24.11.2015

Euroopassa jo yli 500 sähköistä Nissan-taksia

Nissan on toimittanut Euroopan teille jo yli 550 sähkökäyttöistä taksia. Luku on suurempi kuin millään muulla autovalmistajalla.

Tuoreimmat sähköiset kaupat Nissan sinetöi Unkarissa. Kerralla omistajaa vaihtoi 65 Leafia. Tämän vuoden aikana kauppoja on tehty yli sata. Onko lukumäärä huima vai hivenen maltillisempi, on jokaisen oman arvioinnin varassa. Hyvä alku, voisi olla sopiva summaus tilanteeseen.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Vallankumousta tekemässä

Nissan on oman näkemyksensä mukaan autoilun sähköisen vallankumouksen kärjessä myös taksialalla. Yhtiön näkemys on se, että solmittujen kauppojen määrä kertoo Nissanin sähköautojen luotettavuudesta ja monipuolisuudesta, sillä taksinkuljettajat ovat yksi vaativimmista ja eniten kilometrejä ajavista käyttäjäryhmistä.

Sähkökäyttöisten taksien markkinat kasvavat edelleen, sillä sähkötaksien suosio on nousussa Itä-Euroopassa. Budapestiläinen Green Lite Mobile -taksiyhtiö hankki 65 Nissan LEAF -sähköautoa ja omistaa nyt Unkarin suurimman sähkötaksikaluston. Yhtiö on asentanut kaupunkiin myös seitsemän pikalatauspistettä sijoituksensa tueksi.

– Olemme iloisia ollessamme Unkarin ensimmäinen sähköautoihin siirtynyt taksiyhtiö. LEAFin 199 kilometrin toimintasäde merkitsee sitä, että akkua tarvitsee ladata vuoron aikana vain kerran. Sähköautojen käyttökulut ovat tietenkin merkittävästi polttomoottoriautoja pienemmät, mutta Nissan LEAF on myös ajo-omaisuuksiltaan mukava ja melkein äänetön. Asiakkaat nauttivat matkanteosta enemmän ja kuljettajat sanovat, että kymmenen tunnin työvuoro tuntuu nyt kevyemmältä, kertoo Nissanin haastattelema Green Lite Mobilen toimitusjohtaja Andrey Akifiev.

Kilometrejä kertyy, akku kestää

Nissanin sähköautojen laadusta ja luotettavuudesta suuntaviivoja voi vetää virolaisen Elektritakso-yhtiön kokemusten pohjalta.  Yrityksen Nissan LEAFille on kertynyt jo peräti 218 000 ajokilometriä, kaikki vieläpä alkuperäisellä akulla.

Uuden 30 kWh:n akun ansiosta Nissan LEAF on taksiyhtiöille entistäkin käytännöllisempi valinta, sillä toimintamatka pitenee valmistajan ilmoituksen mukaan 26 prosentilla.

Nissan LEAF ja sähkökäyttöinen e-NV200-tila-auto ovat yhä suositumpia taksiautoja Euroopassa. Alankomaat ja Iso-Britannia ovat ne Euroopan maat, joissa on eniten sähkötakseja.

Amsterdamilainen Taxi Electric oli ensimmäinen yksityinen taksiyhtiö, joka siirtyi täysin sähkökäyttöisiin autoihin marraskuussa 2011, ja useat muun muassa Tukholmassa, Prahassa, Barcelonassa ja Roomassa toimivat taksiyritykset ovat sittemmin seuranneet esimerkkiä.

79 000 euroa säästöä vuodessa

Eteläenglantilaisen C&C Taxisin kaltaiset yhtiöt ovat säästäneet keskimäärin jopa 79 000 euroa vuodessa, sillä sähkötaksien käyttökulut jäävät alimmillaan vain kolmeen senttiin kilometriltä.

Täysin sähkökäyttöisen Nissan LEAFin myynti kasvoi viime vuonna 33 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Nissanin sähköautoissa on polttomoottoriautoja vähemmän liikkuvia osia, joten niiden arvioidut kunnossapitokulut ovat jopa 40 prosenttia pienemmät kuin bensiini- tai dieselautoilla. Euroopassa sähköautojen hankkimista tuetaan myös erilaisilla kannusteilla, kuten verohelpotuksilla ja -vapautuksilla.

Nissan LEAF – maailman ensimmäinen massamarkkinoille suunnattu ajon aikana täysin päästötön auto – lanseerattiin noin viisi vuotta sitten, ja Nissanin ensimmäinen täysin sähkökäyttöinen kevyt hyötyajoneuvo e-NV200 viime vuonna. Nissan LEAF on valmistajansa mukaan edelleen maailman eniten myyty sähköauto, jonka myynti on ylittänyt jo 195 000 auton rajan.

Lähde ja kuva: Nissan

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat