Nokian Renkaat

jutut 16.10.2017

Nokian Hakkapeliitan historia: Kelirenkaasta se lähti

Nokian Hakkapeliitta on helpottanut liukkaalla kelillä liikkuvien arkea jo useiden sukupolvien ajan. Suomen suosituimman talvirenkaan tarina alkoi jo 1930-luvun alussa.

Nykyisen Nokian Renkaat -yhtiön edeltäjä, Suomen Gummitehdas, toi myyntiin ensimmäisen autonrenkaansa vuonna 1932. Siihen asti yritys oli tehtaillut lähinnä kalosseja ja muita kumituotteita, mutta nyt renkaat nähtiin selkeänä tulevaisuuden alana, sillä ajoneuvokanta oli Suomessakin lähtenyt selvään kasvuun.

Rengasta kutsuttiin nimellä Kesäpinta, mikä kertoi paljon tuon ajan liikenneympäristöstä. Erityisiä talvikäyttöön suunniteltuja renkaita ei ollut, joten autot liukastelivat mäkisillä ja mutkaisilla sorateillä miltei sileillä kulutuspinnoilla, vuodenajasta riippumatta. Jos meno tyssäsi pöperölumeen, turvauduttiin lumiketjuihin ja työntöapuun.

Aluksi kuormureihin

Uudenlaiselle, pitävämmälle renkaalle oli siis selvä tilaus. Vain kaksi vuotta myöhemmin Gummitehdas osoittikin melkoista pioneerihenkeä tuomalla myyntiin maailman ensimmäisen talvirenkaan. Se ristittiin Kelirenkaaksi.

Nokian Renkaat

Tämäkin nimi oli paljon puhuva. Toisin kuin kesärenkaissa, kulutuspinnan poikittaiset urat pureutuivat tuon ajan alkeellisesti aurattuun tienpintaan tuntuvasti tehokkaammin.

Kelirengas oli tarkoitettu kuorma-autoihin, jotka yhdessä linjurien kanssa muodostivat valtaosan tuon ajan autoliikenteestä. Henkilöautoliikennekin alkoi kuitenkin pikkuhiljaa lisääntyä, joten oli vain ajan kysymys, milloin se saisi oman talvirenkaansa.

Hakkapeliitta syntyy

Henkilöautojen talvirengas näkikin päivänvalon jo vuonna 1936, jälleen lajissaan maailman ensimmäisenä. Pintakuvio oli huomattavasti Kelirenkaan vastaavaa karkeampi, ja se perustui kulutuspintaan säännöllisin välein aseteltuihin imukuppeihin.

Uudelle renkaalle annettiin vähemmän konkreettinen, mutta edelleen hyvin suomalainen nimi, Lumi-Hakkapeliitta. Tuskin kukaan Gummitehtaalla osasi aavistaa, että sama tuotemerkki olisi käytössä vielä kahdeksan vuosikymmentä myöhemmin.

Nokian Renkaat

Hakkapeliitta-nimen syntyhistoriasta on Nokian Renkaiden mukaan monenlaisia tarinoita. Yhtä kaikki, Hakkapeliitoiksi kutsuttiin 1600-luvulla Ruotsin sotaväessä palvelleita suomalaisia sotaratsumiehiä, jotka käyttivät hyökätessään huutoa ”Hakkaa päälle!”

Nimi on ainakin valmistajan mielestä kovin vertauskuvallinen: se yhdistetään mieluusti talvirenkaan taisteluksi pohjoisen pahoja kelejä vastaan.

Jaa artikkeli