Liikenne | Liikenteessä sattuu | 17.2.2020

Liikenteessä sattuu: Hirven väistäminen johti taloudelliseen ahdinkoon

Auton korjauskuluja ei korvata osakaskosta, jos ne ovat aiheutuneet väistämisestä.

Jaa artikkeli

Autoilija väisti hirveä, ja menetti väistön yhteydessä auton hallinnan ja törmäsi aitaan. Auton keula vaurioitui törmäyksessä.

Autoilijan osakaskovakuutus (hirvi-, palo- ja varkausvakuutus) ei kuitenkaan korvannut auton korjauskuluja. Kuinka on, FINEn Vakuutus- ja rahoitusneuvonnan vakuutusasiantuntijat, kannattaako autoilijan valittaa korvausten epäämisestä?

Hirvivakuutus korvaa hirvieläimeen törmäämisestä aiheutuneet vahingot, jotkut yhtiöt voivat korvata myös muihin eläimiin törmäämisen. Vakuutusyhtiöt eivät FINEn asiantuntijoiden mukaan kuitenkaan korvaa hirven väistämisestä – esimerkiksi ojaan tai esteeseen – aiheutuneita vahinkoja.

Korkeimman oikeuden maaliskuussa 2007 antaman päätöksen mukaan vakuutusyhtiön ei tarvitse maksaa korvausta tapauksessa, jossa osakaskolla vakuutettu auto suistui tieltä, kun kuljettaja väisti hirveä. Korvattavuus siis edellyttää hirveen törmäämistä tai laajempaa kaskovakuutusta. Hirvieläimen väistämisestä omalle autolle aiheutuneet törmäysvauriot korvataan toki laajemmasta kaskosta, joka siis sisältää kolari-/törmäysturvan.

Liikennevakuutus on pakollinen

Autoille, mopoille, moottoripyörille, moottorikelkoille ja muille moottoriajoneuvoille on lain mukaan otettava liikennevakuutus. Liikennevakuuttamisvelvollisuus ei riipu esimerkiksi siitä, onko ajoneuvo rekisteröitävä. Liikennevakuutuksesta korvataan liikennevahingoissa syyttömän osapuolen henkilö- ja omaisuusvahingot eli esimerkiksi sairaanhoitokuluja ja vaurioituneen auton korjauskustannukset. Liikennevakuutus korvaa myös vahinkoon syyllisessä ajoneuvossa olleiden henkilövahingot.

Liikennevakuutuksen lisäksi moottoriajoneuvon voi vakuuttaa vapaaehtoisella autovakuutuksella eli kaskovakuutuksella, joka korvaa vakuutuksen laajuudesta riippuen erilaisia tälle ajoneuvolle aiheutuneita vahinkoja.

Suppeammat kaskovakuutukset korvaavat tyypillisesti ainakin hirvi-, palo- ja varkausvahingot. Laajemmat kaskovakuutukset korvaavat erilaisia törmäysvahinkoja, esimerkiksi kolaroinnista aiheutuneet peltivauriot. Laajoissa kaskovakuutuksissa on mukana myös monenlaisia muita vakuutusturvia, esimerkiksi hinausvakuutus tai sijaisautovakuutus.

Lisää auto- ja liikennevakuutuksista FINEn nettisivuilta. Kuluttajansuojasta vakuutusasioissa lisää Kilpailu- ja kuluttajaviraston netistä. Vakuutustietoutta löytyy myös Liikennevakuutuskeskuksen nettisivuilta.

Jaa artikkeli

Keskustelu