tuomas_uusheimo_vr_rautatieasema

Matkailu 17.3.2020

Kulttuuri valloittaa Helsingin päärautatieaseman – pop up -periaatteella paraatipaikalle

Helsingin päärautatieasemalla, VR:n lipunmyynniltä vapautuneessa tilassa, aukeaa Kulttuurihalli. Vaihtuvat näyttelyt ja tapahtumat elävöittävät historiallista asemaa vuoden loppuun asti.

Helsingin tuoreimman kultturipanostuksen mahdollistava VR Group kertoo tavoitteenaan olevan liikenteen solmukohdan elävöittämisen viihtyisäksi kohtaamispaikaksi.

Hanke on osa viime vuonna käynnistettyä päärautatieaseman kehittämishanketta. Kulttuuri saa paraatipaikan käyttöönsä vain tilapäisesti, sillä lippuhalli saa myöhemmin uuden käyttötarkoituksen osana koko aseman kattavaa kehityshanketta.

– Entiseen VR:n lippuhalliin on tulossa ensi vuoden aikana uusi tasokas ravintola ja kahvila viihtyisine terasseineen. Halusimme merkityksellistä käyttöä lipunmyynniltä joulukuussa vapautuneeseen tilaan siihen asti, kunnes rakennustyöt lippuhallin sisällä alkavat. Uskomme, että Kulttuurihalli ilahduttaa niin junaa odottavia, kaupunkilaisia kuin turisteja, hankepäällikkö Jani Jääskeläinen VR Groupin kiinteistöyksiköstä sanoo.

Lippukassat vaihtuvat sirkukseen

Maaliskuun puolivälin jälkeen avautuva Kulttuurihalli lupaa tarjota ydinkeskustaan monipuolisen kattauksen erilaisia tapahtumia, vaihtuvia näyttelyitä ja kahvilan.

Tila on tarkoitettu tasokkaalle kulttuurille kirjallisuudesta muotoiluun tai vaikkapa nykysirkukseen. Ensimmäisenä luvassa on valaistusinstallaatio ja videotaidetta.

Helsingin päärautatieasema on arkkitehti Eliel Saarisen luomus, joka juhlisti viime vuonna satavuotista taivaltaan. Aseman entisessä lipunmyyntitilassa on jäljellä paljon alkuperäistä Saarisen sisustusta, kuten seinien pilasterien vihreät laatat, tammiset ikkunapuitteet, ovet ja ikkunapenkkejä. Arkkitehdin suunnittelemia ovat myös tilan päätyseinän rapatut reliefikoristeet.

– Oikeastaan kyse on lippuhallin palauttamisesta lähemmäs alkuperäistä, Eliel Saarisen suunnittelemaa käyttötarkoitusta. Valmistuessaan tila on palvellut 2. ja 3. luokan matkustajien ravintola- ja odotushallina, ja käyttötarkoitus muuttui vasta 1958 lipunmyyntitilaksi, Jääskeläinen taustoittaa

Matkalippuja kaipaavan kannattaa suunnata aseman länsisiipeen, johon keskitetään matkustajien palvelut, kuten VR:n asiakaspalvelu, HSL:n asiakaspalvelu ja Helsingin kaupungin matkailuneuvonta.

Lähde: VR Kuvituskuva: VR/Tuomas Uusheimo

Jaa artikkeli