autoloma automatka automatkailu autovuokraus vuokraa urheiluauto matkailu eurooppa

Matkailu Ulkomaanmatkailu 26.12.2021

Tien päällä – ja toivottavasti kohta taas vapaasti

Jos hyvin käy, vuonna 2022 auton keulan voi suunnata taas melko vapaasti sinne minne kuskia huvittaa. Tässä muutamia vinkkejä jo valmiiksi.

Astumme vuoteen 2022 ja sen tarjoamiin matkustusmahdollisuuksiin aika isojen arvailujen varassa. Voimme vain toivoa, että omikronin jälkeen korona hiipuu terveysviranomaisten mittareilla vähitellen vain tavalliseksi influenssaksi. Näin matkailu palautuisi vähitellen normaalille tasolle aikaan ennen koronaa. Tiet olisivat taas vapauden symboleita.

Olemme kirjoittaneet jo omista suosikkiteistämme, joten tässä hieman erilainen vinkkilista. Maailmassa on runsaasti toimijoita, jotka järjestävät hienoja autoilu/matkakokemuksia asiakkailleen.
Kanada autoloma automatka automatkailu autovuokraus
Kanada on siitä mukava maa, että siellä on hienoja teitä, jotka halkovat hienoja maisemia, eikä ruuhkia ole liikaa. Näyttävimmillään Kanada on tietenkin Kalliovuorilla, mutta myös horisonttiin jatkuvassa preeriassa on oma lumonsa, kun taas itärannikon Nova Scotia muistuttaa yllättävän paljon Skandinaviaa.

Canada Road Trips järjestää automatkoja kaikkialle Kanadaan. Kaikki on järjestetty valmiiksi, matkalaisten tarvitsee vain noudattaa rennosti toteutettua aikataulua.
Islanti autoloma automatka automatkailu autovuokraus
Islanti on ikisuosikki. Ajomatkat eivät ole pitkiä, ja maisemat ovat silti uskomattoman vaihtelevia. Ja kun koko maa näyttää kuin tarukirjasta temmatulta, elämykset ovat taattuja. Valitettavasti vain lämpimät kesäpäivät ovat kortilla. Mutta toisaalta… mitä utuisempi sää, sitä mystisemmältä Islanti näyttää.

Nordic Visitor järjestää viikosta kahteen kestäviä kiertomatkoja, ja matkan hintaan sisältyy auton vuokraus, majoitukset, personoitu matkasuunnitelma sekä ympärivuorokautinen puhelinpalvelu ongelmien varalle. Toki, jos matkaan halutaan enemmän seikkailuhenkeä, silloin kannattaa miettiä järeämmän kulkupelin hankkimista. Maastoon menemisessä on kuitenkin Islannissa omat tarkat sääntönsä.
autoloma automatka automatkailu autovuokraus
Iso-Britannia ei tule monelle varmasti mieleen, kun mietitään unelmien autolomamaa, mutta Englannista, Walesista ja Skotlannista löytyy monia upeita teitä ja myös yllättävän vaihtelevia maisemia – etenkin mitä pohjoisemmaksi mennään.

Absolute Escapes järjestää räätälöityjä autolomia ympäri saarivaltakuntaa. Cornwall on herraskaisen nätti, ja Walesista löytyy todella hienoja teitä. Meidän suosikkitiemme löytyvät kuitenkin Skotlannista, ja savunmakuisissa viskitislaamoissa käynti on aina mukava bonus. Myös hieno North Coast 500 -reitti on ehdottomasti kokemisen arvoinen.
Sveitsi autoloma automatka automatkailu autovuokraus
Sveitsin vuoristoteistä olemme kirjoittaneet useamman jutun, ja yksi ilmestyy vuoden 2022 alussa myös painetussa lehdessä. Sveitsin solatiet ovat nautinnollisia ajopelistä riippumatta. Mutta… toki elämys on sitä hienompi, mitä upeampi auto alla on.

Ultimate Driving Tours pitää hallussaan avaimia melkoiseen määrään hienoja urheiluautoja. Aston Martin DB11, Audi R8 V10 tai Bentley Continental GT tekevät Alpeilla ajosta hyvin erilaisen kokemuksen – kunhan kukkaro sen vain sallii. Toki samainen organisaatio järjestää autoiluauheidia luksuslomia myös muualle maailmaan. Ja näillä reissuilla ei luonnollisestikaan majoituta mihinkään kolmen tähden hotelleihin tai syödä Mäkkärissä.
autoloma automatka automatkailu autovuokraus
Ultimate Drives on toinen tunnettu organisaatio, joka järjestää ajokokemuksia nopean urheiluauton ratissa. Yritys keskittyy etenkin Alppeja ympäröiviin maisemiin. Yhden päivän aikana ehtii esimerkiksi irtautua Monacosta, ajaa Col de Turinille ja palata takaisin kruisailemaan Monacoon satamaan. Myös kolmen päivän 007-kokemus Aston Martinin ratin takana Sveitsin vuoristoteillä kuulostaa mielenkiintoiselta vaihtoehdolta.
autoloma automatka automatkailu autovuokraus
USA:n halki ajaminen on tietenkin kaikkien autoilijoiden unelmalistalla. Iso maa, näyttävät maisemat, auton ympärille rakennettu matkustuskulttuuri sekä lähes rajattomat mahdollisuudet erilaisille seikkailuille tekevät Yhdysvalloista yhä monen suosikin autolomaksi parhaiten sopivaa kohdetta etsittäessä. Vaihtoehtoja on niin paljon, että jokainen voi inspiroitua itse.

Legendaarinen Route 66 on tietenkin listan kärkipäässä, mutta se on vain yksi vaihtoehto satojen joukossa. Yksi hyvä sivusto ideoiden hankkimiselle on Road Trip USA. He ovat kirjoittaneet myös useampia oppaita USA:ssa ajamisesta.
autoloma automatka automatkailu autovuokraus
Toscana on myös eeppisten autolomien kohde. Erilaisten matkojen ja kokemusten järjestäjiä löytyy verkossa surffailemalla runsaasti, mutta tämä National Geographic -lehden suosittelema reitti on todella hyvä. Sitten pitää vain valita oikea menopeli. Vintage Tours tarjoaa alle esimerkiksi Fiat Viissatasia (tietenkin niitä alkuperäisiä!)  – tai jos se sopii matkalaisen agendaan, miten olisi Vespa… Chianti Classic Car tarjoaa puolestaan klassikoautojen lisäksi myös räätälöityjä automatkakokemuksia.

Moottorin toimitus toivottaa kaikille autolomista unelmoiville vapaata autoilukesää 2022.

Teksti: Vesa Eskola, kuvankaappaukset: sivustot

Lisää aiheesta

Jaa artikkeli