Matkailu Ulkomaanmatkailu 22.8.2021

Melomassa Saksan Venetsiassa – Spreewaldin kanavaverkosto imee mukaansa

Kaikki eivät tiedä, että Berliinistä hieman etelään sijaitsee mahtava vesistöverkosto; vanhojen metsien, soiden ja kanavien täyttämä luonnonsuojelualue.

Spreewald on Unescon tunnustuksen vuonna 1991 saanut biosfäärireservaatti satakunta kilometriä Berliinistä kaakkoon. Majesteettinen Spreejoki lipuu sen läpi, ja luonnollisten haaraumien lisäksi jokea on avitettu juoksemaan vielä uusia reittejä erinäisten kanavien avulla. Nämä suistoalueet muodostavat upean verkoston ja mahdollisuuden viettää useampi päivä kanootissa.

Pysykää kanavalla

Spreewaldin alueella on yhteensä noin 200 kanavaa, joiden yhteispituus on vaikuttavasti noin 1300 kilometriä. Iso osa niistä on melottavissa, ja kuten kanavien lukumääristä voi päätellä, vesistöalue saattaa olla hieman sokkeloinen. Kartta kannattaa siis ottaa mukaan. Toki nykyaikainen suunnistaminen sujuu hyvin myös kännykän avulla, joskaan ihan jokaisessa kanavan mutkassa ei GPS välttämättä pelaa…

Onneksi alue on suosittu turisistikohde, joten erämaassa ei todellakaan olla. Tässä on myös se hyvä puoli, että paikalliset ovat tehneet sinne tänne melojille pieniä ”tankkauspisteitä” eli laiturilta voi napata mukaansa pientä purtavaa, juotavaa tai jopa kahvia. Useimmat näistä pisteistä toimivat rehellisesti itsemaksu-periaatteella eli pieneen lipastoon tiputetaan kulutusta vastaava summa rahaa. Kohtelias turisti jättää myös pienen tipin, joka kannustaa paikallisia jatkamaan tätä huomaavaista kulttuuria.

Toki metsien siimeksestä löytyy myös oikeita ravintoloita, jonne voi ajoittaa pysähdyksen lounastauon ajaksi. Ruokalistalta löytyy riittävästä saksalaista rasvaista ruokaa huvenneiden energiavarastojen täydentämiseksi. Kanooteille on luonnollisesti omat parkkipaikkansa.

Se on sulku

Vaikka Spreewaldin alue on hyvin tasaista, matkan varrelta löytyy myös muutama sulku. Ne on tehty kuitenkin kanootti-ihmisille helpoiksi. Kanooteille on tehty oma reittinsä, jota myöten kanoottia on helppo vetää perässään sulun toiselle puolen.

Osa kanavista on myös melko matalia ja niin täynnä kasvustoa, että melominen vaatii pientä vaivaa. Iso osa kanavista on kuitenkin niin leveitä, että melominen on täyttä nautintoa. Ja kun metsän siimeksessä melotaan, se tarjoaa jatkuvan puolivarjon kuumana kesäpäivänä. Juotavaa kannattaa varata silti riittävästi mukaan. Toinen pakollinen asia on hyttysmyrkky…

Paikallisista marketeista löytyy myös riittävästi paikallisia herkkuja, joita kannattaa pakata mukaan reppuun. Suolakurkku on alueen erikoisuus, ja niitä saa eri muodoissaan kaikkialta. Voin suositella. Ja kun vesistöjen äärellä ollaan, myös hyvää kalaa on tarjolla runsaasti. Parhaimmillaan kala on, kun sen ostaa mukaansa pienestä savustamosta juuri tuoreeltaan savustettuna.

Majoitusta kaikkien makuun

Spreewaldin alueella asuu noin 50 000 ihmistä, ja yllättävän iso osa heistä omaa slaavilaiset sukujuuret. Isoin kansanryhmä on sorbit. He ovat säilyttäneet omat perinteensä, vaatetuksena ja jopa kielensä läpi vuosisatojen.

Spreewaldin keskus ja samalla portti alueelle on sympaattinen Lübbenaun pikkukaupunki. Sen ympäristöstä löytyy runsaasti majoitusta, tulee paikalle sitten omalla autolla tai junalla Berliinistä. Hintataso on yhä melko kohtuullinen, vaatimattomasta pensionaatista irtoaa huone muutamalla kymmenellä eurolla. Hotelliyöstä joutuu maksamaan normaalisti sadan euron molemmin puolin. Ja kuten markkinataloudessa on tapana, turistiaikaan heinä-elokuussa hinnat ovat korkeammat kuin sesongin ulkopuolella. Nautiskelijoita varten on olemassa myös kylpylähotelleja. Sauna tekee poikaa, kun on melonut koko päivän…

Ja kun meloen ollaan liikkeellä, reitti kannattaa suunnitella kulkemaan hotellista toiseen. Oikein valitussa kanootissa on riittävästi tilaa useamman päivän varustuksen sisältävälle repulle.

Eikä ole pakko meloa

Koska vesistöt ovat isossa roolissa Spreewaldissa, kanootteja löytyy vuokralle riittävästi. Kokemattomille on tarjolla leveitä ja vakaita versioita, kokeneemmille löytyy virtaviivaisempia retkikajakkeja. Ja luonnollisesti valittavana on sekä ykkösiä että kahden hengen kanootteja. Hyvän kahden hengen kanootin vuokrahinta hyvästä vuokraamosta kolmeksi päiväksi on joko hieman alle tai yli 100 euroa. Ja kuten vanha sanonta tietää, köyhällä ei ole varaa halpaan. Kunnollinen varustus hiilikuitumeloineen avittaa retkestä nautiskelua. Ei kannata säästää väärässä paikkaa.

Ja nykyaikaan myös suppaajille löytyy luonnollisesti omat vaihtoehtonsa.

Ja jos ei jaksa itse meloa, voi hypätä turistiruuhen kyytiin. Niitä on erikokoisia, ja ruuhet ovat myös osa alueen joukkoliikennettä. Isommissa ruuheissa on jopa pöydät eväiden syömistä varten.

Ja jos ei jaksa aina meloa, monesta hotellista voi lainata polkupyörän varsin kohtuullista korvausta vastaan. Alueella on runsaasti hienoja metsien keskellä kulkevia pyöräilyreittejä.

Ja liikkuu siitä sitten jalan, kanootilla tai pyörien päällä, Spreewaldin luonnosta kannattaa nautiskella. Kiirettä ei siis kannata pitää.

Lisätietoa alueen turistisivustolta.

Jaa artikkeli