Se oikea Jurassic Park Dinosaur National Monument

Matkailu Ulkomaanmatkailu 14.3.2021

Se oikea Jurassic Park löytyy Yhdysvalloista – Dinosaur National Monument

Coloradon ja Utahin osavaltioiden rajalta USA:sta löytyy maailman kattavin dinosauruksien fossiilien kokoelma. Alue on geologien ja paleontologien suosiossa, eikä ole mikään ihme, että myös Nasan astronautit treenasivat lähistöllä Apollo-projektia varten.

Ensimmäiset dinosaurusten fossiilit löydettiin alueelta vuonna 1909, ja kaivausten alettua paljastui varsinainen aarre. Ilmeisesti luonnonmullistuksen seurauksena veden varaan joutuneet dinosaurukset ovat kasautuneet ja arkistoituneet hiekkaperäiseen maa-ainekseen. Varsin kompaktin kokoiselta alueelta löytyi tuhansien dinosauruksien fossiileja. Löydöksen johdosta presidentti Woodrow Wilson julisti alueen kansalliseksi monumentiksi vuonna 1915.

Se oikea Jurassic Park Dinosaur National Monument

Yli 1 500 dinosauruksen fossiilin kertymä

Vaikka alueelta on kuljetettu pois vuosien 1909 ja 1924 välissä yhteensä 317 tonnin edestä fossiileja, niitä on jäljellä vielä runsaasti. Alkuperäisestä kaivausalueesta on jäljellä noin kolmannes, ja sen ympärille on rakennettu näyttelyhalli. Sinne pääsee kansallispuiston infopisteestä joko jalkaisin kävelemällä 400 metriä ylämäkeen tai vaihtoehtoisesti hyppäämällä sukkulabussin kyytiin. Hiljaisina vuodenaikoina matkan voi ajaa myös omalla autolla.

Se oikea Jurassic Park Dinosaur National Monument

Näyttelyhalliin saapuminen on sävähdyttävä kokemus. Sisältä löytyy iso seinämä, jota pääsee tutkimaan kahdessa eri tasossa. Alatasossa on myös muutama fossiili, joita pääsee koskemaan – ilahduttava poikkeus siis museoiden joukossa.

Se oikea Jurassic Park Dinosaur National Monument

Seinämän fossiilit on myös tallennettu digitaalisesti, eli vierailijat voivat selata näyttöpäätteen avulla seinämää ja nähdä, minkä dinosauruksen fossiileja missäkin sijaitsee. Näytteillä on erikseen myös luita sekä erityisen sävähdyttävä allosauruksen kallo. Kokonaisen dinosauruksen mallennus on myös näyttävä.

Se oikea Jurassic Park Dinosaur National Monument

Ihmisten jäljet

Näyttelyhalli on kuitenkin vain osa luonnonpuiston lumoa. Alueella voi käyskennellä luontopoluilla ja opetella samalla alueen huimaa geologiaa. Luonnonpuisto kattaa yhteensä 853 neliökilometriä, ja siellä voi käyskennellä kiviä katsastaen myös menneen ajan ihmisten jäljillä. Alueelta on löydetty myös lukuisia kalliomaalauksia. Nämä ovat ns. Fremontin kulttuurin aikaisia eli syntyneet alueella olleen intiaanikulttuurin aikana noin 2 000–700 vuotta sitten.

Se oikea Jurassic Park Dinosaur National Monument

Ulkoilijan paratiisi

Luonnonpuistosta löytyy yhteensä kuusi leirintäaluetta, joissa voi yöpyä. Ja koska alue on periaatteessa autiomaata, valosaaste ei haittaa yöllä – tähtitaivas on siis kokemisen arvoinen. Tähdet näyttävät olevan paikoitellen lähes käden ulottuvissa.

Päivällä alueella voi vaeltaa, ja patikoimisen lisäksi puistossa voi harrastaa myös koskenlaskua kumiveneellä. Puiston halki virtaavat kanjoneissa Yampa ja Green joet, joista jälkimmäistä voi laskea. Alueella riittää siis helposti tekemistä useammaksi päiväksi. Ja jo autolla ajaminen näissä maisemissa käy elämyksestä.

Se oikea Jurassic Park Dinosaur National Monument

Dinosaur National Monumentin viralliset kotisivut löytyvät tästä linkistä: https://www.nps.gov/dino/index.htm

Teksti ja kuvat: Vesa Eskola

Jaa artikkeli