24.5.2024

Autoliitto kannattaa muuntotukia: merkitystä henkilöautoilijoille  

Kuva Moottorin arkisto

”Muuntotuki mahdollistaa vihreän siirtymän myös vanhemmalla, jo olemassa olevalla autokannalla.”

Hallitus on antanut lakiesityksen eduskunnalle, joka koskee vaihtoehtoisella käyttövoimalla toimivan ajoneuvon hankinnan määräaikaista tukemista.

Autoliiton mukaan hallituksen esitys ottaa uudelleen käyttöön henkilöautojen etanoli- ja kaasukonversioiden muuntotuet on kannatettava asia.

Vaikka tuen vaikutus kokonaispäästötavoitteisiin on Autoliiton mukaan vaatimaton, on tuella yksittäisten kuluttajien kohdalla merkitystä.

”Muuntotuki mahdollistaa vihreän siirtymän myös vanhemmalla, jo olemassa olevalla autokannalla. Samalla luodaan myös kysyntää tuotteille, kuten korkeaseosetanolille (E85). Etanoli- ja kaasukonversioiden muuntotuki on myös osoitus teknologianeutraalista lähestymisestä päästövähennyksiin, mikä on kannatettavaa”, kiteyttää Autoliitto lausunnossaan eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnalle.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Miksei sähköautotukia?

Tieliikenteen päästövähennysten sekä autokannan uudistumisen kannalta olisi Autoliiton näkemyksen mukaan tärkeää ottaa käyttöön myös täyssähköautojen hankintatukia.

”Täyssähköautojen osuus henkilöautokannasta on edelleen mitätön, vain noin kolme prosenttia. Sähköautot ovat edelleen huomattavasti polttomoottoriautoja kalliimpia, minkä takia ilman tukia kysyntä painottuu sähköautojen sijaan ladattaviin hybrideihin sekä polttomoottoriautoihin.”

Auton käyttäjien etujärjestö täydentää, että päästövähennystavoitteiden lisäksi uusien päästöttömien autojen myynnin edistäminen ja autokannan uudistaminen edistäisi muun muassa liikenneturvallisuutta.

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat