Viking Line_Hyönteisruoka

Matkailu Uutinen 28.2.2018

Viking Line kokeilee – hyönteismenu kevään kunniaksi

Heinäsirkoista ja jauhomadoista voi nauttia nyt myös merellisessä ympäristössä.

Hyönteisruoka on yksi kulinarismin tuoreimmista trendeistä. Euroopassa Suomi on yksi ensimmäisistä maista, joka on hyväksynyt hyönteisten myymisen ruoaksi. Aasiassa hyönteisruoka on ollut osa arkipäivää jo pitkään. Tähän tähdätään myös meillä.

Punaisten laivojen ravintoloissa maistellaan keväällä tulevaisuuden makuja. Future Food -menussa hyönteiset ovat oleellinen osa ateriaa. Kolmen ruokalajin menu maksaa 49 euroa.

Viking Line_Hyönteismenu

Lautasille katettavan makumaailman taustalla on laivayhtiön luottoyhteistyökumppani eli Ruotsin kokkimaajoukkue, joka oli myös Viking Linen joulupöydän ja syksyn buffet-herkkujen takana. Future Food -menu on Anders Karlssonin käsialaa.

– Pohdimme, miten tulevaisuuden voisi kokata. Otimme mukaan paljon kasviksia, merilevää ja hyönteiset, kokkimaajoukkueen johtaja Fredrik Andersson taustoittaa.

Viking Line_Fredrik Andersson

Kolmen ruokalajin hyönteismenussa friteeratut heinäsirkat saavat lautaselle seurakseen leväsuolattua turskanselkää ja hapatettua fenkolia.

Heinäsirkat ovat yllättävän kookkaita, kuin pieniä muikkuja. Ne on friteerattu rapeiksi ja saavat tässä annoksessa makua hieman sipsien tapaan etikasta ja suolasta. Viime silauksen tekevä vihreä sirkkojen yllä on merilevää.

Koostaan huolimatta sirkat syödään kokonaisina ja suussa ne hajoavat suosiolla, joten jalkoja tai siipiä ei tarvitse arastella.

Viking Line_Hyönteismenu

Maustepaahdetut jauhomahdot puolestaan tarjoillaan pääruoaksi karitsan fileen, rapean maa-artisokan, sieniragun, krassin ja hernelampaanmaitojuuston kera.

Kokonaisuus on näyttävä, eikä matojen määrässä ole pihistelty. Herkimmälle matomäärä voi olla jopa liikaa, mutta ennakkoluulojen ei ole syytä antaa vaikuttaa ateriasta nauttimiseen.

Rapealta riisimurolta suussa tuntuva mato tuo purutuntumaa, mutta yksin se ei makuelämystä tee. Kokonaisuuden osana tilanne on tyystin toinen, sillä parempaa karitsa-annosta saa hakea, mutta ei helposti löydä.

Viking Line_Hyönteisruoka

Menun jälkiruoassa sirkoista, kuoriaistoukista ja paahdetusta suklaasta valmistettu ja kardemummalla maustettu granola yhdistää voimansa mantelin, vaniljan, mansikoiden, kinuskin ja yrttisorbetin kanssa.

Annoksen pohjalle aseteltu hyöteisten valloittama granola näyttää hieman hurjalta, mutta maistuu mainiolta.

Viking Line_Hyönteisruoka

Vaihtoehtoja tarjolle

– Tarkoitus ei ole tuputtaa, mutta haluamme puhua ja puhuttaa, Viking Linen markkinointijohtaja Kaj Takolander kertoo.

Viking Line_Kaj Takolander

Hyönteisruoka jakaa mielipiteitä ja herättää taatusti keskustelua laivayhtiön ruokailevien asiakkaiden parissa.

– Niin se tekee myös oman organisaatiomme sisällä, mutta uskomme että ennemmin tai myöhemmin hyönteisruoka on jossain määrin osa arkea.

Viking Line_Hyönteismenu

Kaikki eivät miellä rapuja tai simpukoita ruokapöydän kummajaisiksi, mutta hyöteisissä tuntuu kulkevan raja, joka jakaa pöytään istuvat kahteen leiriin: osalle aihe on inhokki, osalle ihastus.

– Haluamme tarjota mahdollisuuden tutustumiseen, Takolander linjaa.

Viking Line heti mukaan

– Hyönteiset ovat sekä luonnonmukainen että ympäristöystävällinen vaihtoehto proteiinin lähteeksi. Hyönteisten käyttö elintarvikkeina jakaa toki vielä tässä vaiheessa mielipiteitä, mutta halusimme tähän heti mukaan, Viking Linen ravintolapäällikkö Janne Lindholm kertoo.

Viking Line Janne Lindholm

Kaikkia hyönteisruoka ei säväytä, mutta siihenkin on varauduttu muun muassa siten, että annoksia voidaan muunnella. Eikä hyönteisiä tarjota kaiken kanssa, vaikka ne ovatkin kevään ajan takuuvarma keskustelun aihe merellä.

– Laivoillamme on luonnollisesti tarjolla myös perinteisempiä makuelämyksiä.

Viking Linen oma keittiöhenkilökunta pääsee kokkaamaan hyönteisiä suurelta osin ensimmäistä kertaa.

– Aluksi aihe herätti kieltämättä hieman mietteitä, Lindholm virnistää.

Tarjolla olevat hyönteiset saapuvat laivoille Hollannista. Syynä on saatavuus. Kotimaisia vaihtoehtoja ei vielä tällä hetkellä ole tarjolla siinä mittakaavassa, että ne riittäisivät taatusti Viking Linen viiden suuren ravintolan tarpeisiin.

Uudet annokset ja raaka-aineet tulevat tutuiksi päivän kurssituksella, jossa punaisten laivojen keittiöväki saa täsmäoppia Ruotsin kokkimaajoukkueen lisäksi myös hyöteisruoan asiantuntijalta.

Viking Line_Hyönteismenu

Asiakkaiden on maltettava odottaa tulevaisuuden makujen maistamista huhtikuun alkumetreille.

Viking Line_Hyönteisruoka

Viking Linen Future Foods –menu on tarjolla punaisilla laivoilla 5.4.2018 – 31.5.2018.

Teksti ja kuvat: Antti Hentinen Lähde: Viking Line

Jaa artikkeli