28.11.2021 Matkailu Astu joulupöytään – takuulla helppo joulu ruotsinlaivalla Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Ruotsinlaivojen joulupöytään on katettu runsas valikoima Itämeren maiden juhlaherkkuja – perinneruokia ja uusia makuelämyksiä sopivassa suhteessa. Ruotsinlaivojen joulupöytä notkuu perinneherkuista eri Itämeren valtioista. Jouluperinteitä vaalitaan, mutta myös uusia makuelämyksiä on tarjolla. Voiko joulutunnelmaan päästä tätä helpommin – onnistuhan lahjashoppailukin merimatkalla Tukholmaan ja takaisin?Itämerta kyntävien alusten joulupöydät ovat toistensa kaltaisia, mutta omalla tyylillä toteutettuna.Tarjolla on yli sata erilaista maukasta vaihtoehtoa – jos jälkiruuatkin lasketaan mukaan ja nehän lasketaan!Tutustuimme joulun ajan juhlapöytään Helsingin ja Tukholman väliä kyntävillä Viking Linen Gabriellalla ja Silja Linen Seranadella.Helsingin ja Tukholman välisellä reitillä joulupöydän hinta vaihtelee niin Silja Linella kuin Viking Linellakin sen mukaan, onko se ostettu ennakolta vai vasta laivalla. Valkoisilla laivoilla Helsingin ja Tukholman välisellä reitillä buffetin hinta aikuisilta on 42/45 euroa. Punaisilla aluksilla joulubuffetin hinta on 37–39/39–41 euroa.Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyyViikkarilla ruokaperinteitä vaalienViking Line on tehnyt makuelämysten takaamiseksi jo pitkään yhteistyötä Ruotsin kokkimaajoukkueen kanssa. Vaikka uudet kasvis- ja vegaaniruuat ovat vallanneet joulupöydästä oman sijansa Gabriella-aluksellakin, eivät ne ole syrjäyttäneet ikisuosittuja perinneruokia.– Kinkku ja laatikot sekä rosolli ovat ohittamattomia, Gabriellan keittiöpäällikkö Kari Jaakkola linjaa.– Kylmiä ja lämpimiä kalaruokia unohtamatta. Matkailijoiden keskuudessa suosituimpia ovat graavattu ja savustettu lohi sekä perinteiset sillit.Jaakkola kertoo matkailijoiden makutottumusten muutoksista esimerkkinä, että aiemmin jouluna tarjolla ollut savumakrilli ei ole enää valikoimissa. Tämän kauden uutuuksia ovat esimerkiksi ruusunmarja-pippurisilli sekä katajanmarjoilla ja rosmariinilla maustettu ginisilli. Uutta ovat myös öljymarinoidut savusilakat.Näyttävästi esilläPunaisilla laivoilla uskotaan perinteiden voimaan ja esimerkillisen näyttävään ruuan esillepanoon. Vesi herahtaa kielelle jo kaukaa.Keittiöpäällikkö toivottaa kasvis- ja vegaanivaihtoehdot tervetulleiksi. Jaakkola kertoo, että uutuusannoksena tarjolla on esimerkiksi glaseerattua tofua, inkivääriä ja tähtianista. Vegaanisilli on valmistettu munakoisosta.Jaakkola pohtii, että perinteinen suomalainen jouluateria on kasvispainotteinen, kuuluvathan siihen peruna-, porkkana- ja lanttulaatikot sekä rosolli.– Toki lautasella on monilla usein siivu tai kaksi kinkkua, jota tietty innostutaan syömään sitten yölläkin.Kinkun suosio horjuttamatonEdes kova merenkäynti ei kykene horjuttamaan kinkun suosiota joulun ajan buffetpöydässä. Joulukinkut tulevat Ruotsista ja ovat valmistustapansa ansiosta harmaasuolattua kinkkua punalihaisempia. Kananmunat ja maito tulevat suomalaisilta tiloilta, lohet saatavuuden mukaan Ruotsista ja Norjasta.– Haluaisimme suosia pieniä lähituottajia, mutta se ei aina onnistu, sillä tarvitsemamme ruokamäärät ovat niin suuria, varustamon laivojen ravintoloista vastaava johtaja Janne Lindholm kertoo.– Joulupöytämme on suomalaisittain perinteinen ruotsalaisella tvistillä, Lindholm kiteyttää.Tuo tvisti tarkoittaa esimerkiksi janssoninkiusausta, joulumakkaroita ja lihapullia, joita ilman läntisen naapurimaamme matkailijoiden joulumieli ei olisi taattu.Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyyRuokahävikkiä vähentäenKoronapandemian mukanaan tuomat terveysturvalliset ruokailukäytännöt eivät ole olleet ristiriidassa ruokahävikin vähentämisen kanssa.– Olemme pienentäneet esimerkiksi lohen annospaloja, jottei ruokailijat epähuomiossakaan ota lautaselleen enempää kuin aikovat ja jaksavat syödä. Tarjoamme noin viidenneksen joulubuffan ruuista valmiina annospaloina, Lindholm taustoittaa eri keinoja ruokahävikin vähentämiseksi.Myös eri annosten suosiota seurataan aiempaa tarkemmin, jottei tarjolla turhaan ole jotakin, joka ei olisi kuitenkaan laivamatkustajien suosiossa.Lindholm kertoo, että parhaimpina vuosina joulubuffet tarkoitti liki kahta sataa eri vaihtoehtoa, jota määrää on nyttemmin hieman järkeistetty.Tilaa jälkiruuilleGabriellan notkuva joulupöytä saa takuulla kylläiseksi. Onneksi tajusin jättää tilaa jälkiruuille: puolukkatarteletit ja vegaaniset browniet täydensivät oivasti toisiaan.Omenakanelimousse jää silti toiseen kertaan – ei vaan pysty. Suu söis, maha vetäis, vaan ei kanna heikot jalat.Siljalla tiukan karsinnan kauttaSilja Linella on valmistauduttu joulusesonkiin kenties huolellisemmin kuin konsaan. Eri ruokalajit käyvät lävitse tiukan karsinnan joulupöytään yltääkseen. Laivat satamiin seisauttanut korona on antanut valmistautumiseen tavallista enemmän aikaa.– Me järjestimme mittavan esikarsinnan joulupöydän antimista. Se tarkoittaa laivojemme keittiöpäälliköiden johdolla isolla porukalla tehtyjä sokkomaisteluja, jotta esimerkiksi leivät tai jälkiruuat kuten Charlotte russe -kakku ovat vertaistensa joukosta ansainneet paikkansa joulupöydässä, vastaa Tallink Siljan laivojen makumaailmasta vastaava Sari Laitinen kertoo.– Tiukassa kilvoittelussa oli kolme arvioitavaa tekijää: maku, ulkonäkö ja koostumus.Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyyUusiin makuihin houkutellenSerenadella suomalaiset ruokaperinteet kuten kinkku ja laatikot ovat arvoisellaan sijalla. Laitinen muistuttaa tärkeästä periaatteesta jouluruokien taustalla: jokaiselle tulee löytyä mistä valita.– Tänä jouluna laivoillamme samassa pöydässä istuvat niin vegaanit, sekaanit kuin eri kansallisuudetkin. Tarjolla ovat Itämeren jouluherkut eli suomalaisten perinneherkkujen lisäksi valittavana on ruotsalaisen, virolaisen ja venäläisen joulun perinneruokia.Virolaisten jouluherkkujen osalta se tarkoittaa esimerkiksi Peipsijärven kuhaa, possunliha-aladobia, verimakkaraa, hapankaalia ja kaneliomenoita vaniljakastikkeessa.Venäläisen keittiön jouluaarteistoa ovat muun muassa Shuba eli näyttävästi kerroksittain rakennettu punajuurisalaatti sillin kera sekä lohicoulibiac eli voitaikinan sisälle kääritty ruokaisa kalapiirakka, metsäsienisalaattia tai venäläisiä kurkkuja unohtamatta.Ruotsalaisten makuhermoja kutkuttelevat lihapullat, Janssonin kiusaus, katkarapu-Skagen ruisleivällä, graavilohi ja puolukkarahka piparkakkumuruilla.Kalaa kaikissa muodoissaSerenaden joulupöydän äärelle ei voi kuvitella niin nirsoa matkailijaa, ettei omalle lautaselle löytyisi vaihtoehtoja, on niitä niin runsaasti. Yksin meren herkkuja on 25 erilaista savustetuista katkaravuista simpukoihin ja glögimarinoiduista silakoista graaviloheen – kirjolohen mätiä ja merileväkaviaaria unohtamatta.Keittiöpäällikkö Juha Tamminen tarjoilee haudutettua lohta, marinoituja vihanneksia ja tartar-kastiketta: yhdistelmä hillittyjä makuja antavat lohen olla pääosassa.Tamminen kertoo, että vaikka Ruotsissa jouluisin syödään pitkälti samoja kalaruokia kuin meillä, on silli naapurimaassa kenties keskeisemmällä sijalla joulupöydässä.Vegaanisia vaihtoehtojaVegaanisten vaihtoehtojen valinnassa ja valmistuksessa ohjenuorana on ollut, että ruuan on maistuttava hyvältä. Jouluhitiksi Siljalla uumoillaan esimerkiksi porkkalaa eli porkkanalohta. Vegaaninen ”kylmäsavulohi” maistuu erinomaiselta esimerkiksi saaristolaisleivän päällä punasipulihakkeen kera.Tarjolla on myös vegaanista joulumakkaraa, joka on makunsa ja suutuntumansa puolesta sekin oiva vaihtoehto.Jälkiruokatarjontaa riittää valitseepa lautaselle juustopöydästä tai makeiden vaihtoehtojen joukosta. Venäjältä peräisin olevan jälkiruuan eli Charlotte russe -kääretorttukakun synty vie 1700-luvulle Aleksanteri I:n hoviin ja ranskalaiseen keittiömestariin. Suklaalastusilla kuorrutettu kuohkean täyteläinen suklaamousse ei ole huono valinta sekään.Tyystin ravittuna mieleen nousee kansanviisaus: Syönt käyp, uni käyp, työ on kuin terva.Teksti ja kuvat: Marko Jokela Lähteet: www.vikingline.fi, www.tallinksilja.fi, Helsinki–Tallinna-väliä risteilevän Eckerö Linen Finlandia-aluksen joulupöydästä lisää täällä. Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyy Lue lisää Kaikki artikkelit 1.7.2025 Uutinen Volkswagen sähköautojen rekisteröinneissä ykkönen Suomessa – syynä ainakin laaja mallisto 1.7.2025 Uutinen Autojen ensirekisteröinnit edelleen alamaissa – romutuspalkkiolla haetaan autokauppaan piristystä 1.7.2025 Matkailu Ahvenanmaan elämykset: viiniä, fine diningia ja glamping-unelmia saaristossa 30.6.2025 Matkailu Lähes 30 Rolls-Royce -autoa pian esillä Fiskarsissa – mukana useita harvinaisuuksia 29.6.2025 Matkailu Kivisen tien Karoq ja tehtävä Balkanilla: etsi Euroopan upeimmat maisemat 29.6.2025 Uutinen Kiinan autoteollisuudessa paisutellaan lukuja myymällä uusia autoja ”käytettyinä” ulkomaille 29.6.2025 Uutinen Autoklinikka etsii Suomen parasta parkkihallia – nettiäänestys käynnissä 29.6.2025 Matkailu Sähköautotehtaat nousseet turistikohteiksi Kiinassa – tuhannet jonottavat kierroksille 27.6.2025 Uutinen Kamuxin vastine Moottori-lehden 23.6.2025 julkaisemiin verkkojuttuihin Kommentoi artikkelia Peruuta vastausVoit kommentoida artikkelia kirjautumalla sisään. Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Luetuimmat Vuorokausi Viikko Kuukausi 30.6.2025 Käytetyt erikoisuudet Käytetyt erikoisuudet: Porsche 718 Cayman GT4 RS - niin harvinainen, ettei edes EU:ta kiinnosta puuttua 29.6.2025 Ajatuksia autoista Kiitos kaikesta 12 voltin akku, mutta lähde jo eläkkeelle – Ajatuksia autoista 30.6.2025 Koeajo Koeajo: Volkswagen ID.7 – pitkälle pihistelevä perheauto 30.6.2025 Kuluttajat Kuluttaja ja automyyjä kiistelivät, lämpenikö tuontiautona maahantuotu uudehko Audi-sähköauto riittävän nopeasti talvella – kuluttajariitalautakunta antoi vastauksen 27.6.2025 Päivän kuva Päivän kuva: sekajuna Sastamalassa 23.6.2025 Uutinen Moottori paljastaa: Suomessa on rekisteröity jenkkiautoja väärillä papereilla – kaksi avolava-autoa myynnissä Kamuxilla 29.6.2025 Ajatuksia autoista Kiitos kaikesta 12 voltin akku, mutta lähde jo eläkkeelle – Ajatuksia autoista 24.6.2025 Päivän kuva Päivän kuva: tunnistatko kuvan auton? (Osa 2) 27.6.2025 Uutinen Kamuxin vastine Moottori-lehden 23.6.2025 julkaisemiin verkkojuttuihin 27.6.2025 Päivän kuva Päivän kuva: sekajuna Sastamalassa 21.6.2025 Ajoneuvot Auto per 10 sekuntia – maailman suurin autotehdas pyörii lähes tauotta 21.6.2025 Päivän kuva Päivän kuva: Huomaatko mikä tässä kuvassa on pielessä? 23.6.2025 Uutinen Moottori paljastaa: Suomessa on rekisteröity jenkkiautoja väärillä papereilla – kaksi avolava-autoa myynnissä Kamuxilla 13.6.2025 Uutinen Sähköautojen toimintamatkatestissä uusi ennätys: Tesla kukistui ylivoimaisella tuloksella 20.6.2025 Päivän kuva Päivän kuva: Tunnistatko kuvan auton?