15.7.2024

Bretagnen Saint-Malo lumoaa kauneudellaan – täällä voit kokea myös vuoroveden!

Kuva Manu Tuppurainen

Ranskan rannikolla Bretagnessa ja Normandiassa on toinen toistaan kauniimpia kaupunkeja. Yksi niistä on Saint-Malo.

Vanhan linnoituksen muurit ja kaupungin silhuetti piirtyy taivasta vasten, kun Saint-Malon vanhaa kaupunkia lähestyy. Se on upea näky, josta tulee saman tien tunne, että vanhaa linnoituskaupunkia täytyy päästä tutkimaan lisää.

Noin 50 000 asukkaan Saint-Malo sijaitsee Rance-joen suulla Bretagnen pohjoisrannikolla. Joen toisella puolella sijaitsee Dinard, jota kutsutaan Pohjoisen Nizzaksi ja se tunnetaan muun muassa upeista merenrantahuviloistaan.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Pitkä ja värikäs historia

Saint-Malo tunnetuin osa on sen vanha kaupunki, linnoitus. Kaupungin historia on pitkä ja värikäs. Se on nykyäänkin satamakaupunki, mutta sitä se oli jo satoja vuosia sitten. Esimerkiksi 1700-luvulla se oli monen merellä ryöväävän kaapparin majapaikka ja satamakaupunki. Saint-Malo julistautui 1500-luvun lopulla myös itsenäiseksi tasavallaksi.

Kun Saint-Malon linnoituksen muurien sisäpuolella olevia talorivistöjä katsoo, ne näyttävät kaikki hyvin yhdenmukaisilta ja samalla aikakaudella rakennetuilta. Saint-Malo, kuten monet muutkin Ranskan kaupungit kärsivät pahoin toisen maailman sodan aikaan ja monet talot on rakennettu sodan jälkeen 1950-luvulla.

Vanhaakin Saint-Malossa on. Linnoituksen muurien sisäpuolella kapeilla kaduilla kävely paljastaa kaupungista myös vanhempaa rakennuskantaa. Itse linnan muurit ovat keskiajan peruja, ja nekin on hyvin pitkälti uudelleen rakennetut alkuperäiseen muotoonsa toisen maailmansodan jäljiltä. Muurien entisöinti kesti lähes 30 vuotta.

Saint-Malon linnoituksen kiertää ympäri parissa tunnissa ja se kannattaa ehdottomasti tehdä. Linnoituksen muureilla kävellessä näkee turkoosin Atlantin valtameren sekä aavan ulapan. Muurien suojissa on hiekkarantoja, joille paikalliset ja turistit ovat kerääntyneet palvomaan aurinkoa. Hiekkarannoilta voi myös pulahtaa Atlantin aaltoihin.

Linnoituksen muurien lisäksi Saint-Malon kaupungissa on paljon muutakin nähtävää. Saint Vincentin katedraali sijaitsee muurien sisäpuolella, kuten myös Musée d’Histoire, jonka kahdessa tornissa on säilötty paljon Saint-Malon historiaan liittyviä esineitä. Museossa voi nähdä niin linnan kappelin, suuren tornin sekä linnan vankityrmän.

Saint Vincentin katedraali on katollinen katedraali, joka on rakennettu 1100-luvulla, alkuperäisen 700-luvulla perustetun kirkon paikalle. Saint Vincentin katedraali on yksi Saint-Malon kohteista, joka tuhoutui toisessa maailmansodassa. Sen torni muun muassa kaatui liittoutuneiden rajuissa pommituksissa. Kirkko rakennettiin sodan jälkeen uudelleen ja 21. toukokuuta vuonna 1972 peräti 28 vuoden työ oli viimein valmis.

Voimakas vuorovesi

Ranskan rannikko tunnetaan siitä, että siellä on voimakas vuorovesi. Jokainen matkailija voi kokea vuoroveden Saint-Malossa. Vuorovesi on voimakkaimmillaan täyden kuun ja uuden kuun aikaan, kun aurinko ja kuu ovat samalla linjalla ja niiden molempien vetovoima vaikuttaa voimakkaasti veteen. Voimakkain vuorovesi-ilmiö esiintyy siis noin kaksi kertaa kuukaudessa ja Saint-Malossa vuoroveden korkeusero voi olla enimmillään jopa 13–14 metriä eli yhden kerrostalon korkeuden verran.

Vaikka Saint-Malossa vierailisikin silloin, kun vuorovesi-ilmiö ei ole voimakkaimmillaan, sen voi silti kokea, sillä vuorovedessä on vuorokautistakin vaihtelua, joka johtuu maan pyörimisliikkestä. Vuorokautinen vuoroveden vaihteluväli on reilu kuusi tuntia, eli molemmat, vuoksen eli nousuveden ja luoteen eli laskuveden voi kokea Ranskan rannikolla kaksi kertaa vuorokaudessa.

Laskuveden aikaan rantojen tuntumassa olevat veneet ovat pohjaa vasten ja nousuveden tullen ne pomppaavat veden pintaa kuin mato-ongen kohot. Saint-Malon rannan läheisyydessä oleville kalliosaarille voi kävellä, mutta nousuveden aikaan tyrskyt lyövät voimakkaasti niiden yli eikä saarille ole asiaa. Kun vesi lähtee nousemaan, se voi nousta parhaimmillaan useita kymmeniä senttejä muutamassa minuutissa. Nousuveden aikaan Saint-Malon hiekkarannalla seisoessaan kastelee jalkansa varmasti, jos ei pakittele kuivalle maalle päin vähän väliä.

Ranskan lippu salossa kertoo saarelle pääsystä

Laskuveden aikaan esimerkiksi Saint-Malon linnoituksen pohjoispuolella olevalle, l'Eventail-rannan edustalla olevalle Fort Nationalille voi kävellä. Fort Nationalilla Atlantin tuulessa liehuva Ranskan lippu kertoo siitä, että linnoituksessa voi vierailla.

Fort National on parin kolmen sadan metrin päässä Saint-Malon linnoituksesta. Fort National on rakennettu 1698 suojelemaan Saint-Malon satamaa ja se on rakennettu Ranskan kuninkaan, Aurinkokuningas Ludvig XIV:n käskystä.

Fort National -linnoitus sijaitsee l'Îletten kalliolla, joka on alunperin ollut kaupungin satamaan opastavan majakan paikka. Îletten kalliot ovat toimineet myös kaupungin teloituspaikkana, jossa rikollisia on poltettu. Myös Fort National on kärsinyt pahoja vaurioita toisen maailmansodan taisteluissa, mutta sittemmin se on kunnostettu alkuperäisten suunnitelmien mukaan.

Saint-Malo oli saksalaisten miehittämä toisessa maailmansodassa. Toisen maailmansodan aikainen Saint-Malo toimii myös Pulitzer-palkitun Anthony Doerrin kirjoittaman ”Kaikki valo jota emme näe” -romanin tapahtumapaikkana. Kirjasta on myös tehty saman niminen minisarja, joka on nähtävissä muun muassa Netflix-suoratoistopalvelussa.

Liittoutuneiden joukot aloittivat 6. kesäkuuta 1944 Normandian rannikolla ja ja Bretagnen mailla mittavan hyökkäysoperaation, jonka tarkoituksena oli häätää saksalaiset joukot Ranskan maaperältä. Saint-Malosta saksalaiset häädettiin elokuun kahden ensimmäisen viikon aikana, kun amerikkalainen 83. jalkaväkidivisioona vapautti kaupungin sekä sen lähistöllä olevat linnakkeet saksalaisista joukoista.

Saint-Malo on Bretagnen rannikon helmi, joka kannattaa kokea ja vaikka myös majoittua siellä Bretagneen suuntautuvalla matkallaan. Siitä on myös lyhyt matka moneen muuhun Bretagnen kohteeseen, kuten Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluvaan Mont Saint-Michelin luostarisaarelle.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat