Matti Nykäsen hyppyrimäki, Jyväskylä Laajavuori

Matkailu Kotimaanmatkailu 24.7.2023

Matti Nykäsen hyppyrimäki tarjoaa huikeat näkymät ja paikallista mäkikotkahistoriaa

Laajavuoressa sijaitseva Nykäsen mäki tarjoaa erinomaisen paikan katsoa Jyväskylää erilaisesta kuvakulmasta.

Yksi Jyväskylän tunnetuimmista maamerkeistä sijaitsee Laajavuoren huipulla. Mäkihyppääjä Matti Nykäsen mukaan nimetty mäkihyppytorni näkyy etenkin kirkkaalla säällä kauas – ja niin ikään myös hyppyrimäen tornista näkee erinomaisesti keskisuomalaisia maisemia.

Nykäsen mäki on näin kesäkaudella avoimena yleisölle. Hyppyritorni tarjoaa kerralla niin paikan bongata paikallisia maamerkkejä, katsoa miltä maailma näyttää mäkihyppääjän perspektiivistä sekä tietenkin tutustua jyväskyläläisten mäkikotkien saavutuksiin.

Matti Nykäsen hyppyrimäki, Jyväskylä Laajavuori

Laajavuoren hyppyrimäki – yleisemmin Matti Nykäsen mäki

Laajavuoren suurempi hyppyrimäki otettiin käyttöön vuonna 1965 ja viereinen pienempi, nykyään valmentajalegenda Matti Pullin mukaan nimetty mäki vuonna 1974. Paikallisten mäkihyppääjävaikuttajien nimet ovat toki tulleet kuvioihin vasta myöhemmin. Hyppytorneista suurin nimettiin Matti Nykäsen mukaan vuonna 1988, jolloin Nykänen voitti Calgaryn olympialaisissa kolme kultamitalia.

Laajavuoren hyppyrimäet ovat saaneet toimia usein SM- ja kansainvälisen tason mäkihyppykilpailujen päänäyttämönä. Viimeisimmät miesten normaalimäen SM-kilpailut järjestettiin Laajavuoressa vuonna 2019, ja naisten SM-kilpailut Matti Pullin mäestä vuonna 2013.

Matti Nykäsen hyppyrimäki, Jyväskylä Laajavuori

Menneisiin vuosikymmeniin mahtuu parempia ja huonompia aikajaksoja. Vielä 2000-luvun alkupuolella mäkitorni oli joutunut niin huonoon kuntoon, että yleisön päästäminen torniin kesäisin jouduttiin laittamaan tauolle. Vaikka mäen museointia tai jopa purkamistakin väläyteltiin, vuonna 2007 mäki päätettiin kuitenkin peruskorjata.

Viimeisin suuri modernisointi mäkihyppytornille nähtiin vuonna 2019, jolloin torni sai osakseen uuden, ohjelmoitavan valaistuksen, jonka avulla valaistusta voidaan vaihdella tapahtumien ja juhlapäivien mukaan. Lisäksi mäen perusvalaistus pitää sisällään noin kolmen minuutin mittaisen valoteoksen, jonka nimi on Hyppääjä.

Valoteoksen julkaisu ajoittui noin puolen vuoden päähän Matti Nykäsen poismenosta. Vaikka valoteoksen suunnittelu oli alkanut jo ennen Nykäsen kuolemaa, valaistuksella on haluttu kunnioittaa mäkikotkan muistoa. Ohjelman aikana turkoosinsininen valo kiipeää ensiksi hyppyritorniin, siirtyy sieltä hyppypaikalle ja laskee mäen. Lopuksi valaistus muuntautuu muistuttamaan revontulia ja lumisadetta.

Matti Nykäsen hyppyrimäki, Jyväskylä Laajavuori

Kesällä avoimena yleisölle

Matti Nykäsen mäen näkötorni on näin kesäisin avoimena yleisölle. Heinäkuussa mäki on avoimena yleisölle joka päivä klo 12-16 välisenä aikana. Samat aukioloajat jatkuvat myös elokuun puolelle ralliviikon loppuun, eli 6.8. saakka. Sen jälkeen mäkitorni on auki enää lauantaisin ja sunnuntaisin kello 12-16 välisenä aikana aina 27.8. saakka.

Matti Nykäsen hyppyrimäki, Jyväskylä Laajavuori

Mäkihyppytornille kannattaa saapua autolla, sillä mäkitornin ollessa avoimena autolla saa ajaa Laajavuoren huipulle. Auton voi jättää toki myös mäen juurelle hiihtokeskuksen parkkiin, mutta tällöin käveltävää tulee noin kilometrin verran ja vastassa on jyrkkä ylämäki, mikä voi olla ylitsepääsemätön este esimerkiksi lapsiperheille tai huonojalkaisille. Lisäksi tien varressa on paljon urheiluaktiviteetteja alamäkipyöräilystä lenkkeilijöiden kautta frisbeegolfiin, joten ajaessa tai kävellessä kannattaa olla hieman varuillaan.

Kesäkaudella 2023 mäkihyppytornin pääsymaksut ovat aikuisilta viisi euroa ja 6-15-vuotiailta lapsilta sekä opiskelijoilta ja eläkeläisiltä kolme euroa. Kahden aikuisen ja lasten perhelipun voi lunastaa 12 eurolla. Näkötornia ylläpitää Jyväskylän Hiihtoseura Ry.

Torniin pääsee tutustumaan hissillä, joten huipulle pääseminen on helppoa – joskin tornin huippu on kolmessa kerroksessa, joista kahdelle ylimmäiselle siirtyminen tapahtuu kierreportaiden kautta. Mäkihyppytornissa on kaksi katettua näköalatasannetta sekä ylimpänä täysin avoin tila, joka tarjoaa 360 asteen panoraamakatselumahdollisuuden. Nykäsen mäen korkeus on 57 metriä.

Katetuista näköalatasanteista alempi, eli se, mihin hissi tuo vieraat, sisältää myös mahdollisuuden päästä katsomaan hyppypaikkaa mäkikotkan vinkkelistä. Hyppypaikalta uskaliaimmat voivat käydä katsomassa miltä tornissa tuntuu, kun alla yleisö oottaa.

Matti Nykäsen hyppyrimäki, Jyväskylä Laajavuori

Mäkitornin juuresta löytyy myös paikallisen hiihtoseuran ylläpitämä kahvio, sekä pienimuotoinen näyttely paikallisista mäkikotkista. Matti Nykäsen ohella esiin pääsevät mm. Samppa Lajunen, Jani Soininen ja Risto Jussilainen.

Jaa artikkeli