15.9.2017

Caravan 2017 käynnistyi – tässä 16 vinkkiä näyttelyyn

Caravan 2017_Antti Siljamäki

Caravan 2017 -messuilla esitellään matkailuautojen ja -vaunujen tulevan vuoden uutuusmallistot sekä mittava kattaus muuta kiinnostavaa. Kokosimme yhteen 16 kiinnostavaa vinkkiä messukierroksen varrelta.

Caravan 2017 -messuilla nähdään satoja ensi vuoden uutuusmalleja, joista tarkka poimii viitteitä tulevaisuuden trendeistä matkailuajoneuvojen saralta.

Matkailuajoneuvotuojat ry:n toiminnanjohtaja Antti Siljamäki poimi mittavasta messutarjonnasta Moottorin lukijoille peräti 16 kiinnostavaa vinkkiä.

Ainakin asumismukavuus ja näyttävyys ovat asioita, joita käyttäjäkunta osaa uusilta ajoneuvoilta vaatia. Erilaisten matkailuajoneuvovaihtoehtojen kirjo on hämmästyttävän laaja. Messuhallien tarjontaa silmäillessä on selvää, että puheet auringonlaskun alasta voi unohtaa.

Edullisemmat mallit ovat ensiostajien ja ajoneuvonsa vuokrakäyttöön hankkivien suosiossa. Pakettiauton koriin tehdyt pienemmät matkailuautot, joita kutsutaan retkeilyautoiksi, edustavat halvinta hintaluokkaa, mutta on hyvä muistaa, että hinta ei ole välttämättä ainoa syy kompaktiin valintaan. Varustelemalla pienestäkin saa luksusta.

Edullisimmillaan messuilta voi ostaa uuden matkailuauton noin 40 000 eurolla ja matkailuvaunun saa omakseen noin 20 000 euron hintaan. Uuden matkailuauton yleisin hintahaitari on messujärjestäjän mukaan Suomessa 55 000– 75 000 euroa.

1. Carthago Chic S-plus I 58 XL

Omavaraisuutta ja premium-tason elämystä arvostavaa kiinnostanee Carthagon matkailuauto, jonka moderneija muotoja on kehuttu sanaparilla kaunis ja erikoinen.

Caravan 2017_Carthago

Kokonaisuuteen kuuluu luksusta, tilaa ja varustelua riittämiin. Käytännöllisyyttä edustaa muun muassa 2,11 metriä korkea ja avara sisätila, säilytysratkaisut, lämpötaloudelliseksi kehuttu kaksoispohjarakenne, täysin puuton korirakenne ja Ivecon alusta tiheävälitteisellä takavedolla.

Caravan 2017_Carthago

Seinissä on käytetty lämmönvarastoinnissakin auttavaa alumiinia, katon ja pohjan pinnoissa kosteutta ja iskemiä kestävää lasikuitua. Katolla voi tarvittaessa vaikka kävellä.

Caravan 2017_Carthago

Kojelautaa on laskettu loivasti eteenpäin, eli kuljettaja näkee hyvin myös lähelle.

Carthagon hinnaksi ilmoitetaan 226 500 euroa.

2. Sunlight Cliff SL 600

Sisäistä ja ulkoista kauneutta lupaava Sunlight Cliff 600 -sarja edustaa suosiotaan tasaisesti kasvattavaa retkeilyauto-kategoriaa.

Caravan 2017_Sunlight Cliff 600

Sunlightin uutuus houkuttelee aktiivista elämäntapaa arvostavaa lähtemään kauas, pysymään liikkeellä ja nauttimaan vapaudesta vailla aikatauluja.

Vaatimattomasta hippimobiilista ei kuitenkaan ole kyse, sillä kompaktista koosta huolimatta tyylistä ja varustelusta ei tarvitse tinkiä.

Caravan 2017_Sunlight Cliff 600

600-sarjan perusmallin hinta on 47 770 euroa ja innokkaalla varusteella 50 000 euron rajapyykkiä ei ole kovin vaikea tavoittaa.

Caravan 2017_Sunlight Cliff 600

Cliff-mallistoon kuuluu kaikkiaan neljä pohjaratkaisua, joista yksi on kuvissa esiintyvää 600-mallia pykälää kompaktimpi. Kaksi muuta erottuvat lähinnä tilarakaisuillaan.

3. Hymer ML-I 570 "60 Edition"

Mercedes-Benz -alustalle perustuva 60-vuotisjuhlamalli Hymeriltä, jonka varusteissa ei maahantuojan mukaan ole kitsasteltu, mutta ilmaiseksi niitä ei silti saa.

Caravan 2017_Hymer

Perusmallin hinta on 90 800 euroa, juhlavarustepaketin 15 630 euroa ja muun esittelyautoon valitun varustuksen 3 230 euroa. Yhteensä siis 109 660 euroa.

Caravan 2017_Hymer

Euroja ynnäilevää saattaa huojentaa maahantuojan laskelma juhlavarustepaketin listahinnasta, joka olisi varustelistalta erikseen poimittuna vielä 9 360 euroa enemmän. Ilahduttavaa lienee myös se, että varustepakettiin satsanneelle tuskin tulee kovin mittavia lisäinvestointeja mieleen ainakaan matkailuajoneuvon varusteisiin liittyen.

Caravan 2017_Hymer

Alle seisemänmetrisenä auton luvataan olevan myös vakaa ja vaivaton. Ja ajettavissa b-kortilla.

4. Carado I 447

Hintaviksi tiedettyjen täysintegroitujen matkailuautojen osuus vuosimyynnin kokonaispotista kasvaa. Markkinaosuutta vallataan lähinnä puoli-integroitujen puolelta, joka on edelleen myydyin matkailuautomalli, osin edullisemman hinnan ansiosta.

Caravan 2017_Carado

Suosion kasvattamiseksi integroituja autoja valmistavat ovat lisäävät mallistoihinsa nyt hieman edullisempia vaihtoehtoja, joista Carado I 447 on hyvä esimerkki. Puoli-integroidun mallin pohjalta kehitetty uutuus on suunnattu perhematkailuun ja tilaa on tarjolla viidelle.

Caravan 2017_Carado

63 990 euroa on paljon rahaa, mutta jos sen suhteuttaa integroitujen matkailuautojen hintatasoon, kutitellaan uuden auton ostoaikeissa olevaa todennäköisesti juuri sopivasta kohdasta.

Caravan 2017_Carado

Tarjolla on muun muassa erillisvuoteet taakse ja vakiona myös nostovuode eteen. Sisarmalliin saa saarekevuoteen, jos erillisvuode ei tunnu mieleiseltä. Takatallissa on tilaa tarvaroille ja varustelemalla kokonaisuuden viimeistelystä saa mieleisen. Toki lisähintaan.

5. Dethleffes C´Joy

Aloittelijan valinta, ei tällä kertaa ole lainkaan negatiivinen luonnehdinta. Pikemminkin aivan päinvastoin. Eli vähemmän voi siis olla enemmän.

Caravan 2017_Dethleffs

Varta vasten vaunumatkailun alkutaipaleella olevan karavaanarin tarpeisiin suunniteltu C´Joy -sarja on edullinen ja kevyt. Sen vetämiseen ei tarvita järeää nelivetoa eikä kovin mittavaa kokemustakaan. Useimmat tavalliset henkilöautot selvityvät tehtävästä kunnialla ja kuljettajakin viimeistään pienellä harjoittelulla.

Caravan 2017_Dethleffs

Kompakti vaunu on kätevä käsitellä ja maahantuojan mukaan myös luokkansa kapein. Säilytystilaa on silti onnistuttu rakentamaan riittävästi pidemmällekin lomamatkalle. Mitään oleellista ei kokonaisuudesta puutu ja tilaa riittää mainiosti ainakin kahdelle.

Caravan 2017_Dethleffs

Edullisin C'Joy -versio vaihtaa omistajaa 15 310 eurolla, malliston lippulaiva puolestaa 16 290 eurolla.

6. Bürsner Lyseo T-734 Harmony Line

Tämän auton kauneus ei ole vain pinnassa, tai edes katsojan silmässä, vaan se löytyy auton sisältä.

Caravan 2017_Bürstner

Tehtaan oma ompelimo on pannut parastaan ja tarkka työ näkyy myös lopputuotteessa. Toteutus on kaunis, vaikka moisen luonnehdinnan ääneenlausuminen saattaa tuottaa vaikeuksia monelle, eikä käytännöllisyyttäkään ole unohdettu.

Caravan 2017_Bürstner

Asunto-osan mukavuutta kohtentaa osaltaan myös kauttaaltaan tasainen lattia.

Omaa rauhaa ja sujuvia aamulähtöjä arvostavaa ilahduttanee myös se, että varustukseen kuuluu erillinen suihku ja vessa.

Caravan 2017_Bürstner

Edullisimmillaan tämä Bürstner vaihtaa omistajaa 69 100 eurolla, mutta talvivarustusta mielivän on hyvä varautua noin 76 600 euron loppusummaan.

7. Kabe Imperial 600 XL FK KS

Perinteistä kulmikasta Kabea mielivän kannattaa jatkaa tämän vaunu-uutuuden kohdalla matkaa muutama metri, muiden ei missään tapauksessa.

Caravan 2017_Kabe

Sisään kurvaaminen kannattaa, sillä 60 vuotta täyttävä merkki on tehnyt juhlamallin, joka on perinteistä poiketen pyöreillä muodoilla viimeistelty.

Muotokieli lähestyy Keski-Eurooppalaisia kilpailijoita ja saattaa viestiä valmistajan leirissä virinneestä muotoilu-uudistusinnosta.

Caravan 2017_Kabe

Väljää tilaa on vaunussa tarjolla runsaasti ja erityisesti kokonaisvaltaisen kokkaamisen mahdollistava valoisa etukeittiö on tutustumisen arvoinen.

Imperial viestii myös kalleimmasta varustelutasosta, mutta vastineeksi saa maahantuojan mukaan ehdottomasti parasta Kabea, eikä lisävarustelutarve ole kovin akuutti.

Caravan 2017_Kabe

Kirjainlyhenne KS tarkoittaa puolestaan sanaparia king size, eli lisää tilaa ulkoleveyden muodossa, joka on 250 senttisenä 20 senttiä perusmallia runsaampi.

Ostoaikeissa olevan kannattaa varautua 66 800 euron tuntumassa olevaan hintaan.

8. Adria Coral Plus 670 SC

Matkailuautojen saralla maan myydyin merkki on Adria ja yksi valmistajan uutuuksista Coral Plus 670 SC.

Caravan 2017_Adria

Tämän auton kiinnostavin yksityiskohta on sen sisällä, joten ahdasta esittelypaikkaa ei tarvitse harmitella.

Vakiovarustukseen kuuluva panorama-katto on saanut parikseen 90x100 senttisen taivasikkunan, jonka läpi kelpaa tiirailla sinitaivaita, revontulia tai auringonnousun sävyjä.

Petipaikkoja löytyy kolmelle, istumaan mahtuu virallisesti viisi.

Caravan 2017_Adria

Maahantuoja on järjestänyt messuajoneuvon katolle tekniikan tukeman esityksen lasikaton mahdollisuuksista, joten tätä uutuutta ei kannata katsella vain kaukaa.

Caravan 2017_Adria

Ostohalujen herätessä on hyvä varautua 73 540 euron lähtöhintaan. Messuyksilön varustein hinta on 77 460 euroa.

9. Eriba Nova 620 S

Matkailuvaunujen aateliseksikin kutsuttu, Erwin Hymer-konsernin merkkeihin kuuluva Eriba tarjoaa maahantuojansa mukaan huippulaatua. Tyyli on tuttu Hymerin matkailuautoista.

Caravan 2017_Hymer

Merkkiä on tuotu maahan aiemminkin, mutta edellisestä rupeamasta on jo vuosia, joten Eribaa vetämällä voi myös erottua.

Caravan 2017_Hymer

Tätä merkkiä tuodaan maahan kolmen mallisarjan voimin, pohjaratkaisuja on tarjolla kaikkiaan 13.

Caravan 2017_Hymer

Lähtöhinta kookkaimmalle Eriba Nova SL -vaunuperheen edustajalle on 40 590 euroa ja ostajaa todennäköisesti kiinnostavien varustepakettien hinnat vaihtelevat 1 350–4 990 euron välillä. Lisäksi lisävarusteita on tarjolla useampi esitesivu.

10. Concorde Liner Plus 1136

Concorde Liner Plus 1136, on kokoluokaltaan ja hinnaltaan maan ja messujen massiivisin. Jättiläinen, jonka äärellä hiljenee huomaamattaan.

Caravan 2017_Concorde Liner

Mercedes-Benz Atego 1530 L -alustalle rakennetun matkailuauton kokonaispaino on 15 000 kiloa, ja sen sisälle saa talteen jopa premium-matkailijan varustukseen kenties kuuluvan, majapaikan lähialueen tutkimista helpottavan Fiat 500 -henkilöauton.

Caravan 2017_Concorde Liner

Concorden sisätilat ovat vähintäänkin huippuvarustellun kodin luokkaa luksuskeittiöineen ja makuuhuonemukavuuksineen. Lisävarusteena valmistaja tarjoaa on muun muassa ulosvedettävän erkkerin, jonka luvataan kestävän myös suomalaiset olosuhteet ympäri vuoden.

Caravan 2017_Concorde Liner

Uutuusmallin saa omakseen noin 500 000 eurolla. Maahantuoja kertoo tehtaan toimitusajan olevan noin vuosi.

11. Go Camp E-bike Carry

Sähköavusteinen, taittorunkoinen fatbike. Tässä saattaa olla leirintä- ja lähialueliikkumisen tulevaisuus. Tai ainakin yksi niistä.

Caravan 2017_Go Camp Carry

Kätevä pyörä sopii leveiden renkaiden ansiosta monenlaisille alustoille ja sähköavustuksen ansiosta polkeminen ei välttämättä ole hikijumppa. Kevyt polkeminen riittää ja sähkö hoitaa loput.

Hiiliharjattoman tasavirtamoottorin luvataan olevan pitkäikäinen ja taittorungon ansiosta pyörän myös kätevä mukana kuljetettava. Ajokunnossa pyörä painaa 32 kiloa ja sen luvataan sietävän 120 kiloa kuormaa kuski mukaan lukien.

Caravan 2017_Go Camp Carry

Uutuuden hinta on 1 455 euroa.

12. Ventura Trinus 400

Caravan 2017_Ventura

Etuteltta ilmatäytteisellä rungolla ei itsessään ole kovin kuuma uutuus, mutta tilantuntua luova suora etuseinä, yhdestä venttiilistä täytettävissä oleva päärunko sekä tiiviisti vaunua vasten asettamista helpottava, ilmatäytteinen palje tekevät tästä teltasta kiinnostavan.

Caravan 2017_Ventura

Ventura Trinius 400 vaihtaa omistajaa 1 740 eurolla.

13. Hobby Prestige 720 KWFU

Suomen myydyimmän vaunumerkin kunnia kuuluu Hobbylle. Messutarjonnasta osastolla kannattaa katsastaa ainakin Prestige- kategorian 720 KWFU, joka on nimestä arvattavan tyylipanostuksen lisäksi sovitettu kekseliäästi esimerkiksi rinteessä viihtyvän lapsiperheen tarpeisiin.

Caravan 2017_Hobby

Takaosan kerrossängyt ovat kiinnostava ja varsinkin tilaa säästävä vaihtoehto petipaikkojen lisäämiseen. Myös muut tilaratkaisut ovat perheellisen näkökulmasta vähintäänkin silmäilemisen arvoisia.

Caravan 2017_Hobby

Perusvaunu maksaa 35 400 euroa, esittelymalli varusteluineen noin 40 000 euroa, mutta edullisemminkin voi varustelusta toki selvitä. Lopullinen hinta määräytyy lähinnä valittavan lämmitysjärjestelmän ja lisäherkkujen perusteella. Suomalaiseen, vaihtelevaa keliä tarjoavaan talveen varautuessa alivarusteluun ei kannata tyytyä.

Caravan 2017_Hobby

Vetoautoksi suositellaan järjeää nelivetoa, sillä vaunu ei ole kevyimmästä ja pienimmästä päästä.

14. Fiat Casa Car H2L3 E60

Jos autossa ei ole kovin ihmeellistä kerrottavaa, on niitä sen varusteissa sitäkin enemmän.

Carvan 2017_Fiat Casa Car

Tätä autoa kannattaa kiertää muutamaan otteeseen, sillä ihmeteltävää riittää katolta katutasoon. Kyseessä on monipuolisesti aktiivilajeja harrastavan unelma, jonka kyydissä kulkee matkakodin lisäksi useamman lajin varusteet.

Carvan 2017_Fiat Casa Car

Muun muassa Thulen varusteilla höystettu kokonaisuus on aktiivisen harrastajan unelma. Kajakki ja suksiboksi sopivat katolle ja pyörä taakse. Lisämukavuutta ja käytettävyyttä on kohennettu kattavasti, eikä asumismukavuudessakaan ole sijaa moitteille.

Konepellin alta löytyy myös automaattinen palonsammutusjärjestelmä, jonka luvataan olevan sekä yksinkertainen, että kustannustehokas tapa suojata matkailuajoneuvo yllättävältä tulipalolta.

Carvan 2017_Fiat Casa Car

Järjestelmä ei kaipaa erillistä sammutinainesäiliötä eikä huoltoa.

15. Weinsberg CaraBus Edition Fire

Retkeilyautoista kiinnostuneen kannattaa katsastaa myös Weinsbergin tarjonta.

Caravan 2017_Weinsberg

Tulevalle kaudelle tehtaan kiinnostavasti varustelema ja houkuttelevasti hinnoittelema CaraBus Edition Fire -mallisto ei jätä kylmäksi. Edullisin ja pienin versio vaihtaa omistajaa 50 980 eurolla, kallein puolestaan 56 700 eurolla.

Caravan 2017_Weinsberg

Erikoisversio näkyy teeman mukaisesti auton sisä- ja ulkopuolella.

Caravan 2017_Weinsberg

Malliversioita on tarjolla kaikkiaan neljä ja maahantuojan mukaan tilaa riittää myös hieman suuremman tavarankuljetustarpeen iskiessä.

16. Groovy-matkailuvaunukonsepti

Kukapa ei muistaisi Groovyä, piristävää ja kotimaista matkailuvaunukonseptia, jonka suunnittelu tapahtui kolmen opiskelijan toimesta opintojen ohessa vain kahdessa kuukaudessa.

Caravan 2017_Groovy

Viime vuonna Caravan-näyttelyssä esillä oli nuorelle käyttäjäryhmälle suunnitellun kevyen vaunukonseptin savimalli, nyt nähtävänä on pari pykälää edistyneempi versio, eli makuukapseli, jonka vetämiseen voisi hyvin soveltua vaikka sähköavusteinen polkupyörä.

Retkeilijän makuukapseliksi muovattu Groovy ei ole vielä tuotantovaiheessa, mutta sopivan yhteistyötahon löytyessä siihenkin päästänee varsin ripeästi.

Malttia matkaan

Lahden Messukeskuksen lähialueella on Caravan-messujen aikaan poikkeavia liikennejärjestelyjä Ranta-Kartanon rakennustyömaan vuoksi.

Tapahtuman järjestäjät toivovat messuvieraiden tutustuvan ennakkoon tapahtuman nettisivuilla olevaan ajoreittikarttaan ja varaavan riittävästi aikaa saapumiselle.

Messujen oheistapahtumana järjestettävät karavaanareiden treffit on osin sommiteltu uudelleen, mutta työmaan ansiosta on saatu myös uusi alue käyttöön Pikku-Vesijärven ja Kisapuiston välimaastosta.

Lahden Messujen ja Matkailuajoneuvotuojat ry:n yhteistyönä järjestämä Caravan 2017 on Suomen suurin matkailuajoneuvojen ja tarvikkeiden erikoisnäyttely.

Tapahtuma järjestetään Lahden Messukeskuksessa
15.-17. syyskuuta.

Aukioloajat: pe ja la klo 10-17, su klo 10-16.

Lisätiedot tapahtuman verkkosivulta.

Teksti ja kuvat Antti Hentinen

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat