28.11.2021

Astu joulupöytään – takuulla helppo joulu ruotsinlaivalla

Ruotsinlaivojen joulupöytään on katettu runsas valikoima Itämeren maiden juhlaherkkuja – perinneruokia ja uusia makuelämyksiä sopivassa suhteessa.

Ruotsinlaivojen joulupöytä notkuu perinneherkuista eri Itämeren valtioista. Jouluperinteitä vaalitaan, mutta myös uusia makuelämyksiä on tarjolla. Voiko joulutunnelmaan päästä tätä helpommin – onnistuhan lahjashoppailukin merimatkalla Tukholmaan ja takaisin?

Itämerta kyntävien alusten joulupöydät ovat toistensa kaltaisia, mutta omalla tyylillä toteutettuna.

Tarjolla on yli sata erilaista maukasta vaihtoehtoa – jos jälkiruuatkin lasketaan mukaan ja nehän lasketaan!

Tutustuimme joulun ajan juhlapöytään Helsingin ja Tukholman väliä kyntävillä Viking Linen Gabriellalla ja Silja Linen Seranadella.

Helsingin ja Tukholman välisellä reitillä joulupöydän hinta vaihtelee niin Silja Linella kuin Viking Linellakin sen mukaan, onko se ostettu ennakolta vai vasta laivalla. Valkoisilla laivoilla Helsingin ja Tukholman välisellä reitillä buffetin hinta aikuisilta on 42/45 euroa. Punaisilla aluksilla joulubuffetin hinta on 37–39/39–41 euroa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Viikkarilla ruokaperinteitä vaalien

Viking Line on tehnyt makuelämysten takaamiseksi jo pitkään yhteistyötä Ruotsin kokkimaajoukkueen kanssa. Vaikka uudet kasvis- ja vegaaniruuat ovat vallanneet joulupöydästä oman sijansa Gabriella-aluksellakin, eivät ne ole syrjäyttäneet ikisuosittuja perinneruokia.

– Kinkku ja laatikot sekä rosolli ovat ohittamattomia, Gabriellan keittiöpäällikkö Kari Jaakkola linjaa.

– Kylmiä ja lämpimiä kalaruokia unohtamatta. Matkailijoiden keskuudessa suosituimpia ovat graavattu ja savustettu lohi sekä perinteiset sillit.

Jaakkola kertoo matkailijoiden makutottumusten muutoksista esimerkkinä, että aiemmin jouluna tarjolla ollut savumakrilli ei ole enää valikoimissa. Tämän kauden uutuuksia ovat esimerkiksi ruusunmarja-pippurisilli sekä katajanmarjoilla ja rosmariinilla maustettu ginisilli. Uutta ovat myös öljymarinoidut savusilakat.

Näyttävästi esillä

Punaisilla laivoilla uskotaan perinteiden voimaan ja esimerkillisen näyttävään ruuan esillepanoon. Vesi herahtaa kielelle jo kaukaa.

Keittiöpäällikkö toivottaa kasvis- ja vegaanivaihtoehdot tervetulleiksi. Jaakkola kertoo, että uutuusannoksena tarjolla on esimerkiksi glaseerattua tofua, inkivääriä ja tähtianista. Vegaanisilli on valmistettu munakoisosta.

Jaakkola pohtii, että perinteinen suomalainen jouluateria on kasvispainotteinen, kuuluvathan siihen peruna-, porkkana- ja lanttulaatikot sekä rosolli.

– Toki lautasella on monilla usein siivu tai kaksi kinkkua, jota tietty innostutaan syömään sitten yölläkin.

Kinkun suosio horjuttamaton

Edes kova merenkäynti ei kykene horjuttamaan kinkun suosiota joulun ajan buffetpöydässä. Joulukinkut tulevat Ruotsista ja ovat valmistustapansa ansiosta harmaasuolattua kinkkua punalihaisempia. Kananmunat ja maito tulevat suomalaisilta tiloilta, lohet saatavuuden mukaan Ruotsista ja Norjasta.

– Haluaisimme suosia pieniä lähituottajia, mutta se ei aina onnistu, sillä tarvitsemamme ruokamäärät ovat niin suuria, varustamon laivojen ravintoloista vastaava johtaja Janne Lindholm kertoo.

– Joulupöytämme on suomalaisittain perinteinen ruotsalaisella tvistillä, Lindholm kiteyttää.

Tuo tvisti tarkoittaa esimerkiksi janssoninkiusausta, joulumakkaroita ja lihapullia, joita ilman läntisen naapurimaamme matkailijoiden joulumieli ei olisi taattu.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ruokahävikkiä vähentäen

Koronapandemian mukanaan tuomat terveysturvalliset ruokailukäytännöt eivät ole olleet ristiriidassa ruokahävikin vähentämisen kanssa.

– Olemme pienentäneet esimerkiksi lohen annospaloja, jottei ruokailijat epähuomiossakaan ota lautaselleen enempää kuin aikovat ja jaksavat syödä. Tarjoamme noin viidenneksen joulubuffan ruuista valmiina annospaloina, Lindholm taustoittaa eri keinoja ruokahävikin vähentämiseksi.

Myös eri annosten suosiota seurataan aiempaa tarkemmin, jottei tarjolla turhaan ole jotakin, joka ei olisi kuitenkaan laivamatkustajien suosiossa.

Lindholm kertoo, että parhaimpina vuosina joulubuffet tarkoitti liki kahta sataa eri vaihtoehtoa, jota määrää on nyttemmin hieman järkeistetty.

Tilaa jälkiruuille

Gabriellan notkuva joulupöytä saa takuulla kylläiseksi. Onneksi tajusin jättää tilaa jälkiruuille: puolukkatarteletit ja vegaaniset browniet täydensivät oivasti toisiaan.

Omenakanelimousse jää silti toiseen kertaan – ei vaan pysty. Suu söis, maha vetäis, vaan ei kanna heikot jalat.

Siljalla tiukan karsinnan kautta

Silja Linella on valmistauduttu joulusesonkiin kenties huolellisemmin kuin konsaan. Eri ruokalajit käyvät lävitse tiukan karsinnan joulupöytään yltääkseen. Laivat satamiin seisauttanut korona on antanut valmistautumiseen tavallista enemmän aikaa.

– Me järjestimme mittavan esikarsinnan joulupöydän antimista. Se tarkoittaa laivojemme keittiöpäälliköiden johdolla isolla porukalla tehtyjä sokkomaisteluja, jotta esimerkiksi leivät tai jälkiruuat kuten Charlotte russe -kakku ovat vertaistensa joukosta ansainneet paikkansa joulupöydässä, vastaa Tallink Siljan laivojen makumaailmasta vastaava Sari Laitinen kertoo.

– Tiukassa kilvoittelussa oli kolme arvioitavaa tekijää: maku, ulkonäkö ja koostumus.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Uusiin makuihin houkutellen

Serenadella suomalaiset ruokaperinteet kuten kinkku ja laatikot ovat arvoisellaan sijalla. Laitinen muistuttaa tärkeästä periaatteesta jouluruokien taustalla: jokaiselle tulee löytyä mistä valita.

– Tänä jouluna laivoillamme samassa pöydässä istuvat niin vegaanit, sekaanit kuin eri kansallisuudetkin. Tarjolla ovat Itämeren jouluherkut eli suomalaisten perinneherkkujen lisäksi valittavana on ruotsalaisen, virolaisen ja venäläisen joulun perinneruokia.

Virolaisten jouluherkkujen osalta se tarkoittaa esimerkiksi Peipsijärven kuhaa, possunliha-aladobia, verimakkaraa, hapankaalia ja kaneliomenoita vaniljakastikkeessa.

Venäläisen keittiön jouluaarteistoa ovat muun muassa Shuba eli näyttävästi kerroksittain rakennettu punajuurisalaatti sillin kera sekä lohicoulibiac eli voitaikinan sisälle kääritty ruokaisa kalapiirakka, metsäsienisalaattia tai venäläisiä kurkkuja unohtamatta.

Ruotsalaisten makuhermoja kutkuttelevat lihapullat, Janssonin kiusaus, katkarapu-Skagen ruisleivällä, graavilohi ja puolukkarahka piparkakkumuruilla.

Kalaa kaikissa muodoissa

Serenaden joulupöydän äärelle ei voi kuvitella niin nirsoa matkailijaa, ettei omalle lautaselle löytyisi vaihtoehtoja, on niitä niin runsaasti. Yksin meren herkkuja on 25 erilaista savustetuista katkaravuista simpukoihin ja glögimarinoiduista silakoista graaviloheen – kirjolohen mätiä ja merileväkaviaaria unohtamatta.

Keittiöpäällikkö Juha Tamminen tarjoilee haudutettua lohta, marinoituja vihanneksia ja tartar-kastiketta: yhdistelmä hillittyjä makuja antavat lohen olla pääosassa.

Tamminen kertoo, että vaikka Ruotsissa jouluisin syödään pitkälti samoja kalaruokia kuin meillä, on silli naapurimaassa kenties keskeisemmällä sijalla joulupöydässä.

Vegaanisia vaihtoehtoja

Vegaanisten vaihtoehtojen valinnassa ja valmistuksessa ohjenuorana on ollut, että ruuan on maistuttava hyvältä. Jouluhitiksi Siljalla uumoillaan esimerkiksi porkkalaa eli porkkanalohta. Vegaaninen ”kylmäsavulohi” maistuu erinomaiselta esimerkiksi saaristolaisleivän päällä punasipulihakkeen kera.

Tarjolla on myös vegaanista joulumakkaraa, joka on makunsa ja suutuntumansa puolesta sekin oiva vaihtoehto.

Jälkiruokatarjontaa riittää valitseepa lautaselle juustopöydästä tai makeiden vaihtoehtojen joukosta. Venäjältä peräisin olevan jälkiruuan eli Charlotte russe -kääretorttukakun synty vie 1700-luvulle Aleksanteri I:n hoviin ja ranskalaiseen keittiömestariin. Suklaalastusilla kuorrutettu kuohkean täyteläinen suklaamousse ei ole huono valinta sekään.

Tyystin ravittuna mieleen nousee kansanviisaus: Syönt käyp, uni käyp, työ on kuin terva.

Teksti ja kuvat: Marko Jokela Lähteet: www.vikingline.fi, www.tallinksilja.fi, Helsinki–Tallinna-väliä risteilevän Eckerö Linen Finlandia-aluksen joulupöydästä lisää täällä

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat