28.2.2018 Matkailu Viking Line kokeilee – hyönteismenu kevään kunniaksi Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Heinäsirkoista ja jauhomadoista voi nauttia nyt myös merellisessä ympäristössä. Hyönteisruoka on yksi kulinarismin tuoreimmista trendeistä. Euroopassa Suomi on yksi ensimmäisistä maista, joka on hyväksynyt hyönteisten myymisen ruoaksi. Aasiassa hyönteisruoka on ollut osa arkipäivää jo pitkään. Tähän tähdätään myös meillä. Punaisten laivojen ravintoloissa maistellaan keväällä tulevaisuuden makuja. Future Food -menussa hyönteiset ovat oleellinen osa ateriaa. Kolmen ruokalajin menu maksaa 49 euroa. Lautasille katettavan makumaailman taustalla on laivayhtiön luottoyhteistyökumppani eli Ruotsin kokkimaajoukkue, joka oli myös Viking Linen joulupöydän ja syksyn buffet-herkkujen takana. Future Food -menu on Anders Karlssonin käsialaa. – Pohdimme, miten tulevaisuuden voisi kokata. Otimme mukaan paljon kasviksia, merilevää ja hyönteiset, kokkimaajoukkueen johtaja Fredrik Andersson taustoittaa. Kolmen ruokalajin hyönteismenussa friteeratut heinäsirkat saavat lautaselle seurakseen leväsuolattua turskanselkää ja hapatettua fenkolia. Heinäsirkat ovat yllättävän kookkaita, kuin pieniä muikkuja. Ne on friteerattu rapeiksi ja saavat tässä annoksessa makua hieman sipsien tapaan etikasta ja suolasta. Viime silauksen tekevä vihreä sirkkojen yllä on merilevää. Koostaan huolimatta sirkat syödään kokonaisina ja suussa ne hajoavat suosiolla, joten jalkoja tai siipiä ei tarvitse arastella. Maustepaahdetut jauhomahdot puolestaan tarjoillaan pääruoaksi karitsan fileen, rapean maa-artisokan, sieniragun, krassin ja hernelampaanmaitojuuston kera. Kokonaisuus on näyttävä, eikä matojen määrässä ole pihistelty. Herkimmälle matomäärä voi olla jopa liikaa, mutta ennakkoluulojen ei ole syytä antaa vaikuttaa ateriasta nauttimiseen. Rapealta riisimurolta suussa tuntuva mato tuo purutuntumaa, mutta yksin se ei makuelämystä tee. Kokonaisuuden osana tilanne on tyystin toinen, sillä parempaa karitsa-annosta saa hakea, mutta ei helposti löydä. Menun jälkiruoassa sirkoista, kuoriaistoukista ja paahdetusta suklaasta valmistettu ja kardemummalla maustettu granola yhdistää voimansa mantelin, vaniljan, mansikoiden, kinuskin ja yrttisorbetin kanssa. Annoksen pohjalle aseteltu hyöteisten valloittama granola näyttää hieman hurjalta, mutta maistuu mainiolta. Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyy Vaihtoehtoja tarjolle – Tarkoitus ei ole tuputtaa, mutta haluamme puhua ja puhuttaa, Viking Linen markkinointijohtaja Kaj Takolander kertoo. Hyönteisruoka jakaa mielipiteitä ja herättää taatusti keskustelua laivayhtiön ruokailevien asiakkaiden parissa. – Niin se tekee myös oman organisaatiomme sisällä, mutta uskomme että ennemmin tai myöhemmin hyönteisruoka on jossain määrin osa arkea. Kaikki eivät miellä rapuja tai simpukoita ruokapöydän kummajaisiksi, mutta hyöteisissä tuntuu kulkevan raja, joka jakaa pöytään istuvat kahteen leiriin: osalle aihe on inhokki, osalle ihastus. – Haluamme tarjota mahdollisuuden tutustumiseen, Takolander linjaa. Viking Line heti mukaan – Hyönteiset ovat sekä luonnonmukainen että ympäristöystävällinen vaihtoehto proteiinin lähteeksi. Hyönteisten käyttö elintarvikkeina jakaa toki vielä tässä vaiheessa mielipiteitä, mutta halusimme tähän heti mukaan, Viking Linen ravintolapäällikkö Janne Lindholm kertoo. Kaikkia hyönteisruoka ei säväytä, mutta siihenkin on varauduttu muun muassa siten, että annoksia voidaan muunnella. Eikä hyönteisiä tarjota kaiken kanssa, vaikka ne ovatkin kevään ajan takuuvarma keskustelun aihe merellä. – Laivoillamme on luonnollisesti tarjolla myös perinteisempiä makuelämyksiä. Viking Linen oma keittiöhenkilökunta pääsee kokkaamaan hyönteisiä suurelta osin ensimmäistä kertaa. – Aluksi aihe herätti kieltämättä hieman mietteitä, Lindholm virnistää. Tarjolla olevat hyönteiset saapuvat laivoille Hollannista. Syynä on saatavuus. Kotimaisia vaihtoehtoja ei vielä tällä hetkellä ole tarjolla siinä mittakaavassa, että ne riittäisivät taatusti Viking Linen viiden suuren ravintolan tarpeisiin. Uudet annokset ja raaka-aineet tulevat tutuiksi päivän kurssituksella, jossa punaisten laivojen keittiöväki saa täsmäoppia Ruotsin kokkimaajoukkueen lisäksi myös hyöteisruoan asiantuntijalta. Asiakkaiden on maltettava odottaa tulevaisuuden makujen maistamista huhtikuun alkumetreille. Viking Linen Future Foods –menu on tarjolla punaisilla laivoilla 5.4.2018 – 31.5.2018. Teksti ja kuvat: Antti Hentinen Lähde: Viking Line Lue myös: Viking Line: Luvassa vähintään Itämeren ykkönen – kenties maailman tehokkain risteilylautta Tulossa: Deittisovellus mullistaa Viking Linen risteilyt Viking Amorellan keittiö herää jo aamuyöllä Tuulivoimaa Turun ja Tukholman välille – Viking Linen Grace saa purjeen Viking Line Gabriella lupaa Itämeren mukavimmat sängyt Lue lisää Kaikki artikkelit 2.5.2024 Uutinen Autojen ensirekisteröinnit pahasti jäljessä viime vuodesta 1.5.2024 Uutinen Huollettuna myyty Audi hajosi 1 500 kilometriä kauppojen jälkeen – kuluttajariitalautakunnan puoleen kääntyminen oli auton omistajalle jopa virhe 1.5.2024 Matkailu Oletko aina halunnut ajaa Viron kilvissä olevalla Porschella Afrikan halki? 30.4.2024 Matkailu Elämysmatka: MotoGP Portimão – Viihdettä kaikille aisteille 29.4.2024 Uutinen Kokonaan uudistunut Škoda Superb sai hinnat – ja se kasvaa vain koko ajan 28.4.2024 Matkailu Cité des Sciences Pariisissa: Euroopan suurin tiedekeskus herättelee innostusta tieteisiin 28.4.2024 Matkailuajoneuvot Suomessa kehitetty retkeilyvaunu tähtää samantien kansainväliselle markkinalle 28.4.2024 Uutinen Autohallin rikkonainen ovi aiheutti riidan – sitä ratkottiin kuluttajariitalautakunnassa asti 27.4.2024 Liikenne Suomalaisten tyytyväisyys joukkoliikenteeseen on noussut – takseihin päinvastoin Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Luetuimmat Vuorokausi Viikko Kuukausi 1.5.2024 Nimi muutettu Nimi muutettu: ihan sama kumman otat? - Näillä kaikilla Suomessa tällä hetkellä myytävillä henkilöautomalleilla on identtisiä kaksosia 1.5.2024 Uutinen Huollettuna myyty Audi hajosi 1 500 kilometriä kauppojen jälkeen – kuluttajariitalautakunnan puoleen kääntyminen oli auton omistajalle jopa virhe 1.5.2024 Ajoneuvot Tiesitkö, että halvimmillaan täyssähköisen Bugattin puikkoihin pääsee vain noin 30 000 eurolla? 2.5.2024 Koeajo Koeajo: Mazda CX-30 – kompakti crossover tyylikkäällä ulkomuodolla 2.5.2024 Esittely Koeistuttu: Renault Symbioz – ehkä kaikkien perheautojen ei sittenkään tarvitse olla sähköautoja 28.4.2024 Matkailuajoneuvot Suomessa kehitetty retkeilyvaunu tähtää samantien kansainväliselle markkinalle 24.4.2024 Uutinen Sähköautoista paljastunut yksi merkittävä ongelma – lähes joka viides hylätty katsastuksessa 1.5.2024 Nimi muutettu Nimi muutettu: ihan sama kumman otat? - Näillä kaikilla Suomessa tällä hetkellä myytävillä henkilöautomalleilla on identtisiä kaksosia 1.5.2024 Uutinen Huollettuna myyty Audi hajosi 1 500 kilometriä kauppojen jälkeen – kuluttajariitalautakunnan puoleen kääntyminen oli auton omistajalle jopa virhe 29.4.2024 Uutinen Kokonaan uudistunut Škoda Superb sai hinnat – ja se kasvaa vain koko ajan 24.4.2024 Uutinen Sähköautoista paljastunut yksi merkittävä ongelma – lähes joka viides hylätty katsastuksessa 28.4.2024 Matkailuajoneuvot Suomessa kehitetty retkeilyvaunu tähtää samantien kansainväliselle markkinalle 14.4.2024 Koeajo Maistiainen: Dacia Duster on nyt kokonaan uusi ja osoittaa tietä koko merkille 17.4.2024 Nimi muutettu Nimi muutettu: tältä olisi näyttänyt ainutlaatuinen Porschen versio Lada 2103:sta, jota VAZ ei lopulta hyväksynyt 1.5.2024 Nimi muutettu Nimi muutettu: ihan sama kumman otat? - Näillä kaikilla Suomessa tällä hetkellä myytävillä henkilöautomalleilla on identtisiä kaksosia