16.10.2022

65-vuotiaalla Mercedeksellä ympäri maailmaa – uusiseelantilaispari matkusti Suomessakin 2168 kilometriä

Eläkkeellä oleva uusiseelantilaispariskunta on kiertänyt vanhalla Mercedes-Benzillä ympäri maailmaa. Tänä syksynä he vierailivat myös Suomessa.

Joku saattoi nähdä syys-lokakuussa Suomessa vuosimallin 1957 Mercedes-Benz 220S Pontonin. Sillä Suomessa matkusti alunperin Uudesta Seelannista kotoisin oleva Smitsin pariskunta, Fred ja Elisabeth. Mercedeksellään he ovat kiertäneet maapalloa jo 230 000 kilometriä.

Suomessa, tarkalleen ottaen Rovaniemellä Mercedeksen matkamittariin pyörähti tasalukema 400000 kilometriä. Siitä reilu 230000 kilometriä Smitsit ovat ajaneet maailmanympärysmatkallaan. Suomessa he viipyivät 20 päivän ajan ja ajoivat Suomessa 2168 kilometriä. Suomesta Fredin, 72, ja Elisabethin, 71, matka jatkui Baltiaan.

Alunperin idea vanhalla Mercedeksellä ympäri maailmaa kiertämisestä tuli vuonna 2011, kun Fred Smits lähti työmatkalle Uudesta Seelannista Aucklandista Yhdysvaltojen Seattleen. Hänellä oli välilasku Australian Sidneyssä. Lentokentältä Fred osti matkalukemiseksi brittiläisen Classic & Sports Car -lehden, jossa oli artikkeli maapallon 80 päivässä klassikkoautolla kiertäneestä miehestä.

Saapuessaan Seatleen, Fred tekstasi vaimolleen Elisabethille, että ”pääsin turvallisesti perille, ja nyt tiedän, mitä teemme eläkkeellä: kierrämme Mercedeksellämme Yhdysvallat rannikolta rannikolle”.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mercedes ostettu jo vuonna 2003

Smitsit olivat ostaneet vuosimallin 1957 Mercedes-Benz 220S Pontonin jo vuonna 2003. Auton kutsumanimi on ”Abel”. Nimi tulee hollantilaisesta tutkimusmatkailija Abel Tasmanista, joka vuosina 1642–1643 löysi Uuden-Seelannin lisäksi Tasmanian, Fidži- ja Tongasaaret.

Ennen matkaan lähtöään Smitsin valmistelivat Mercedestään sekä reissussa yöpymiseen ja elämiseen ostettua Zambezi-telttaperävaunua (750 kg) 26 kuukautta. Mercedes huollettiin perusteellisesti, sen osia vaihdettiin uusiin ja auto entisöitiin täydellisesti, ja myös varaosia hankittiin mukaan. Samalla autoon rakennettiin perävaunun tarvitsemat sähköt – samantien tuplana, jottei niitä tarvitse tulevien vuosien aikana rassata.

Neljä varapyörää ja varaosia

Smitseillä on mukana muun muassa auton neljä varapyörää, ne kulkevat perävaunussa ja varaosat auton ovien sisällä. Lisäksi perävaunusta löytyvät arjen elämiseen tarpeelliset keittiö, liedet, jääkaappi, yöpymistilat sekä tärkeä sähkön muuntaja.

Eläkkeellä päästyään teini-ikäisestä asti seurustellut pariskunta lähti vuonna 2013. Raskain asia oli jättää lapset ja lapsenlapset Uuteen-Seelantiin.

– Onneksi nykyteknologian avulla voimme olla päivittäin yhteydessä. Mutta emme ole katuneet hetkeäkään päätöstämme. Matkamme aikana meitä ei ole kertaakaan ryöstetty tai eikä kalustollemme ole aiheutettu ilkivaltaa. Ihmiset ympäri maailmaa ovat olleet erittäin avuliaita ja ystävällisiä meitä kohtaan.

– Ja uskokaa tai älkää, emme ole koko aikana riidelleet kertaakaan, Elisabeth kertoo.

Huumepoliisin pidätys Hondurasissa

Brasiliassa Amazonin sademetsässä he ovat viettäneet yönsä jaguaarien ympäröimänä. Guatemalassa kymmenet tuhannet kooltaan reilut kaksi senttiä pitkät isot punaiset muurahaiset tunkeutuivat heidän autoonsa ja myöhemmin telttaansa. Huumepoliisin erikoisryhmä pidätti pariskunnan Hondurasissa – mutta kaikesta he ovat selvinneet.

– Ja vanha Mercedeksemme on toiminut loistavasti. Olemme korjanneet auton tasauspyörästöä Yhdysvalloissa ja Chilessä, ja Norjassa moottorin kansitiiviste alkoi vuotaa. Olen vaihtanut Mercedeksen moottoriin öljyt jokaisen 8 000 km ajon jälkeen, ja se on luotettavuuden tae.

Pariskunta on osallistunut myös Mercedeksellään legendaarisiin maantiekilpailuihin, kuten Carrera Panamericanaan Meksikossa sekä 1000 Mille Migliaan Italiassa.

– Kysymyksessä on vahva auto. Olemme ylittäneet 65 vuotta vanhalla Mercedeksellä Andien vuoriston 5 000 metrin korkeudessa ja ajaneet eri mantereilla pääosin sivuteitä 30 000–40 000 km vuosivauhtia.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tienpäällä seitsemän vuotta

Ennen Suomeen saapumista pariskunta oli ajellut autollaan Yhdysvalloissa, Kanadassa, Meksikossa, Belizessä, Guatemalassa, El Salvadorissa, Kolumbiassa, Ecuadorissa, Perussa, Chilessä, Argentiinassa, Paraguayssa, Brasiliassa, Uruguayssa, Boliviassa, Isossa-Britanniassa, Hollannissa, Belgiassa, Ranskassa, Saksassa, Itävallassa, Italiassa, Tšekissä, Tanskassa, Ruotsissa ja Norjassa. Lisäksi pariskunta kävi ilman autoa tutustumassa Galapagossaarille, Kuubaan sekä Amazonin sademetsiin ja Etelämantereen Antarktiselle.

Elisabeth ja Fred kertoivat matkanneensa tien päällä 7 vuotta, 3 kuukautta ja 12 päivää. He olivat yöpyneet yli 550 eri paikassa mukaan lukien 170 leirintäaluetta. Matkakohteiden lämpötila on vaihdellut 12 pakkasasteesta 46 asteen kuumuuteen. Autoon on tänä aikana tankattu yli 22 000 litraa bensiiniä. Moottoriin on laitettu 340 litraa öljyä sekä 51 rengasta oli vaihdettu uuteen.

Vaatimattomasti matkallaan elävä pariskunta maksaa matkakustannuksensa eläkkeistään sekä kotitalonsa Airbnb-vuokratuotoilla.

– ”Abel” tykkää bensiinistä ja se on tänä päivänä kallista. Myös automme heiluriakseli kuluttaa etenkin takarenkaita. Maksamme kustannukset eläkkeistämme. Olemme matkan aikana joutuneet ainoastaan kahdesti turvautumaan säästöihimme. Ja onhan meillä kolme sponsoria: lapsemme, Fred hymyilee.

Seuraavaksi Afrikka

Suomessa Smitsit tapasivat napapiirillä muun muassa joulupukin. Suomessa he pitivät myös tiedotustilaisuuden Veho Airportissa. Suomesta matka jatkui Viron, Latvian, Liettuan ja Puolan kautta Keski-Eurooppaan. Kaksikon matkasuunnitelma muokkaantuu matkan aikana eikä kiire ole minnekään. Ainoa sovittu päivämäärä on joulu 2022, jolloin pariskunta on luvannut olla Italiassa. Tuolloin heidän lapsensa ja lapsenlapset saapuvat Uudesta-Seelannista Eurooppaan joulua viettämään.

– Ensi vuonna suunnitelmamme on ajaa Turkkiin, Irakiin ja sieltä Kreikkaan, josta siirrymme Egyptiin ja sieltä Afrikan mantereen halki Etelä-Afrikkaan. Meillä on vielä kaksi vuotta henkilökohtaisia vakuutuksiamme jäljellä, jonka jälkeen meidän on matkustettava Uuteen-Seelantiin ja uusia vakuutukset.

– Aioimme ajaa niin kauan kun automme sekä henkilökohtaiset vakuutuksemme ovat voimassa ja terveyttä riittää. Matkamme maali ei ole näköpiirissämme. Menemme 65 vuotta vanhalla Mercedeksellämme koko ajan eteenpäin, Fred vakuuttaa.

Lähde: Veho

Luetuimmat