Liikenne | Uutinen | 7.12.2019

Säästä rahaa, korjaa tuulilasivaurio heti

Autoliiton asiantuntija: suojaa kiveniskemä, älä aikaile korjauttamista ja hanki lasivakuutus.

Jaa artikkeli

Kiven tai irronneen nastan iskemä ärsyttää, mutta helpomman kautta pääsee, jos tietää mitä tehdä. Käytännön neuvot antaa Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen.

– Jos tuulilasiin tulee kiveniskemä, iskemäkohta tulee heti suojata tuulilasilaastarilla tai teipillä, jotta vauriokohtaan ei pääse kosteutta tai epäpuhtauksia, Vesalainen vinkkaa.

Älä aikaile

Korjaamisen kanssa ei kannata aikailla.

– Jos lasissa ei vielä ole uusimista edellyttäviä naarmuja ja siihen tulee kiveniskemä, saattaa korjauksen pitkittäminen johtaa lasin pahempaan hajoamiseen. Tämä puolestaan aiheuttaa lasin vaihtotarpeen. Tuulilasin vaihto on aina huomattavasti kiveniskemän korjausta kalliimpi vaihtoehto.

Katsastaja puuttuu korjauskehotuksella asiaan, mikäli tuulilasivaurio on kuljettajan näkökentässä tai halkeama liimalasissa on reunasta reunaan. Vesalaisen mukaan kahden euron kolikon kokoisen kiveniskemän voi tyypillisesti vielä korjata ellei se ole aivan lasin reunassa, sitä isommissa vaurioissa tuulilasi täytyy pääsääntöisesti vaihtaa. Molemmissa tilanteissa tuulilasivakuutus auttaa kustannuksissa.

Vakuutus avittaa kustannuksissa

Vesalainen suosittelee lämpimästi hankkimaan lasivakuutuksen nykyaikaiseen autoon.

– Tuulilasin vaihto uudehkoon autoon on usein varsin kallis lasissa kiinni olevien lämmitysvastusten, tunnistimien tai kameroiden vuoksi. Niistä osa nostaa lasin hintaa ja osa puolestaan monimutkaistaa asennusprosessia.

Eri vakuutusyhtiöiden korvauskäytännöt vaihtelevat. Tyypillinen linja kuitenkin tuntuisi olevan, että lasin korjaaminen onnistuu lasivakuutuksesta usein ilman omavastuuta, kun taas lasinvaihdosta veloitetaan asiakkaalta omavastuuosuus.

Teiden huono kunto vaikuttaa tuulilasien vaurioitumiseen. Huonosti ylläpidetyllä tiellä on kiviä ja nastoja jotka sinkoavat helposti vastaantulevan tai perässä ajavan tuulilasiin. Roiskeläppien käytön harveneminenkin vaikuttanee tuulilasien vaurioitumiseen.

Autoliiton jäsenen tuulilasiedut löydät täältä. 

Jaa artikkeli

Keskustelu