21.7.2020

Erikoiset takaisinkutsut – hämähäkkejä ja väärät mallimerkit

BMW kutsuu takaisin X3:n Yhdysvalloissa – siis yhden auton

Erikoiset takaisinkutsut eivät ole varsinaisesti yleistyneet, mutta vuosien varrella niitä on ehtinyt kertymään. Poimimme mielenkiintoisia syitä hämähäkeistä vääriin merkkeihin ja itsestään käynnistyviin autoihin.

Erikoiset takaisinkutsut ovat vähintäänkin vaivaannuttavia autonvalmistajille, mutta se ei estä meitä esittelemästä niitä. Mukana on hämähäkinseittejä, läikkyneitä juomia ja itsestään käynnistyviä autoja. Nämä eivät ehkä kuulosta takaisinkutsujen syiltä, mutta juuri niitä ne ovat.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mazda 6 ja hämähäkit

Mazdalla oli hämähäkkien takia takaisinkutsu 42 000:lle vuosien 2010 ja 2012 välillä valmistetulle Mazda 6 -mallille. Polttoainelinjastojen hiilivedyt houkuttivat myrkkyhämähäkkejä, jotka rupesivat punomaan seittejään. Huolestuttavasti seittien seurauksena polttoainetankkiin syntyi tulipaloriskin aiheuttava alipaine.

Mazda ratkaisi ongelman asentamalla eräänlaisen suojan, joka esti hämähäkkejä pääsemästä linjastoon. Tämän lisäksi moottorinohjausjärjestelmä ohjelmoitiin uusiksi sen osalta kuinka aktiivihiilitankin keräämät höyryt palautetaan moottoriin.

BMW X3 ja 1 auto

Moottori raportoikin tästä takaisinkutsusta vuonna 2016 – yksi BMW X3 takaisinkutsuttiin Yhdysvalloissa. Kyseessä oli 7.6.2016 valmistettu X3 xDrive 28i ja syynä sähköisen ohjaustehostimen hallintayksikön liittimien mahdollinen huono kolvaus ja siitä seurannut tulipaloriski. Se ei selvinnyt miten riski onnistuttiin rajaamaan yhteen ainoaan autoyksilöön.

Toyota Corolla ja läikkyneet juomat

Vuonna 1995 Toyota kutsui takaisin 627 858 Corollaa erikoisesta syystä. Mukinpidikkeet sijaitsevat Corollassakin tutusti keskikonsolissa, mutta näissä juoman läikytys aiheutti todellisia ongelmia.

Kosteus saattoi päästä väärään paikkaan ja aiheuttaa turvatyynyn varoitusvalon syttymisen – valitettavasti tämä tarkoittaa että turvavyö ei välttämättä olisi toiminut hätätilanteen tullen. Käytännössä lopullinen ongelma oli turvatyynyn anturi.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Subarut ja käynnistys

Japanilainen autonvalmistaja joutui takaisinkutsumaan useita eri malleja (Impreza, Legacy, Outback ja XV), joihin oli asennettu Audiovox-varuste. Kyseessä oli automaattivaihteisto ja siihen paritettu moottorin etäkäynnistys.

Ongelma oli varsin epämiellyttävä. Riskinä avaimensa pudottaneelle oli moottorin käynnistyminen täysin itsestään ilman kyseisen napin painallusta. Käynnistynyt auto saattoi rallattaa jopa 15 minuuttia tai kunnes polttoaine loppuu ellei avaimen paristo tyhjentynyt.

Honda Odyssey ja väärät merkit

Vuonna 2013 Honda halusi Odysseyt takaisin väärien merkkien takia. Tai oikeastaan merkki oli oikea, mutta sijoitettu väärälle puolelle autoa, sillä takaluukun Odyssey-mallimerkintä oli luukun vasemmassa reunassa oikean reunan sijaan. Hondan mielestä tämä oli laatuongelma, jolla he pelkäsivät olevan vaikutusta jälleenmyyntiarvoon.

Porsche 918 Spyder

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Porsche 918 Spyder ja ruuvien järjestys

Stuttgartilaisvalmistaja havaitsi virheen 918 Spyderin kokoamisohjeissa, jossa turvavyön ja turvavyökelan kiinnittämiseen käytettävät ruuvit olivat väärässä järjestyksessä. Riskinä oli, että väärinpäin asennetut ruuvit estävät turvavyölaitteiston oikean toiminnan, joten kaikki 918 valmistettua autoa tarkastettiin varmuuden vuoksi. Mahdollisissa väärissä asennuksissa kertakäyttöiset ruuvit korvataan uusilla.

Toyota Camry ja hämähäkinseitit

Hämähäkit ovat jälleen pääosassa ja jälleen seittien takia. Tällä kertaa hämähäkit tukkivat ilmastoinnin kuivaimen kosteuden poistoputken. Tulvimisen seurauksena kosteutta pääsi turvatyynyjen ohjainlaitteisiin aiheuttaen oikosulun. Tämän seurauksena turvatyyny saattoi lopettaa toimintansa tai laukaista itsensä yllättäen.

Ongelman koko oli valtaisa, sillä se koski 885 000 autoa. Takaisinkutsun piiriin kuuluneet Toyota-mallit olivat: Avalon, Camry ja Venza.

Koenigsegg Agera ja rengaspaineet

Koenigsegg joutui hieman noloon valoon Ageran takaisinkutsun myötä. Rengaspainevalvontajärjestelmän valo ei nimittäin syttynyt käynnistyksen yhteydessä yhdellä yksittäisellä asiakkaalla. Tämä johti auton palaamiseen tehtaalle ohjelmistopäivityksen asentamista varten – takaisinkutsu koski lopulta vain tätä yhtä autoa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Chrysler Voyager ja musiikki

Vuoden 2004 Chrysler Voyager koki takaisinkutsun ilmastoinnin suuttimien takia. Ilmastoinnin aiheuttama kondensaatio saattoi nimittäin kulkeutua putkia pitkin radion päälle oikosulun aiheuttaen. Pelottavasti tästä saattoi seurata takakaiuttimien sulaminen ja jopa mahdollinen tulipalo.

Volkswagen Jetta ja takapuoli tulessa

Osassa vuosimallien 2002-2004 Volkswagen Jetta -malleissa istuinlämmitin saattoi tehdä täysin omiaan. Jokainen voi varmaan kuvitella mitä aivan liikaa lämpiävä istuinlämmitin aiheuttaa, joten aiheeseen ei ole syytä sukeltaa sen syvemmälle. Valitettavasti otsikointi ehti sen jo paljastaa.

Holden Commodore Ute ja kontti auki

Holden ei ole Suomessa erityisen tuttu merkki, mutta kerromme tämän silti. Vuonna 2010 lähes 35 000 Holden Ute -lava-autoa takaisinkutsuttiin viallisen takaluukun lukituksen vuoksi. Takaluukku saattoi avautua kesken ajon levittäen kaikki tavarat tielle.

Lähde: CarScoops/NHTSA ja Top Gear, Kuvituskuvat: BMW, Porsche

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat