Matkailu Kotimaanmatkailu 14.6.2022

Yö salaisessa puumajassa Fiskarsissa – elämyksen tarjoaa KOJA

Suomalaisen nuoren muotoilijan suunnittelema tyylikäs puumaja latvusten korkeuksissa on yöpymiskokemus, joka sykähdyttää ja rauhoittaa.

Yö korkeuksissa, tyylikkäässä ammattilaisen suunnittelemassa puumajassa. Kuulostaa niin kiinnostavalta, että olisi hulluutta kieltäytyä tarjotusta kokemuksesta.

Kohteen nimi on KOJA ja se sijaitsee Raaseporissa Fiskarsin ruukkikylän välittömässä läheisyydessä. Tämän tarkemmin en yksityismailla sijaitsevan puumajan sijaintia paljasta, jotta rakennuksen keskeinen ydinajatus säilyy muillekin kokijoille aitona ja jottei paikalle synny kansainvaellusta. Sähköauto Polestar 2:n navigaattori vie meidät perille.

KOJAssa voi yöpyä kutsusta ja yhden yön verran. Tässä käytössä puumaja on 4.9. asti.

Suomalaista suunnittelua

KOJA on kansainvälisessä Polestar Design Contest 2021 -kisassa kunniamaininnalla palkittu työ, jonka on suunnitellut nuori suomalainen muotoilija Kristian Talvitie. Talvitien kiinnostava kilpailutyö päätettiin myös toteuttaa käytännössä. Polestarin – ruotsalaistaustainen sähköautomerkin – muotoilijat olivat mukana KOJAn materiaalivalinnoissa ja kehittämässä ideaa.

– On tämä aikamoista, hienoa nähdä omat ideat toteutettuna, Talvitie huokaa majan edustalla. Hän on ollut viimeistelemässä sisustusta aivan tulohetkiimme asti.

Puumaja on turhan vaatimaton kuvaus paikasta, joka on suunniteltu ja rakennettu taiten ja tarkoin valituista materiaaleista. Musta maja sijaitsee rinteen reunalla mäntyjen, kuusten ja koivujen latvusten ympäröimänä. Talvitie lähtee edeltä esittelemään sisätiloja ja kapuamaan ylös jyrkkiä mutta jämäköitä portaita. Talvitie kertoo, että maja on 3,7 metrin korkeudella puun juurelta. Majan edustalla maasto laskee kuitenkin jyrkästi kohti läheistä lampea, joten näkymät ovat kuin olisimme merkittävästi korkeammalla.

Puut antavat suojaa

Lahden Muotoiluinstituutista valmistunut, ajoneuvomuotoiluun erikoistunut Talvitie kertoo saaneensa ajatuksen puumajasta, kun hän ikkunasta ulos katsoessaan alkoi pohtia, että puut antavat luontaisesti suojaa. Ajatus lähti kiteytymään ja siihen yhdistyi myös Talvitien lapsuusvuosien haave korkealla sijaitsevasta puumajasta. Mies on ymmärrettävästi ollut aivan ymmyrkäisenä kohdalleen osuneesta huomiosta.

Polestar Design Contest -kilpailun perusajatus on koota vuosittain yhteen ammattisuunnittelijoita ja opiskelijoita esittelemään innovatiivisia ideoita, jotka Polestarin mukaan ”rohkaisevat myönteiseen muutokseen yhteiskunnassa ja käsittelevät tärkeitä, ilmastokriisin kaltaisia teemoja.”

Kilpailu jakaantuu ammattilais- ja opiskelijaluokkiin. Tuomariston arvioitavaksi tuli kattavan kirjo eri ratkaisuja: ideat vaihtelivat rakennuksista, lentokoneista ja autoista sähköpyöriin ja ilman kuljettajaa toimiviin kuljetusajoneuvoihin.

Ikkunapintaa riittää

Laajat kaarevat ikkunapinnat ja panoraamakatto suovat esteettömät näkymät ja tuovat sisään luonnonvaloa. Majan muodot tuovat mieleen Lapin lasi-iglut.

Sisustus on skandinaavishenkisen minimalistista. Keskiössä, kunniapaikalla, on jykevä kaikkea kannatteleva mänty, jonka runko on jätetty näkyviin.

Merkittävä osa yöpymiskokemusta on se mitä ei näy, ei kuulu. On ylellisen ainutkertaista sammuttaa digitaalinen välke, rauhoittua ja keskittyä luonnon ääniin ja maisemiin.

Kun suorin illalla pesemään hampaita, havahduttaa oven aukaisu aivan KOJAn portaiden juurella käyskentelevän kauniin ja siroliikkeisen valkohäntäpeuran. Seisahdumme tuijottelemme hetken toisiamme ääneti.

Aamun kajo herättää

Aamuauringon kajo ja lintujen virkeä kuoro herättävät jo aamukuudelta. KOJAssa tuli nukuttua makoisan sikeästi.

Pian on aika suunnata Fiskarsin ruukkikylän ytimeen aamiaiselle. Se on tarjolla Hotel Tegelilla ja maittava päivän aloittaja onkin.

 

Fiskarsin taidebiennaali ja kädentaitajien yhteisö

Fiskarsin ruukkikylä on kiehtova monenlaisten kädentaitajien ja taiteilijoiden yhteisö ja yli 500 asukkaan koti. Fiskarsin alueella käy vuosittain noin 200 000 matkailijaa.

On hauskaa ajatella, että Fiskars oli aikansa merkittävä työllistäjä ja teollisuuskeskittymä. Alue oli muutoinkin vireä, Pohjan pitäjästä tuli 1600-luvulla Suomen raudan valmistuksen keskus: Antskogin ruukki perustettiin vuonna 1630, Billnäsin ruukki vuonna 1641 ja Fiskars pian sen jälkeen. Ruukki-termi tarkoittaa historiallista teollisen metallintuotannon keskusta.

Fiskarsin asujaimisto kasvoi hiljakseen. Nykyilmeelle tärkeä etappi tapahtui vuonna 1996, jolloin perustettiin Fiskarsin käsityöläisten, muotoilijoiden ja taiteilijoiden osuuskunta. Sen jäsenmäärä on kasvanut niin, että nykyisin osuuskuntaan kuuluu yli sata jäsentä edustaen lähes kaikkia käsityön, muotoilun ja taiteen osa-alueita. Suurimpina ammattiryhminä ovat puusepät, keraamikot, teolliset muotoilijat ja kuvataiteilijat.

Kolmen päänäyttelyn biennaali

Vilkkain matkailusesonki Fiskarsissa kestää toukokuusta syyskuuhun. Alueen houkutuksia ovat monenlaiset pikkuputiikit ja galleriat sekä erilaiset taidenäyttelyt.

Toukokuu toi Fiskarsin ruukkikylään kiinnostavan tapahtumakokonaisuuden, joka kantaa pitkää nimeä: Fiskars Village Art & Design Biennale. Toista kertaa järjestettävä tapahtuma jatkuu 4.9.2022 saakka. Kantava teema on nykytaide ja muotoilu. Tapahtuma koostuu kolmesta päänäyttelystä ja laajasta oheisohjelmistosta.

Taiteilijaosuuskunta Onoman HIDDEN – aistien muodot -kesänäyttely tutkii moniaistisuutta taiteen, muotoilun ja käsityön keinoin. Yhteisnäyttelyssä on mukana kaikkiaan 52 taiteilijaa.

Niitylle on rakennettu kahdeksan keskenään erilaista uusiutuvaa energiaa hyödyntävää puurakenteista minimökkiä, jotka muodostavat Arkkitehdin talo -näyttelyn.

Anniina Koivun ja Andrea Caputon Fiskarsin Viljamakasiinissa järjestettävä Knots & Knits -näyttely kutsuu tutustumaan esineiden ja rakenteiden usein piilossa olevien liitosten kauneuteen ja laatuun.

Biennaalin pääyhteistyökumppani Fiskars avaa omalla ruukkikylän miljööseen sijoittuvalla installaatiollaan keskustelua biodiversiteetin arvosta. Biennaalin tuottajana toimii Helsinki Design Weekistakin tuttu Luovi Productions.

Jaa artikkeli