17.5.2024

Auto ja laturi kättelevät kuin ystävät – sähköä ilman tunnistelätkää tai mobiiliappia

Kuva Marko Jokela

Sähköautoilijaa kismittää, jos julkisella latausasemalla ajoneuvon ja laturin yhteispeli tökkii. Helpotusta on luvassa: Virran ja Autoliiton kokeilu lupailee uuden Autocharge-tekniikan mukavoittavan lataamista.

Sähköautoilun haasteista moni on jo aika hyvin taltutettu ja sähköautoilusta on tullut varsin vaivatonta: toimintamatkat ovat kasvaneet ja akustot ovat kehittyneet. Julkinen pikalatausverkosto on tihentynyt mukavasti myös pääteiden varsien ja liikenteen solmukohtien ulkopuolelle.

Julkisen pikalatauksen käyttö on yhä joskus riesa, jos laturille saavuttaessa ajoneuvon ja laturin yhteispeli tökkii. Helpotusta on kuitenkin luvassa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Nykyaikaiset laturit mahdollistavat

Tyypillisesti auton lataus käynnistyy lataustunnisteen eli RFID-lätkän avulla tai latauksen aloitus vaatii mobiilisovellusta.

Euroopan johtava latausverkostojen teknologia- ja palveluratkaisuiden toimittaja Virta käynnistää toukokuun lopussa pilottikokeilun, jossa koetellaan uudenlaista ja aiempaa jouhevampaa latauksen aloittamista.

– Valitsimme kokeilukumppaniksemme Autoliiton ja sen pikalatausverkoston, koska se on jo nyt valtakunnallisesti mukavan kattava ja koska tässä varsin uudessa latausverkostossa on yksinomaan uusimpia Kempowerin valmistamia suurteholatureita, joiden tekniset edellytykset mahdollistavat Autocharge-tekniikkamme, Virran viestinnästä vastaava Esa-Pekka Nykänen kertoo.

Auto laturilta: tunnetaaks me jo?

Auton ja laturin kättelyvaihe sujuu parhaimmillaan kuin kahden ystävän kohdatessa. Ei kun käsipäivää ja kuulumisia vaihtamaan.

Autoliiton latureilla asioiville, Virran ja Autoliiton lataustiliä käyttäville autoilijoille tämä kohtaaminen tarkoittaa Autocharge-tekniikan avustuksella sujuvaa kättelyä, jossa autoilijan ei tarvitse tehdä muuta kuin kytkeä latausjohto sähköauton liittimeen. Auto alkaa ahmia virtaa akustoon.

Toki ensimmäisen kerran tämän lataustavan käyttöönottamiseksi tulee tunnistautua laturilla joko RFID-lätkällä tai Virran sovelluksella. Tämän jälkeen Virta määrittää autoilijan asiakastilille kyseisen autoyksilön tunnistekoodin. Samalle tilille voidaan aktivoida useampiakin autoja.

No, toimiko pikakättely?

Kokeilin Autoliiton latureilla useaan otteeseen uudenlaisen kättelyvaiheen toteutumista. Kävin kahdella eri henkilöautomallilla (Renault Megane E-Tech ja Peugeot E-308) lataamassa sähköä Nurmijärven, Tervakosken ja Iittalan pikalatureilla. Vierailin näissä kohteissa latausaikeissa useana eri päivänä ja useaan eri vuorokauden aikaan.

Latausaikeet eivät jääneet aikeiksi, sillä Autocharge-toiminto ei pettänyt kertaakaan. Kättely sujui kuin vanhojen ystävysten kesken.

Nopea kättelyvaihe ja latauksen välitön alkaminen on mukavaa etenkin niissä tilanteissa, joissa ulkosalla on esimerkiksi kehno sää tai autoilijalla on jo kiire vessaan tai ruokatauolle. Nopea kättelyvaihe lyhentää osaltaan myös latureille ajoittain syntyviä latausjonoja.

Lataus lopetetaan kuten tavallisesti, laturilta tai Virran sovelluksella, joissakin automalleissa latauksen voi lopettaa auton valikoista. Lataus loppuu toki silloinkin, kun autoilijan asettama latausprosentin raja täyttyy.

Kaikki laturit eivät tue Autochargea, mutta jos laturi tukee sitä, niin teknologia toimii kaikkien Autochargea tukevien autojen kanssa. Ihan kaikki täyssähköiset automallit – kuten useimmat Volkswagen ja BMW-konsernien automallit – eivät tue Autochargea.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kohta sata pikalatauspistettä

Autoliiton latausverkosto tarkoittaa tätä nykyä 21 paikkakuntaa: Forssa, Hollola, Iisalmi, Iittala, Kangasala, Keminmaa, Kitee, Merikarvia, Mynämäki, Nurmijärvi, Orivesi, Oulu, Pello, Ranua, Tervakoski, Tornio, Turku, Vammala, Ylihärmä, Luumäki ja Lapua.

Suomen suurin auton käyttäjien etujärjestö on lähtenyt rakentamaan valtakunnallista latausverkostoa yhteistyössä Virran (Liikennevirta Oy) kanssa. Autoliiton latausverkoston painopisteenä ovat keskitehoiset (50–150 kW) pikalatauspalvelut.

AL-lataus Oy:n toimitusjohtaja Niila Rajala kertoo, että latausverkosto on kasvamassa.

– Piakkoin eli noin kuukauden kahden sisällä avautuvat latausasemat Pieksämäen torille sekä Enontekiöön Hettaan. Tämän jälkeen latauspisteiden määrä on jo lähes 100.

Mikä on näiden uusimpien latauspisteiden määrä ja teho?

– Lapualle avattu sekä Pieksämäelle ja Hettaan tulevat latausasemat ovat teholtaan 50 kW:ia, mutta päivitettävissä aina 150 kW:iin eli varaudumme kasvattamaan tehoa asiakastarpeiden kasvaessa, Rajala kertoo.

Kymmenet eri sovellukset ärsyttävät

Virran teknologiajohtaja Jussi Ahtikari tunnistaa kuluttajien yhteydenotoista, lataamisen kipupisteet.

– Monet sähköautoilijat kokevat kymmenet eri applikaatiot ja RFID-lätkät liian hankaliksi. Autoilijat toivovat yksinkertaisia ratkaisuita kuten latauksen käynnistymistä automaattisesti, kun latauskaapelin kytkee autoon. Vastaavia ratkaisuja on ollut aiemmin olemassa esimerkiksi Teslalla, mutta Virran tavoitteena on tuoda helpot latausratkaisut saataville kaikille autoilijoille, auton merkistä ja mallista riippumatta.

EU-tasoinen AFIR-direktiivi on muuttamassa sähköautojen latausta: satunnaiset lataukset voi jatkossa maksaa luottokortilla ilman mobiiliapplikaatioita tai rekisteröitymistä minkään palvelun käyttäjäksi.

– Autoilijat odottavat saavansa jotakin selkeää uutta etua, jos rekisteröityvät johonkin palveluun. Esimerkiksi helpon käyttäjäkokemuksen, jossa lataus käynnistyy automaattisesti vain kytkemällä latauskaapeli autoon, ja jossa myös maksu tapahtuu automaattisesti taustalla.

Tarvetta lataukselle riittää

Autoliiton mukaan kotilatauksen lisäksi autoja on päästävä lataamaan matkan varrella ilman pitkää jonotusta.

Tarvetta julkiselle lataukselle on, sillä Suomessa vuonna 2023 rekisteröidyistä uusista henkilöautoista jo yli puolet oli ladattavia autoja. Vastaavasti käytettynä maahantuoduista autoista 61 prosenttia oli ladattavia.

Tuoreimman Sähköinen liikenne ry:n tilannekatsauksen mukaan tämän vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana sähköautokanta kasvoi 71 110 sähköautolla, joista täyssähköisiä oli 37 865 kpl (53 %). Täyssähköautojen kohonneen tilauskannan purkauduttua jo vuonna 2023 uusien täyssähköautojen osuus kannan kasvusta pieneni 41 prosentista 30 prosenttiin alkuvuonna 2024.

Rekisteröitymällä Autoliiton latausasiakkaaksi saa latauksen jäsenhintaan Autoliiton latausasemilla.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentit (2)

  • SAMI HARTIKAINEN

    Onkohan Plug & Charge -tukea tulossa? Se olisi tietoturvallinen, toisin kuin Autocharge, jossa auton ID (MAC-osoite) liikkuu auton ja laturin välillä salaamattomana ilman mitään tietoturvallista kättelyä.

    Huhujen mukaan mm. VW ja BMW eivät koskaan tule tukemaan Autochargea juuri sen (tieto)turvattomuuden takia.

  • MARKKU ALA-ILKKA

    Hyvä, että latauspisteet yleistyy.Mutta aina puhutaan vain pikalatauspisteistä ja suurtehoista. Unohdetaanko nyt PlugIn peruslataajat kokonaan ja Type2 pistokkeet.

Kommentointi on suljettu

Luetuimmat