28.2.2018 Matkailu Viking Line kokeilee – hyönteismenu kevään kunniaksi Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Heinäsirkoista ja jauhomadoista voi nauttia nyt myös merellisessä ympäristössä. Hyönteisruoka on yksi kulinarismin tuoreimmista trendeistä. Euroopassa Suomi on yksi ensimmäisistä maista, joka on hyväksynyt hyönteisten myymisen ruoaksi. Aasiassa hyönteisruoka on ollut osa arkipäivää jo pitkään. Tähän tähdätään myös meillä.Punaisten laivojen ravintoloissa maistellaan keväällä tulevaisuuden makuja. Future Food -menussa hyönteiset ovat oleellinen osa ateriaa. Kolmen ruokalajin menu maksaa 49 euroa.Lautasille katettavan makumaailman taustalla on laivayhtiön luottoyhteistyökumppani eli Ruotsin kokkimaajoukkue, joka oli myös Viking Linen joulupöydän ja syksyn buffet-herkkujen takana. Future Food -menu on Anders Karlssonin käsialaa.– Pohdimme, miten tulevaisuuden voisi kokata. Otimme mukaan paljon kasviksia, merilevää ja hyönteiset, kokkimaajoukkueen johtaja Fredrik Andersson taustoittaa.Kolmen ruokalajin hyönteismenussa friteeratut heinäsirkat saavat lautaselle seurakseen leväsuolattua turskanselkää ja hapatettua fenkolia.Heinäsirkat ovat yllättävän kookkaita, kuin pieniä muikkuja. Ne on friteerattu rapeiksi ja saavat tässä annoksessa makua hieman sipsien tapaan etikasta ja suolasta. Viime silauksen tekevä vihreä sirkkojen yllä on merilevää.Koostaan huolimatta sirkat syödään kokonaisina ja suussa ne hajoavat suosiolla, joten jalkoja tai siipiä ei tarvitse arastella.Maustepaahdetut jauhomahdot puolestaan tarjoillaan pääruoaksi karitsan fileen, rapean maa-artisokan, sieniragun, krassin ja hernelampaanmaitojuuston kera.Kokonaisuus on näyttävä, eikä matojen määrässä ole pihistelty. Herkimmälle matomäärä voi olla jopa liikaa, mutta ennakkoluulojen ei ole syytä antaa vaikuttaa ateriasta nauttimiseen.Rapealta riisimurolta suussa tuntuva mato tuo purutuntumaa, mutta yksin se ei makuelämystä tee. Kokonaisuuden osana tilanne on tyystin toinen, sillä parempaa karitsa-annosta saa hakea, mutta ei helposti löydä.Menun jälkiruoassa sirkoista, kuoriaistoukista ja paahdetusta suklaasta valmistettu ja kardemummalla maustettu granola yhdistää voimansa mantelin, vaniljan, mansikoiden, kinuskin ja yrttisorbetin kanssa.Annoksen pohjalle aseteltu hyöteisten valloittama granola näyttää hieman hurjalta, mutta maistuu mainiolta.Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyyVaihtoehtoja tarjolle– Tarkoitus ei ole tuputtaa, mutta haluamme puhua ja puhuttaa, Viking Linen markkinointijohtaja Kaj Takolander kertoo.Hyönteisruoka jakaa mielipiteitä ja herättää taatusti keskustelua laivayhtiön ruokailevien asiakkaiden parissa.– Niin se tekee myös oman organisaatiomme sisällä, mutta uskomme että ennemmin tai myöhemmin hyönteisruoka on jossain määrin osa arkea.Kaikki eivät miellä rapuja tai simpukoita ruokapöydän kummajaisiksi, mutta hyöteisissä tuntuu kulkevan raja, joka jakaa pöytään istuvat kahteen leiriin: osalle aihe on inhokki, osalle ihastus.– Haluamme tarjota mahdollisuuden tutustumiseen, Takolander linjaa.Viking Line heti mukaan– Hyönteiset ovat sekä luonnonmukainen että ympäristöystävällinen vaihtoehto proteiinin lähteeksi. Hyönteisten käyttö elintarvikkeina jakaa toki vielä tässä vaiheessa mielipiteitä, mutta halusimme tähän heti mukaan, Viking Linen ravintolapäällikkö Janne Lindholm kertoo.Kaikkia hyönteisruoka ei säväytä, mutta siihenkin on varauduttu muun muassa siten, että annoksia voidaan muunnella. Eikä hyönteisiä tarjota kaiken kanssa, vaikka ne ovatkin kevään ajan takuuvarma keskustelun aihe merellä.– Laivoillamme on luonnollisesti tarjolla myös perinteisempiä makuelämyksiä.Viking Linen oma keittiöhenkilökunta pääsee kokkaamaan hyönteisiä suurelta osin ensimmäistä kertaa.– Aluksi aihe herätti kieltämättä hieman mietteitä, Lindholm virnistää.Tarjolla olevat hyönteiset saapuvat laivoille Hollannista. Syynä on saatavuus. Kotimaisia vaihtoehtoja ei vielä tällä hetkellä ole tarjolla siinä mittakaavassa, että ne riittäisivät taatusti Viking Linen viiden suuren ravintolan tarpeisiin.Uudet annokset ja raaka-aineet tulevat tutuiksi päivän kurssituksella, jossa punaisten laivojen keittiöväki saa täsmäoppia Ruotsin kokkimaajoukkueen lisäksi myös hyöteisruoan asiantuntijalta.Asiakkaiden on maltettava odottaa tulevaisuuden makujen maistamista huhtikuun alkumetreille.Viking Linen Future Foods –menu on tarjolla punaisilla laivoilla 5.4.2018 – 31.5.2018.Teksti ja kuvat: Antti Hentinen Lähde: Viking Line Lue myös: Viking Line: Luvassa vähintään Itämeren ykkönen – kenties maailman tehokkain risteilylautta Tulossa: Deittisovellus mullistaa Viking Linen risteilyt Viking Amorellan keittiö herää jo aamuyöllä Tuulivoimaa Turun ja Tukholman välille – Viking Linen Grace saa purjeen Viking Line Gabriella lupaa Itämeren mukavimmat sängyt Lue lisää Kaikki artikkelit 1.7.2025 Uutinen Volkswagen sähköautojen rekisteröinneissä ykkönen Suomessa – syynä ainakin laaja mallisto 1.7.2025 Uutinen Autojen ensirekisteröinnit edelleen alamaissa – romutuspalkkiolla haetaan autokauppaan piristystä 1.7.2025 Matkailu Ahvenanmaan elämykset: viiniä, fine diningia ja glamping-unelmia saaristossa 30.6.2025 Matkailu Lähes 30 Rolls-Royce -autoa pian esillä Fiskarsissa – mukana useita harvinaisuuksia 29.6.2025 Matkailu Kivisen tien Karoq ja tehtävä Balkanilla: etsi Euroopan upeimmat maisemat 29.6.2025 Uutinen Kiinan autoteollisuudessa paisutellaan lukuja myymällä uusia autoja ”käytettyinä” ulkomaille 29.6.2025 Uutinen Autoklinikka etsii Suomen parasta parkkihallia – nettiäänestys käynnissä 29.6.2025 Matkailu Sähköautotehtaat nousseet turistikohteiksi Kiinassa – tuhannet jonottavat kierroksille 27.6.2025 Uutinen Kamuxin vastine Moottori-lehden 23.6.2025 julkaisemiin verkkojuttuihin Kommentoi artikkelia Peruuta vastausVoit kommentoida artikkelia kirjautumalla sisään. Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Luetuimmat Vuorokausi Viikko Kuukausi 2.7.2025 Koeajo Koeajo: Dacia Bigster – yksinkertainen on hävyttömän kaunista pluskoossakin 2.7.2025 Liikenne Autoliitto testasi: näin sähköauto reagoi, jos se joutuu veden varaan 2.7.2025 Ajoneuvot Mitsubishi hakee kasvua Euroopassa uusilla Renault-malleilla 1.7.2025 Uutinen Volkswagen sähköautojen rekisteröinneissä ykkönen Suomessa – syynä ainakin laaja mallisto 2.7.2025 Se kerta kun Se kerta kun: BMW loi 6,7-litraisen V16:n, muttei tuonut sitä tuotantoon, peläten aloittavansa kilpavarustelun kierteen 29.6.2025 Ajatuksia autoista Kiitos kaikesta 12 voltin akku, mutta lähde jo eläkkeelle – Ajatuksia autoista 27.6.2025 Uutinen Kamuxin vastine Moottori-lehden 23.6.2025 julkaisemiin verkkojuttuihin 27.6.2025 Päivän kuva Päivän kuva: sekajuna Sastamalassa 30.6.2025 Käytetyt erikoisuudet Käytetyt erikoisuudet: Porsche 718 Cayman GT4 RS - niin harvinainen, ettei edes EU:ta kiinnosta puuttua 27.6.2025 Kuluttajat Yli 10-vuotiaassa BMW:ssä tuli lähes 5 000 euron remontti heti kauppojen jälkeen – jakopää ja ahdin piti vaihtaa ja renkaatkin olivat huonokuntoiset 21.6.2025 Ajoneuvot Auto per 10 sekuntia – maailman suurin autotehdas pyörii lähes tauotta 21.6.2025 Päivän kuva Päivän kuva: Huomaatko mikä tässä kuvassa on pielessä? 23.6.2025 Uutinen Moottori paljastaa: Suomessa on rekisteröity jenkkiautoja väärillä papereilla – kaksi avolava-autoa myynnissä Kamuxilla 13.6.2025 Uutinen Sähköautojen toimintamatkatestissä uusi ennätys: Tesla kukistui ylivoimaisella tuloksella 20.6.2025 Päivän kuva Päivän kuva: Tunnistatko kuvan auton?