Lentokone

Matkailu 3.9.2018

Yhä useampi lento on myöhässä Suomen suurimmalla lentokentällä

Aiempaa useampi lento on myöhässä Helsinki-Vantaan lentokentällä. Kesällä 2018 ongelmia ovat lisänneet muun muassa lakot, lentäjäpula ja huono sää.

Lentojen myöhästyminen on tänä kesänä yli kaksinkertaistunut Helsinki-Vantaan lentokentällä viime vuoteen verrattuna Flightstatsin tarjoamien tilastojen perusteella. Kesällä 2018 vilkkaimmalta lentokentältämme on ollut aiempaa hankalampaa päästä ajoissa matkaan. Yhä useampi lento on myöhässä ja syitäkin on monia.

Esimerkiksi heinäkuun osalta yli 15 minuuttia myöhästyneiden lentojen määrä kasvoi vuodessa yli 107 %. Myöhästyneiden lentojen kappalemäärä oli vuoden 2017 heinäkuussa 926, mutta tänä kesänä saman kuun aikana myöhästyneitä lentoja oli 1926 kappaletta. Samaan aikaan myös lentojen määrä on kasvanut, joten lentojen kokonaismäärään suhteutettuna tilasto on selvästi valoisampi.

Myöhästymisten taustalla on ollut ainakin lakkoja, lentäjäpulaa sekä huono sää ympäri Eurooppaa. Peruutetutlennot.fi:n mukaan lentoyhtiöt myös joustavat yhä vähemmän, mikäli ensimmäinen lento on myöhässä. Yhteisvaikutus on tilastojen valossa harmillinen.

Lento on myöhässä sisäisten lakkojen takia

Lentomatkustajilla on ollut tänä kesänä, ja tietenkin myös jatkossa, aiempia vuosia enemmän oikeuksia myöhästymistapauksissa. EU-tuomioistuin päätti nimittäin viime kevään lopulla, että lentoyhtiöiden sisäiset lakot eivät enää vapauta lentoyhtiötä korvausvelvollisuudesta. Jos lento on myöhässä kuluttajan tulee tuntea omat oikeutensa.

– Olemme kesän aikana saaneet yli 5000 korvaushakemusta matkustajilta, jotka ovat myöhästyneet lentohenkilökunnan lakkojen takia ja tämä koskee erityisesti lentoyhtiöitä Ryanair ja Air France. Autamme nyt näitä matkustajia saamaan korvauksen pidentyneestä matkustusajasta, sanoo Line Jensen, Peruutetutlennot.fi:n viestintäpäällikkö.

Peruutetutlennot.fi -yritys tarjoaa apua korvausten vaatimisessa lentoyhtiöiltä ja yhteydenottojen määrä heille onkin kaksinkertaistunut viime kesästä. Erityisesti korvausvaatimuksia on kertynyt matkustajilta, joiden lentoyhtiö on ollut SAS, Norwegian ja Turkish Airlines.

Lentomatkustajien oikeudesta korvaukseen määrittää EU-asetus 261/04. Korvauksen määrä riippuu lentomatkan pituudesta ja vaihtelee 125-600 euron välillä matkustajaa kohden. Summat ovat siis merkittäviä.

– On selvästi huomattavissa, että ihmiset matkustavat aiempaa enemmän ja tämä aiheuttaa painetta lentokentillä. Koko lentokalusto on käytössä, ja jos ensimmäinen lento on peruttu tai myöhässä, ovat siitä aiheutuneet myöhästymiset vaikuttaneet myöhempiin lentoihin ja jopa eri lentoreittihin, toteaa Jensen.

 

Lähde: Peruutetulennot.fi, kuvituskuva: Antti Hentinen

Jaa artikkeli