17.1.2018

Aihetta konserniriemuun – Audi, Porsche, Seat ja Volkswagen ennätyksellisiä

Volkswagen karsimassa

Tilastojen valossa menestystä sataa nyt monella rintamalla.

Autoteollisuudessa tilanne, jossa menestystä kertyy monen tuotemerkin voimin, on monelle unelma. Euroopan suurin autovalmistaja Volkswagen Group pääsee keittämään juhlakahvit monimerkkimenestyksen kunniaksi.

Volkswagen-leirissä juhlittanee myös konsernin kokonaislukuja, sillä viime silausta vaille valmiit tilastot kertovat, että konserni toimitti asiakkailleen 10,74 miljoonaa autoa vuonna 2017, joka oli 4,3 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna ja siten myös kaikkien aikojen ennätys. Volkswagen-konserni on 17.1.2018 ynnäillyn arvion mukaan vuonna 2017 maailman suurin autonvalmistaja toimitettujen autojen määrässä mitattuna. Lukujen lopullista vahvistusta on kuitenkin vielä maltettava odottaa hetki.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Porschelle kiritystä Kiinasta

Konsernin merkeistä Porsche juhlii myös toimitusennätystä. Porsche toimitti asiakkailleen yhteensä 246 400 autoa, joka vastaa 3,6 prosentin nousua edellisvuoteen verrattuna. Kasvun vauhdittajamarkkina oli erityisesti Kiina, jossa asiakkaille toimitettiin 71 508 autoa. Määrä on 10 prosenttia suurempi verrattuna edellisvuoteen. Euroopassa merkki toimitti 80 262 autoa ja kasvua kirjattiin kaksi prosenttia. Myös Yhdysvalloissa Porsche kertoo pärjäävänsä. Siellä kasvua saatiin aikaiseksi 67 714 toimitetulla autolla kolme prosenttia.

Porsche Panamera 4 E-Hybrid Sport Turismo

Tilastojen valossa suurin kysynnän kasvu kirjattiin Porsche Panameralle, jota toimitettiin 28 000 autoyksilön verran. Määrä vastaa 83 prosentin kasvua.

Valmistajan mallistosta Macan oli edelleen suosituin malli ja sitä toimitettiin 97 000 autoyksilön verran. Kasvuprosentiksi valmistaja ilmoittaa tasan kaksi. Myös 718-mallien (25 000) ja Porsche 911 (32 000) toimitusten kerrotaan olevan kasvussa.

Hyötyajoneuvokauppa käy

Volkswagen Hyötyautojen maailmanlaajuiset toimitukset vuonna 2017 olivat 497 900 kappaletta, joka oli 4,2 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna. Kiitos kehityssuunnasta lepää T-mallisarjan, Caddyn ja Amarokin harteilla. Viime vuonna lanseerattu Crafter ei pärjännyt yhtä hyvin.

Volkswagen Amarok

Länsi-Euroopassa kasvu oli 1,5 prosenttia, 332 000 auton toimituksella. Etelä-Amerikassa kasvu oli lukujen valossa suurinta, eli 28,1 prosenttia. Autoja tosin toimitettiin vain 41 300.

Myös Pohjois-Amerikassa, Meksikossa, Aasian ja Tyynenmeren alueella kirjattiin kasvulukuja. Epävakaasta markkinatilanteesta johtuen lunta tuli kuitenkin tupaan Afrikan (16 100) ja Lähi-idän (30 600) toimitusten osalta.

Viides kasvun vuosi Seatille

Seat kertoo merkin myynnin kasvaneen jo viidettä vuotta peräkkäin. Kasvun kerrotaan olevan automarkkinoilla Euroopan nopeinta. Seat oli viime vuonna myös Volkswagen-konsernin merkeistä eniten kasvanut automerkki. Vuonna 2017 Seat-malliston edustajia toimitettiin asiakkaille kaikkiaan 468 400 kappaletta. Edelliseen vuoteen verrattuna kasvua kirjattiin 14,6 prosenttia. Tulos on merkin paras sitten vuoden 2001.

Seat Ateca

Myyntiä vauhditti erityisesti Seat Ateca, jota toimitettiin asiakkaille viime vuoden aikana 78 700 kappaletta. Myös  Leon-mallit ja Alhambra kasvattivat myyntiään ja saavuttivat uudet myyntiennätykset. Hienoista positiivista virettä kirjattiin myös viime vuonna päivitetylle Ibizalle.

Euroopassa Seat kasvoi erityisesti Espanjan (23,1 %), Iso-Britannian (18,3 %) ja Ranskan (15,6 %) ja Saksan (13,4 %) markkinoilla.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Audi pitää pintansa

Audin ilouutisena kerrotaan niin ikään vuosiennätystä. Vuonna 2017 merkki lihoi hieman toimittamalla maailmanlaajuisesti 1,87 miljoonaa autoa. Kasvuprosentiksi kirjataan kuitenkin maltillinen 0,6 % edelliseen vuoteen ja ennätykseen verrattuna. Kiinnostavaa on kuitenkin se, että Audi on kasvattanut myyntiään jo kahdeksana peräkkäisenä vuotena.

Audi teki uuden ennätyksen myös Kiinassa ja sinnitteli siellä premium-merkkien ykkösenä. Yhdysvalloissa Audi oli ainut premium-merkki, joka kasvatti myyntiään merkittävästi markkina-alueella. Audi toimitti Yhdysvalloissa 226 511 autoa, kasvuprosentin ollessa 7,8. Euroopassa myynti oli maltillista vaikkakin kasvua kirjattiin 0,4 % uudella 860 600 kappaleen vuosiennätyksellä.

Audi Q2

Audin Q-malliston maailmanlaajuinen kysyntä oli yksi merkittävistä kasvutekijöistä vuonna 2017. Reilu kolmannes kaikista myydyistä malleista edustaa suosittua katumaasturikategoriaa. Euroopassa merkin myydyin SUV-malli oli Audi Q2 ja maailmanlaajuisesti puolestaan Audi Q5.

Lähde: Volkswagen Kuvitus: Volkswagen ja Moottorin arkisto

Luetuimmat