17.2.2022

Brabus 1300R – ensimmäinen Brabus-moottoripyörä

Brabus 1300R

Tuning-Mercedeksistään tunnettu Brabus laajentaa toimintaansa kaksipyöräisiin. Ensimmäisenä valmistui KTM:n huippumalliin perustuva Brabus 1300R.

Vuonna 1977 perustettu Brabus on tunnettu Mercedes-muokkauksistaan, jotka kattavat niin lisätehon kuin tyylikkäät ulkonäkömuutoksetkin. Mercedeksen ohella pajalla on rakentelun kohteina ollut myös Smarteja ja Maybacheja. Nyt saksalaispaja on laajentanut toimintaansa kaksipyöräisiin. Koska Mercedes-sidonnaista firmaa ei katsottaisi hyvällä jos se ryhtyisi rakentelemaan omia versioitaan arkkivihollisesta BMW:stä, niin Brabus käänsi katseensa Itävaltaan ja KTM:ään.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Vakiona riittävästi voimaa

Sopivaksi aihioksi valikoitui KTM-powernakujen lippulaivamalli 1290 Super Duke RR. Sen 1300-kuutioisen V2-moottorin 180 hevosvoimaa ja 140 newtonmetriä yhdessä 194 kilon kuivapainon kanssa katsottiin riittäviksi, joten moottoriin ei rakentelutyön aikana koskettu.

Brabus 1300R

Näilläkin eväillä pyörälle luvataan kiihtyvyydeksi nollasta sataan 3,2 sekuntia ja huippunopeudeksi 270 kilometriä tunnissa. Vakiovarustukseen kuuluu KTM:n tavoin semiaktiivinen jousitus, ohjausiskunvaimennin sekä kahteen suuntaan toimiva quickshifter-vaihdeavustin.

CNC-koneistusta ja hiilikuitua

Brabusin suunnittelijat ryhtyivät töihin, ja pian CNC-koneet sylkivät ulos uudet ja tyylikkäämmät kytkin- ja jarrukahvat, tankin korkin, ohjauskolmiot ja jalkatappisarjan. Myös yhdeksänpuolaiset takoalumiinivanteet ovat Brabusin omaa käsialaa. Seuraavaksi otettiin käyttöön hiilikuitu, josta valmistettiin etulokasuoja, ketjusuoja, virtalukon kehys, tankin kate ja ilmanottoaukkojen kehykset, moottorin poskien suojat sekä jalkatappien kantapääsuojat.

Penkin verhous vaihtui punaiseksi ja istuimessa on Brabusin jäljiltä myös lämmitys. Moni pienempikin yksityiskohta sai joko uuden värin tai itse tehdyt korvaavat osat, joten nopealla vilkaisulla ei välttämättä huomaa mikä pyörämalli on ollut rakentelun lähtökohtana.

Tarjolle tulee kaksi värivaihtoehtoa, punainen ja musta. Molempia valmistetaan 77 kappaletta, eli yhteensä Brabus 1300R -pyöriä valmistetaan 154 kappaletta.

Teksti: Janne Huhtala Kuvat: Brabus

Luetuimmat