15.1.2018

Ei hätää dieselautoilija: henkilöautoihin ei tuoda tienvarsitarkastuksia

Dieselautojen katsastusmääräykset muuttuvat: 1. syyskuuta 2016 ja sen jälkeen käyttöönotettujen autojen savutusmittaus korvataan vikakoodien luvulla. Asiaa ei valvota tienvarsitarkastuksilla.

Aamulla 15. tammikuuta levisi uutinen dieselautojen kiristyvistä katsastusmääräyksistä, joita tarvittaisiin ”dieselmoottoreiden päästömanipuloinnin ehkäisemiseksi”. Näitä uutisoitiin vielä valvottavan tienvarsitarkastuksilla.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Päästömanipuloinnista trenditermi

Uutisissa oli hieman mennyt puurot ja vellit sekaisin. Ensinnäkin dieselmoottorien päästömanipuloinnilla on viime vuosina totuttu viittaamaan Volkswagen-konsernin dieselgate-huijaukseen, jossa konserni jäi kiinni EA 189 -dieselmoottorissa olleesta ohjelmistosta, joka laski päästöjä viranomaismittauksen ajaksi.

Pyrkimys estää puhdistusjärjestelmien poisto

Tällä ei ole mitään tekemistä Trafin katsastusmääräysten muuttumisen kanssa. Trafi kiristää 1. syyskuuta 2016 jälkeen ensirekisteröityjen Euro 6 -päästöluokan dieselhenkilöautojen katsastusta. Näiden autojen katsastukseen lisätään OBD-testi, eli vikakoodien luku auton omasta diagnostiikkaväylästä. Vikakoodien luku korvaa dieseleillä tehdyn savutusmittauksen.

Vikakoodien luvulla halutaan valvoa Euro 6 -dieseleiden pakokaasun jälkikäsittelyjärjestelmien pysyvän määräysten mukaisena. Käytännössä tällä pyritään valvomaan, ettei esimerkiksi AdBlue-lisäaineella toimivaa SCR-järjestelmää kytketä pois päältä, jotta vältytään AdBlue-aineen lisäämiseltä tai rikkoutuneen järjestelmän korjaamiselta.

Ottomoottoreissa OBD-väylien luku on tullut pakolliseksi jo 1.1.2001 tai sen jälkeen käyttöönotetuissa autoissa.

Hiukkassuodattimia poistettu

Vanhemmissa dieseleissä tukkeutuvien hiukkassuodattimien poistoa on harrastettu, sillä suodattimien vaihto voi olla huomattavan kallista. Hiukkassuodattimella tyyppihyväksytystä autosta ei suodatinta saa poistaa, mutta käytännössä asian valvonta katsastuksessa on osoittautunut vaikeaksi. Poistettu hiukkassuodatin vaikuttaa kuitenkin merkittävästi dieselauton päästötasoon.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ei tienvarsitarkastuksia henkilöautoille

Kiristyneiden katsastusmääräysten valvonta ei kuitenkaan vaikuta autoilijan arkeen.

– Tienvarsitarkastuksilla kiristyneitä katsastusmääräyksiä ei tulla valvomaan. Ne ovat raskasta liikennettä varten, Trafin tarkastaja Tatu Siivonen kommentoi Moottorille.

Teksti: Lauri Ahtiainen, kuva: Antti Hentinen

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat