Fazer

Matkailu Kotimaanmatkailu 29.10.2016

Makeismekan ytimessä

Fazerin upouusi vierailukeskus on näyttävä matkakohde.

Fazer-sanalla on tenhoa, joka herauttaa veden kielelle. Ja Fazerin Sininen on suomalaista kansallisomaisuutta – sanapari, joka vetoaa makumuistoihin.

Fazer

Karkkipuu on makea taideteos.

Kaikki alkoi 125 vuotta sitten, kun sokerileipuri Karl Fazer perusti ranskalais–venäläisen konditorian Helsingin Kluuvikadulle. Juhlavuoteen liittyy myös Vantaan tuotantolaitosten yhteydessä lokakuun alussa avautunut upouusi vierailukeskus.

Fazer

Kokemus alkaa jo ulkoa

Vierailukeskukselle johtavan tien varrella on viheralue, jonka kasvit ovat pitkälti niitä hyöty- ja viljelykasveja, joita Fazer käyttää raaka-aineina tuotannossaan ja ruoan valmistuksessa.

Fazer

Karkkimetsän seinä muuttuu kosketuksesta.

Puustona on pihapihlaja, rauduskoivu ja metsämänty sekä keväisin kukkivat kirsikka-, omena-, päärynä- ja luumupuut. Pensaskasveina on musta- ja punaherukkaa.

Fazer

Sisäänkäynnin lähettyvillä kasvaa muun muassa sokerijuurikas, rypsi ja auringonkukka. Kesäisin keskuksen edustalla hulmuaa viljapelto, jossa on tilaa ohralle, kauralle, vehnälle ja rukiille.

Fazer

Taidetta täynnään

Vierailukeskus on aisteja kutkutteleva elämys, johon kuuluvat äänet, tuoksut ja kosketeltavat asiat – sekä suussa sulavat maut. Äänimaailma, kalusteet, esineet ja taideteokset on suunniteltu varta vasten Fazerille.

Fazer

Vierailukeskuksen pääarkkitehti on Mikko Summanen arkkitehtitoimisto K2S:stä. Valoisan näyttelyilmeen takana ovat suunnittelijat ja sisarukset Kivi ja Tuuli Sotamaa. Heille näyttely on ollut kunnianhimoinen työ, jossa on ollut mahdollista yhdistää arkkitehtuuria, taidetta, muotoilua ja palveluja. Taide on esillä monin ilmenemismuodoin. Taideteokset kertovat Fazerin tarinaa, joka on paljon monipuolisempi kuin ennakolta tiesikään.

Fazer

Jättipupu ja hautova puutarha

Fazer
Vieraan vastaanottaa heti ovelta yli kolmemetrinen jättiläispupu, jonka pintaan on liimattu 9 330 tyhjennettyä kananmunaa. Pintamateriaali liittyy tietty Fazerin Mignon-muniin. Herkästi rikkoutuvien munankuorten liimaaminen vei taiteilija Viktor Krogiukselta kaksi kuukautta – sen ymmärtää, ettei tätä taideteosta voi kosketella!

Koettavaa on virtuaalitehtaista karkkimetsään. Puutarhuritaidot ovat esillä pyöreässä lasiseinäisessä sisäpuutarhassa, jonka ilmanala on kostean hautova, onhan lämpöä vähintään 24 astetta. Puutarhassa kasvaa niin kaneli kuin pippurikin sekä kookkaita kaakoapuita.

Fazer

Tehtaalla vierailu ei ole mahdollista, mutta kurkistus kyllä onnistuu.

Innokkaita riittää

Fazer on kansainvälinen perheyritys, joka tarjoaa leipomo-, makeis-, keksi- ja viljatuotteita sekä ruokailu- ja kahvilapalveluita. Tunnetuin tuote eli Fazerin Sininen on tuoreen tutkimuksen mukaan edelleen Suomen arvostetuin brändi, kahdeksatta vuotta peräkkäin!

Fazer

Opas Katja Knichter kertoo kaiken oleellisen kuten sen, että Fazerin Sinisen tuotanto alkoi vuonna 1922 ja yhden suklaalevyn valmistamiseen tarvitaan 3 desilitraa maitoa.

Vierailijoista on kokemusta jo 60 vuoden ajalta. Yrityksen historiaan, tuotekatraaseen, keksintöihin ja yritysvastuuseen on käynyt vuosittain tutustumassa noin 50 000 kävijää. Fazer odottaa uuden yli 10 miljoonaa euroa maksaneen keskuksen houkuttelevan kävijöitä kolminverroin. Oppaiden taidoista ja tietävyydestä tai avarien tilojen mahdollisuuksista tavoitteeseen yltäminen ei jää kiinni.

Fazer

”No nyt saa mässyä.”

Vapaaehtoisina vierailijoina on 13–14-vuotiaita poikia, joita kiinnostavat vanhat makeispakkaukset, taideteoksiin liittyvät tarinat, terveellisen ruokalautasen rakentelu, kaakopavun monipolvinen matka suklaaksi, Fazerin Sininen -levyn maitomäärä (3 desilitraa), rukiinjyvien sormituntuma, pitkojen letityksen haasteet ja pienoismallitehtaan työskentely – odottaahan kärsivällisyyden palkintona aistinvarainen havainnointi.

Fazer

Raaka-aineita voi kosketella ja haistella.

Ja vaikka herkuttelu äityisi sokerihumalaiseksi ahminnaksi, tietävät pojat kuinka kalorit kulutetaan, yhdistäähän heitä kilpatason salibandyharrastus. Maanantaiselle vierailulle sattuu treenivapaa, mutta harjoitukset jatkuvat heti tiistaina ja keskiviikkona ja torstaina…

Fazer

Elämyksen ydin tiivistyy makeissammiolta toiselle viilettävän pojan hihkaisuun: ”No nyt saa mässyä.”

Fazer

Aistinvarainen havainnointi saa kävijöiden suut takuuvarmasti muikeiksi.

Kouluryhmille maksuton

fazer_2016_ah_261

Näyttelykierros on maksuton sen ennakkoon varanneille koululais- ja opiskelijaryhmille, kun vierailukäynti on osa opetusohjelmaa. Fazer toivottaa tervetulleeksi kaikki oppilaat neljännestä luokasta ylöspäin.

FazerMakeismekkaan ovat tervetulleita myös perheet, opiskelija- tai yritysryhmät sekä yksittäiset kävijät – ensimmäistä kertaa Fazerin historiassa.

Tunnin opastettu kierros maksaa aikuisilta 12 euroa, opiskelijoilta ja eläkeläisiltä 10 euroa, 7–17-vuotiailta lapsilta 8 euroa. Jokainen maksava vieras saa lähtiäislahjaksi tuotekassin.

Vierailukeskuksella voi järjestää kokouksia ja tapahtumia kuten kokki- tai leivontakoulun tai vaikka lasten synttärikemut.

fc_kiss_kiss_450x450 Keskuksen yhteydessä on myös Fazer Café.

Tuliaiset myymälästä

Myymälässä Fazerilla voi olla edullisia löytöjä ja uutuuksia, joita ei vielä löydy lähikaupan hyllyltä.

Myymälään ja kahvilaan on vapaa pääsy vierailukeskuksen aukioloaikoina ma–pe klo 9–19, la klo 10–18 ja su klo 12–18.

www.visitfazer.com

www.fazergroup.com

Makeanystävän mansikkapaikat

Brunbergin tehtaan yhteydessä Porvoossa on tehtaanmyymälä. Valikoimassa ovat suklaatehtaan klassikot pusuista Alku-toffeisiin. Lakujen lisäksi tarjolla on erikoiseriä ja käsintehtyjä suklaita. Toinen myymälä on Porvoon keskustassa. www.brunberg.fi/myymalat/

Pandan tehtaanmyymälässä Jyväskylän Vaajakoskella on tarjolla monenlaisia lakuja ja suklaarusinoita. Vakivalikoimasta poikkeavia makeissekoituksia ja tarjoustuotteitakin löytyy. www.panda.fi/tehtaanmyymala

Panda

Halvan tehtaanmyymälä on Vantaan Tammistossa. Valikoimista löytyy edullista kakkoslaatua ja erikoiseriä huokeampaan hintaan. Tuttuja tuotteita ovat esimerkiksi Vanhat autot ja Wanhan ajan laku. Toinen myymälä on tehtaan yhteydessä Helsingin Pitäjänmäessä. www.halva.fi/tehtaanmyymalat

Halva

Suu makeaksi myös täältä:

Jaa artikkeli