28.2.2018 Matkailu Viking Line kokeilee – hyönteismenu kevään kunniaksi Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Heinäsirkoista ja jauhomadoista voi nauttia nyt myös merellisessä ympäristössä. Hyönteisruoka on yksi kulinarismin tuoreimmista trendeistä. Euroopassa Suomi on yksi ensimmäisistä maista, joka on hyväksynyt hyönteisten myymisen ruoaksi. Aasiassa hyönteisruoka on ollut osa arkipäivää jo pitkään. Tähän tähdätään myös meillä.Punaisten laivojen ravintoloissa maistellaan keväällä tulevaisuuden makuja. Future Food -menussa hyönteiset ovat oleellinen osa ateriaa. Kolmen ruokalajin menu maksaa 49 euroa.Lautasille katettavan makumaailman taustalla on laivayhtiön luottoyhteistyökumppani eli Ruotsin kokkimaajoukkue, joka oli myös Viking Linen joulupöydän ja syksyn buffet-herkkujen takana. Future Food -menu on Anders Karlssonin käsialaa.– Pohdimme, miten tulevaisuuden voisi kokata. Otimme mukaan paljon kasviksia, merilevää ja hyönteiset, kokkimaajoukkueen johtaja Fredrik Andersson taustoittaa.Kolmen ruokalajin hyönteismenussa friteeratut heinäsirkat saavat lautaselle seurakseen leväsuolattua turskanselkää ja hapatettua fenkolia.Heinäsirkat ovat yllättävän kookkaita, kuin pieniä muikkuja. Ne on friteerattu rapeiksi ja saavat tässä annoksessa makua hieman sipsien tapaan etikasta ja suolasta. Viime silauksen tekevä vihreä sirkkojen yllä on merilevää.Koostaan huolimatta sirkat syödään kokonaisina ja suussa ne hajoavat suosiolla, joten jalkoja tai siipiä ei tarvitse arastella.Maustepaahdetut jauhomahdot puolestaan tarjoillaan pääruoaksi karitsan fileen, rapean maa-artisokan, sieniragun, krassin ja hernelampaanmaitojuuston kera.Kokonaisuus on näyttävä, eikä matojen määrässä ole pihistelty. Herkimmälle matomäärä voi olla jopa liikaa, mutta ennakkoluulojen ei ole syytä antaa vaikuttaa ateriasta nauttimiseen.Rapealta riisimurolta suussa tuntuva mato tuo purutuntumaa, mutta yksin se ei makuelämystä tee. Kokonaisuuden osana tilanne on tyystin toinen, sillä parempaa karitsa-annosta saa hakea, mutta ei helposti löydä.Menun jälkiruoassa sirkoista, kuoriaistoukista ja paahdetusta suklaasta valmistettu ja kardemummalla maustettu granola yhdistää voimansa mantelin, vaniljan, mansikoiden, kinuskin ja yrttisorbetin kanssa.Annoksen pohjalle aseteltu hyöteisten valloittama granola näyttää hieman hurjalta, mutta maistuu mainiolta.Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyyVaihtoehtoja tarjolle– Tarkoitus ei ole tuputtaa, mutta haluamme puhua ja puhuttaa, Viking Linen markkinointijohtaja Kaj Takolander kertoo.Hyönteisruoka jakaa mielipiteitä ja herättää taatusti keskustelua laivayhtiön ruokailevien asiakkaiden parissa.– Niin se tekee myös oman organisaatiomme sisällä, mutta uskomme että ennemmin tai myöhemmin hyönteisruoka on jossain määrin osa arkea.Kaikki eivät miellä rapuja tai simpukoita ruokapöydän kummajaisiksi, mutta hyöteisissä tuntuu kulkevan raja, joka jakaa pöytään istuvat kahteen leiriin: osalle aihe on inhokki, osalle ihastus.– Haluamme tarjota mahdollisuuden tutustumiseen, Takolander linjaa.Viking Line heti mukaan– Hyönteiset ovat sekä luonnonmukainen että ympäristöystävällinen vaihtoehto proteiinin lähteeksi. Hyönteisten käyttö elintarvikkeina jakaa toki vielä tässä vaiheessa mielipiteitä, mutta halusimme tähän heti mukaan, Viking Linen ravintolapäällikkö Janne Lindholm kertoo.Kaikkia hyönteisruoka ei säväytä, mutta siihenkin on varauduttu muun muassa siten, että annoksia voidaan muunnella. Eikä hyönteisiä tarjota kaiken kanssa, vaikka ne ovatkin kevään ajan takuuvarma keskustelun aihe merellä.– Laivoillamme on luonnollisesti tarjolla myös perinteisempiä makuelämyksiä.Viking Linen oma keittiöhenkilökunta pääsee kokkaamaan hyönteisiä suurelta osin ensimmäistä kertaa.– Aluksi aihe herätti kieltämättä hieman mietteitä, Lindholm virnistää.Tarjolla olevat hyönteiset saapuvat laivoille Hollannista. Syynä on saatavuus. Kotimaisia vaihtoehtoja ei vielä tällä hetkellä ole tarjolla siinä mittakaavassa, että ne riittäisivät taatusti Viking Linen viiden suuren ravintolan tarpeisiin.Uudet annokset ja raaka-aineet tulevat tutuiksi päivän kurssituksella, jossa punaisten laivojen keittiöväki saa täsmäoppia Ruotsin kokkimaajoukkueen lisäksi myös hyöteisruoan asiantuntijalta.Asiakkaiden on maltettava odottaa tulevaisuuden makujen maistamista huhtikuun alkumetreille.Viking Linen Future Foods –menu on tarjolla punaisilla laivoilla 5.4.2018 – 31.5.2018.Teksti ja kuvat: Antti Hentinen Lähde: Viking Line Lue myös: Viking Line: Luvassa vähintään Itämeren ykkönen – kenties maailman tehokkain risteilylautta Tulossa: Deittisovellus mullistaa Viking Linen risteilyt Viking Amorellan keittiö herää jo aamuyöllä Tuulivoimaa Turun ja Tukholman välille – Viking Linen Grace saa purjeen Viking Line Gabriella lupaa Itämeren mukavimmat sängyt Lue lisää Kaikki artikkelit 23.4.2025 Autoilu Bensiini yhä suosituin käyttövoima – työsuhdeautoilijat sähköistyvät 23.4.2025 Sähköautot Renault 5 Turbo 3E ennakkovarattavissa – 155000 euron taskuraketti jää rajatun erän herkuksi 22.4.2025 Kuluttajat Uudehko Škoda Enyaq on vaatinut yli 30 huoltokäyntiä kahdessa vuodessa– autoliikkeet eivät suostu ostamaan autoa vikojen vuoksi 21.4.2025 Uutinen Tarvitsetko G-Mersun, mutta bling hävettää? Nyt maasturiklassikko palaa 1980-luvulle 20.4.2025 Matkailu Freud-museo Wienissä: itseanalyysin paikka psykoterapian syntykodissa 20.4.2025 Uutinen Tärkein turvattuna: mitä turvaistuimen valitsemisessa tulee ottaa huomioon ja entä jos niitä tarvitaankin kolme? 18.4.2025 Uutinen Sähköiset Audi A6 ja Mini Cooper törmäyskokeissa – Euro NCAP 17.4.2025 Uutinen Onko puhelintehdas Nissanin uusi kaveri – ja voiko sähköautoja valmistaa kuka vain? 16.4.2025 Uutinen Renault Scenic saa kaksisuuntauksen latauksen ja osaan malleista yhden polkimen ajon – hinnat pysyneet ennallaan Kommentoi artikkelia Peruuta vastausVoit kommentoida artikkelia kirjautumalla sisään. Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Luetuimmat Vuorokausi Viikko Kuukausi 22.4.2025 Kuluttajat Uudehko Škoda Enyaq on vaatinut yli 30 huoltokäyntiä kahdessa vuodessa– autoliikkeet eivät suostu ostamaan autoa vikojen vuoksi 22.4.2025 Koeajo Koeajo: Dacia Bigster – enemmän autoa, enemmän järkeä 22.4.2025 American Car Show American Car Show 2025: jokunen oivallus villistä lännestä eli siis tuning-osastolta 23.4.2025 Sähköautot Renault 5 Turbo 3E ennakkovarattavissa – 155000 euron taskuraketti jää rajatun erän herkuksi 22.4.2025 Autoilu Valitako pysäköintiruutu ihan toisen auton vierestä vai jättääkö väliin yksi ruutu? 15.4.2025 Kuluttajat Auton rengas irtosi – renkaanvaihtotyön tehnyt korjaamo kiisti syyllisyyden, koska autolla ajettu matka oli ”kolme kertaa Helsingistä Ivaloon” 22.4.2025 Kuluttajat Uudehko Škoda Enyaq on vaatinut yli 30 huoltokäyntiä kahdessa vuodessa– autoliikkeet eivät suostu ostamaan autoa vikojen vuoksi 16.4.2025 Esittely Viimeiset käynnistykset: rivikutosen selittämätön jalous 21.4.2025 Uutinen Tarvitsetko G-Mersun, mutta bling hävettää? Nyt maasturiklassikko palaa 1980-luvulle 19.4.2025 Huutokauppahelmet Huutokauppahelmet: Fiat 131 Abarth Rally -replika 15.4.2025 Kuluttajat Auton rengas irtosi – renkaanvaihtotyön tehnyt korjaamo kiisti syyllisyyden, koska autolla ajettu matka oli ”kolme kertaa Helsingistä Ivaloon” 13.4.2025 Lentokoneet Kiinalaisyhtiö Juneyao Air, jolla on kaksi reittiä Helsinki-Vantaalle, kieltäytyy vastaanottamasta Boeingilta uutta laajarunkokonetta tullien takia 27.3.2025 Uutinen Ajokortin ylläpito käy kalliimmaksi – ikäkuskien kukkarolla käydään 22.4.2025 Kuluttajat Uudehko Škoda Enyaq on vaatinut yli 30 huoltokäyntiä kahdessa vuodessa– autoliikkeet eivät suostu ostamaan autoa vikojen vuoksi 25.3.2025 Käyttötesti käytetyllä Käyttötesti käytetyllä: ostimme vanhan diesel-Mersun tilalle lähes 300 000 km ajetun Toyota Prius -hybridin