Turvavyöt kiinni myös bussissa

Liikenne Uutinen 14.2.2017

Liikenneturva: Turvavyöt kiinni myös bussissa!

Seitsemän kilometrin tuntinopeus tuntuu pieneltä, mutta jo tästä nopeudesta tapahtuva äkkipysäys riittää lenättämään turvavyöttömän paikaltaan.

Hiihtolomien lähtölaskenta on käynnissä ja monille viikon vapaa tarkoittaa myös lomamatkaa. Oman auton sijaan matkaa taitetaan myös julkisen liikenteen avulla. Lomasesongin korvalla Liikenneturva muistuttaa turvavyön käytöstä.

Lähes kaikista kaukoliikenteen linja-autoista löytyy asianmukaiset turvavyöt myös matkustajille, mutta niiden käytössä on vielä rutkasti parantamisen varaa.

Liikenneturvan mukaan linja-auto- ja junaliikenne ovat turvallisia kulkumuotoja. Kun vertaillaan eri liikennemuotojen kuolemantapauksia kuljettua kilometriä kohden, erottuvat linja-auto ja juna tilastoissa edukseen.

– Lomaa suunniteltaessa kannattaa ilman muuta selvittää, millaiset ovat joukkoliikenneyhteydet määränpäähän. Julkisilla loman voisi aloittaa jo kotoa lähtiessä, eikä tarvitsisi stressata ajamisesta, vinkkaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen.

Puolet käyttää turvavyötä linja-autossa

Linja-autolla matkustettaessa on kuitenkin muistettava, että turvavyötä on käytettävä, mikäli sellainen istuinpaikalta löytyy. Silti Liikenneturvan kyselyyn vastanneista  vain noin puolet raportoi kiinnittävänsä turvavyön aina tai lähes aina.

Kyselytutkimus tehtiin joulukuussa 2015 TNS Gallup Oy:n toimesta. Kaikkiaan näkemyksensä kertoi 1 658 henkilöä, joista linja-autossa matkustavia oli Liikenneturvan mukaan 1 289.

– Liikennöitsijän on lain mukaan muistutettava matkustajia turvavyön käyttövelvollisuudesta. Tulevaisuudessa yksi tekninen apuväline voisi olla vaikkapa merkkivalot, joista kuljettaja näkisi tilanteen matkustamossa ja voisi tarvittaessa muistuttaa matkustajia uudelleen. Silti viime kädessä jokainen vastaa omasta sekä lastensa turvavyön käytöstä. Siksi myös rapsut käyttämättömyydestä maksaa matkustaja, ei liikennöitsijä, Heiskanen painottaa.

Kolmasosa kyselyyn vastanneista puolestaan kertoi, ettei käytä turvavyötä koskaan tai hyvin harvoin bussilla matkustaessaan. Henkilöautoissa turvavyötä käytetään Liikenneturvan seurantojen mukaan huomattavasti tunnollisemmin, yli yhdeksän kymmenestä.

– Ihmiset eivät ehkä ajattele törmäystilannetta, mutta jo 7 km/h on nopeus, jossa ei enää pysty pitämään itseään paikallaan omin voimin äkkipysäyksen sattuessa. Turvavyö sen sijaan pitää. Samalla tavallahan penkistä irtoaa, tapahtuipa äkkipysäys sitten henkilöautossa tai bussissa, Heiskanen muistuttaa.

Turvavöiden käyttöpakko linja-autoissa tuli voimaan vuonna 2006. Uusissa linja-autoissa on pitänyt olla turvavyöt asennettuina kaikilla istumapaikoilla jo vuodesta 1999 lähtien. Vaatimus ei kuitenkaan koske kaupunkiliikenteeseen suunniteltuja linja-autoja, joissa on paikkoja seisoville matkustajille.

Lähde: Liikenneturva Kuva: Liikenneturva/Kaisa Tanskanen

 

Jaa artikkeli