20.5.2018

Onsen on japanilaisille yhtä rakas kuin suomalaisille sauna – mutta helppokäyttöisempi

Onsen

Japanilaiset rakastavat kylpemistä ja erityisesti he rakastavat kuumia lähteitään, onseneita.

Kylpyläkokemus on suositeltava kaikille Japanissa kävijöille, mutta erityisesti suomalaisille. Käyttäytymistavat onseneissa ovat nimittäin lähes samanlaiset kuin saunassakin.

Onsen

Japanista löytyy runsaasti luonnononseneita, mutta ihmisten käyttämät onsenit ovat useimmiten varta vasten rakennettuja ja vesi johdetaan niihin putkia pitkin.

Kuuma, mineraalipitoinen vesi nousee tuliperäisestä maasta, eli sitä ei tarvitse lämmittää erikseen. Sillä myös väitetään olevan erilaisia terveysvaikutuksia. Vettä valuu jatkuvasti altaaseen ja liika vesi poistuu reunan yli, joko itsekseen altaan täyttyessä, tai altaaseen astuvan ihmisen syrjäyttäessä sitä tilavuutensa verran.

Altaassa on usein kylmävesihana liian kuuman veden viilentämiseen.

Onsen

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Onsen joka lähtöön

Kylpylöitä on erilaisia. Joka kylässä ja kaupungissa on maksullisia yleisiä onseneita, jotka tunnistaa höyrypilven lisäksi symbolista, jossa on kolme liekkiä.

Monissa majataloissa eli ryokaneissa on oma onsen, samoin hotelleissa ja jopa hostelleissa. Joissain hotelleissa vähemmän tuliperäisillä alueilla vesi saattaa olla vesijohtovettä.

Vapaapäivinään japanilaiset matkustavat mielellään kylpylöistään kuuluisille paikkakunnille, kuten Takayamaan, Beppuun tai Shibu Onseniin, joista monet sijaitsevat vuoristossa.

Yleiset onsenit ovat yleensä sisäaltaita, mutta majapaikoissa voi olla ulko-onseneita. Perinteiset kylpylät ovat hyvin karuja ja niissä on vain puinen allas, vesiämpäri ja pukuhuone.

Majapaikkojen onsenit voivat olla kunnon kylpyläosastoja japanilaisine saunoineen ja erilämpöisine altaineen. Vietimme joulun vuoristohotellissa, jonka jokaisessa huoneessa oli oma kahden hengen onsen!

Onsenetiketti on yksinkertainen. Miehille ja naisille on omat kylpytilansa ja niissä ollaan alasti.

Onsen

Pukuhuoneessa riisuuntumisen jälkeen peseydytään huolellisesti ennen kylpemistä. Tämä tapahtuu suihkussa pienellä pallilla istuen, näin vesi ei roisku ympäriinsä.

Yleisissä onseneissa pesuvesi otetaan usein ämpärillä kylpyaltaasta ja tarvittaessa ämpäriin lasketaan kylmää vettä hanasta.

Vesi on monesti niin lämmintä, että altaassa voi viipyä vain lyhyen aikaa kerrallaan. Samankin altaan lämpötila voi vaihdella säästä riippuen jopa hieman viileästä tukalan kuumaan.

Ulko-onsenissa lojuminen on erityisen hienoa kylmällä säällä.

Onsen lämmittää ruumiin ja sielun

Vilvoittelemassa voi välillä käydä pukuhuoneen puolella. Japanilaiset käyvät onsenissa usein vain lyhyesti ja lähtevät heti kylvyn jälkeen pois.

Kannattaa pukeutua helposti riisuttaviin vaatteisiin, varsinkin yleisiin onseneihin, joissa ei välttämättä ole edes penkkiä pukuhuoneessa.

Monet majapaikat tarjoavat vieraalleen perinteisen asun, jukatan, jonka voi sujauttaa päälleen kylpylään lähtiessään.

Kaikki onsenit eivät hyväksy asiakkaikseen henkilöitä, joilla on tatuointeja, se kun on perinteisesti ollut merkki kuulumisesta rikollisjärjestöön.

Nykyään tatuointiystävällisen onsenin löytäminen on jo melko helppoa. Länsimaalainen pääsee usein kylpemään tatuointeineenkin, kieltokylteistä huolimatta, kunhan kysyy ensin kohteliaasti luvan.

Varsinkin kylmän talvipäivän jälkeen onseniin pulahtaminen tuntuu taivaalliselta ja lämpö tuntuu luissa asti.

Onsenissa lojuessaan voi antaa ajatusten vaeltaa ja rentoutua. Rennosti kannattaa ottaa muutenkin, sillä eivät japanilaiset ole kylpylöissään kovinkaan tiukkapipoisia.

Onsen

Kadulla voi monin paikoin ottaa sukat ja kengät pois ja virvoitella kaupungilla kiertelyn väsyttämiä jalkojaan erityisessä jalkaonsenissa altaan reunalla istuen.

Onsen

Teksti: Ismo Lehtonen Kuvat: Tanja Mikkola

Lue myös:
Shibu Onsen Japanin Alpeilla – kylve, katsele apinoita, syö ja juo hyvin
Beppu – kiehuvien lähteiden kylä Japanissa

Luetuimmat