden aikataulujen puitteissa ELY-keskukset voivat alueittain arvioida, milloin olosuhteet sallivat korkeammat nopeudet, tieliikenteen ohjauksen asiantuntija Tuomas Österman Väylästä kertoo.

Kesänopeudet käyttöön viimeistään 24.4.

Koko Suomessa kesäkauden nopeusrajoitukset otetaan käyttöön viimeistään 24.4.

Vaihtuvien nopeusrajoitusten teillä kesäkauden nopeusrajoituksia on voitu käyttää hyvissä ajo-olosuhteissa jo maaliskuun alusta lähtien.

Huonokuntoiset tiet oma lukunsa

Kehnossa kunnossa olevilla väylillä talvinopeusrajoitusten poistoa voidaan joutua vartomaan kauemmin. Kaikilla teillä ei siis ole mahdollista siirtyä vielä kesäkauden nopeusrajoituksiin.

Jos tien päällyste on huonossa kunnossa, alennettuja nopeusrajoituksia voidaan joutua käyttämään siihen asti, kunnes tie on korjattu. Huonokuntoisia teitä voi olla aiempaa enemmän, sillä päällystetyt tiet ovat kärsineet poikkeuksellisen paljon erittäin lämpimästä ja sateisesta talvesta.

Voimassa oleva rajoitus ilmenee aina liikennemerkistä.

Missä on Suomen surkein tie?

Kerro meille Moottorin Instagramissa tai Facebookissa missä sijaitsee mielestäsi Suomen surkein tie. Voit lähestyä tievinkillä myös sähköpostitse osoitteella toimitus@moottori.fi.

Jaa artikkeli