10.12.2017

Autoalan Tiedotuskeskus ennakoi – ensi vuonna uusien autojen myynti kiihtyy

autokauppa

Uusien henkilöautojen myyntiluvut sinnittelevät viime vuoden tasolla, mutta pakettiautokauppa vetää hyvin. Ensi vuodelle ennustetaan kasvua.

Marraskuussa ensirekisteröitiin 9 668 uutta henkilöautoa, joka on 7,3 prosenttia enemmän kuin viime marraskuussa. Tänä vuonna uusia henkilöautoja on rekisteröity 110 512, eli 0,3 prosenttia viime vuotta vähemmän.

Tilastojen takana oleva Autoalan Tiedotuskeskus ennakoi muutosta. Ensi vuonna myynti kiihtyy. Mutta miksi?

Autokauppa ja uusi autoverolaki

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Talous kasvaa ja romutuspalkkio palaa

Talouskasvun on ennakoitu ylläpitävän uusien autojen viime vuonna alkanutta maltillista kasvuvirettä, jota ensi vuoden alussa käynnistyvä romutuspalkkiokampanja ja vuoden 2018 alussa toteutettava pieni autoveron alennus osaltaan vahvistavat.

Autoalan ennusteryhmä on arvioinut, että ensi vuonna Suomessa ensirekisteröidään noin 126 000 henkilöautoa, kun kuluvana vuonna määrä jäänee hieman alle 120 000 autoon.

Vaikka talous on kasvanut ennakoitua enemmän, uusien autojen kysynnän kasvu ei ole jatkunut yhtä nopeana.

Talouden on tänä vuonna arvioitu kipuavan jopa 3 prosentin kasvuun ja myös ensi vuoden näkymät ovat ennusteiden valossa aiempaa suopeammat.

Vuoden alussa alkavan romutuspalkkiokampanjan on arvioitu lisäävän uusien autojen kysyntää selvästi.

romutuspalkkio

Romuttamalla rahaa

Romutuspalkkiokampanjassa uuden henkilöauton ostaja saa 1 500–2 500 euron romutuspalkkion, jos hän vie romutettavaksi omistamansa vielä liikennekäytössä olevan vanhan auton.

Romutuspalkkion edellytyksenä on, että palkkion saaja on omistanut romutettavan auton vähintään vuoden ajan.

1 500 euron romutuspalkkiossa uuden auton hiilidioksidipäästöt saavat olla enintään 110 g/km.

Jos tilalle hankittava auto on sähköauto, ladattava hybridi tai sen käyttövoima on kaasu tai korkeaseosetanoli, palkkio on 2 500 euroa ja autolle ei aseteta päästörajaa.

Pakettiautokauppa nosteessa

Pakettiautojen ensirekisteröinnit jatkoivat marraskuussa koko vuoden ajan jatkunutta kasvuaan.

autokauppa

Uusia pakettiautoja on tammi-marraskuussa rekisteröity 14 418, kasvua viime vuoden vastaavaan ajankohtaan on 18,4 prosenttia. Marraskuussa rekisteröitiin 1 389 pakettiautoa, joka on 17,3 prosenttia enemmän kuin viime marraskuussa.

Pakettiautojen jo toista vuotta jatkuvan ripeän kysynnän kasvun taustalla on aiempaa nopeammin kasvanut talouskehitys ja yritysten luottamuksen kasvu sekä parantuneet autojen rahoitusmahdollisuudet.

Uusia pakettiautoja on ensi vuonna arvioitu ensirekisteröitävän 16 000, joka on samaa suuruusluokkaa kuin kuluvana vuonna.

Marraskuussa ensirekisteröitiin 294 kuorma-autoa, joka on 2,4 prosenttia viime vuoden marraskuuta enemmän. Kuorma-autoja on kuluvana vuonna ensirekisteröity 3,9 prosenttia viime vuotta enemmän. Yli 16 tonnin kuorma-autoja on marraskuun loppuun mennessä rekisteröity 10,1 prosenttia enemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna.

Linja-autoja on marraskuun loppuun mennessä ensirekisteröity 469, joka on 10,0 prosenttia vähemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna. Uusia linja-autoja rekisteröitiin marraskuussa 39.

Lähde: Autoalan Tiedotuskeskus Kuvat: Moottorin arkisto/Roman Razinkov, Santeri Petrell

Luetuimmat