Tesla Model Y LR

Liikenne Autoilu Uutinen 8.9.2023

Oletko yksi heistä? – tällainen on tyypillinen sähköautoilija vakuutusyhtiön tilastoissa

If-vakuutusyhtiön tilastojen valossa tyypillinen sähköautoilija ajaa valkoista Teslaa ja se tulee vastaan yleisimmin Helsingissä tai Espoossa.

Alkuvuonna sähköautot ohittivat ensimmäistä kertaa hybridiautot suosituimpana uusien autojen käyttövoimana. Muutos on ollut varsin rivakkaa, käy ilmi vakuutusyhtiö Ifin omista asiakastilastoista.

Vuoden 2021 alussa Ifissä vakuutettuna oli Suomessa hieman alle tuhat yksityisasiakkaiden sähköautoa, tällä hetkellä jo pitkälti yli 11 000. Ja vain viisi vuotta sitten lähes 70 prosenttia Ifin vakuuttamista ensirekisteröidyistä autoista oli vielä bensiiniautoja.

Mutta mitä muuta Ifin tilastot paljastavat? Millainen on tyypillinen sähköautoilija?

– Toistaiseksi ylivoimaisesti suosituin Ifin vakuuttama sähköauto on kuitenkin klassinen valkoinen Tesla, sähköautovakuutuksista vastaava tuotepäällikkö Janne Sivenius kertoo.

Kaikkiaan joka neljäs Ifissä vakuutetuista sähköautoista on Tesla, ja näistä yli puolet on valkoisia. Teslan jälkeen suosituimmat sähköautojen merkit Ifin asiakkailla ovat Volvo ja Volkswagen.

Lataus_K-lataus_Tesla_9_2023_MJ

Tuoreita tapauksia

Ei ole iso yllätys, että sähköautot myös Ifin asiakkailla ovat varsin nuoria vuosimalleiltaan.

– Vakuuttamistamme sähköautoista peräti joka neljäs on alle vuoden vanha ja kaikkiaan yli 70 prosenttia alle kolme vuotta vanhoja.

Huoma poikkeuskin tosin löytyy: vanhin Ifissä vakuutettu sähköauto on ensirekisteröity vuonna 1970!

Kilometrejä kertyy enemmän

Sähköautoilla ajetaan enemmän kuin polttiksilla.

– Koska sähköautot ovat uusia ja niiden käyttäminen on edullisempaa, niillä ajetaan Ifin tilastojen mukaan polttomoottoriautoja enemmän.

Sähköautoilijoista miesten osuus on muilla autoilla ajavia suurempi Ifin tilastoissa. Vastaavasti hybridit erottuvat naispuolisten kuljettajien suosikkina.

Sähköautolla ajavat ovat hieman muita autoilijoita nuorempia: sähköautoilijoiden keski-ikä on noin 49 vuotta, kun taas bensakuskien 53 vuotta.

Ifin tilastoista käy ilmi, että sähköauto tulee vastaan todennäköisimmin Helsingissä tai Espoossa. Espoossa on Suomen suurimmista kaupungeista asukaslukuun suhteutettuna eniten sähköautoja. Kaikkiaan noin puolet Ifin vakuuttamista sähköautoista on Uudellamaalla, seuraavaksi eniten Varsinais-Suomessa (11 %), Pirkanmaalla (8 %) ja Pohjois-Pohjanmaalla (5 %).

– Sähköautoilu on lisääntynyt ylivoimaisesti nopeimmin pääkaupunkiseudulla ja sen jälkeen muissa suurissa kaupungeissa sekä niiden kehyskunnissa, Sivenius kiteyttää tilastojen kertoman.

Uusia vakuutustarpeita – ja haasteita

Sähköautojen yleistyminen tuo uusia tarpeita vakuutuksille. Sähköautoilijoiden todennäköisin huoli on: akku loppuu, auttaako vakuutus?

– Etenkin sähköautoon siirtymistä pohdittaessa suurin huoli liittyy kyselyjemme mukaan akun tyhjenemiseen. Sen vuoksi kaskovakuutuksemme kattaa myös hinauksen, mikäli auto jää tielle akun loppumisen vuoksi.

Sivenius todistaa tilastoin käynnissä olevan henkilöautoilun käyttövoimamurroksen.

Vuonna 2013 suosituimmat ensirekisteröityjen autojen käyttövoimat

  • Bensiini, 77 %
  • Diesel, 23 %

Vuonna 2018 suosituimmat ensirekisteröityjen autojen käyttövoimat

  • Bensiini, 68 %
  • Diesel, 14 %
  • Hybridi, 12 %
  • Ladattava hybridi, 5 %

Vuonna 2023 suosituimmat ensirekisteröityjen autojen käyttövoimat

  • Sähkö, 38 %
  • Hybridi, 30 %
  • Ladattava hybridi, 18 %
  • Bensiini, 14 %

Jaa artikkeli