31.5.2022

Euroopan investointipankilta 8 miljoonaa euroa suomalaiselle Sensible4:lle robottiauto-ohjelmistoon

Sensible4 on Aalto-yliopiston spin-off -yritys. Sen kehittämällä ohjelmistolla robottiautot toimivat sellaisissa paikoissa, joihin niillä ei aiemmin ajateltu olevan mitään asiaa.

Itseajavienteknologioiden käyttöönotto voi johtaa pääosin inhimillisistä virheistä aiheutuvien liikenneonnettomuuksien määrän laskuun. Lisäksi se voi nopeuttaa täysin hiilipäästöttömiin ajoneuvoihin siirtymistä etenkin suurkaupunkialueilla, mikä vähentää hiilidioksidi- ja muita saastuttavia päästöjä. Yhtiön kattava ja joustava robottauto-ohjelmisto (Autonomous Driving Software, ADS) mahdollistaakin itsenäisesti ja avustetusti ajavien autojen toimimisen vaikeissa sääolosuhteissa, kuten lumi- tai vesisateessa, sumussa, hiekkamyrskyssä ja jopa kaistamerkintöjen puuttuessa.

Sensible4:lle myönnetty 8 miljoonan euron laina on osa Euroopan takuurahaston Venture Debt -tuotetta, joka kehitettiin koronaviruspandemiasta kärsivien pk-yritysten maksuvalmiuden vahvistamiseen. Näin uutista kommentoi Sensible4:n toimitusjohtaja Harri Santamala:

- On innostavaa, että EIP näkee teknologiamme potentiaalin ja rahoittaa meitä näin varhaisessa vaiheessa. Rahoitus auttoi meitä ensin saattamaan loppuun baseline-tuotteemme, ja sen avulla voimme nyt siirtyä massatuotantoon tähtäävien kumppaniemme kanssa esituotantovaiheeseen.

Esituotantovaihe voikin jo alkaa, sillä ensimmäinen Sensible 4 -tuote on nyt myös teknisesti valmis siihen.

- Autoteollisuudessa – itseajavat ajoneuvot mukaan luettuna – on käynnissä radikaali vallankumous, joka tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden liikenteen hiilijalanjäljen pienentämiseen. Sensible 4 vastaa laajalti tunnettuun ongelmaan, joka liittyy itseohjautuvuuteen heikoissa sääolosuhteissa. Yhtiölle tarjoamamme rahoitus on osoitus EIP:n sitoutumisesta eurooppalaisten innovaatiojohtajien ja kestävämpien liikenneratkaisujen tukemiseen, toteaa puolestaan rahoituksen myöntäjän puolelta Thomas Östros, Euroopan Investointipankin varapääjohtaja.

Lähde ja kuvat: Sensible4

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat