15.1.2018

Finnair kärkijoukossa saksalaisessa turvallisuusvertailussa

Lentokone

Emirates on ykkönen, suomalaisyhtiö kuudennella sijalla uudistuneessa JACDEC-turvallisuusvertailussa.

Finnair on kuudennella sijalla uusimmassa 100 suurimman lentoyhtiön turvallisuutta arvioivassa tilastossa. Suomalaisyhtiö on menestynyt aikaisemminkin mainiosti saksalainen JACDECin (Jet Airliner Crash Data Evaluation Centre) listaukissa, mutta viime vuosina Finnair ei ole mahtunut suurimpien lentoyhtiöiden joukkoon ja on siksi jäänyt JACDEC-tilastosta pois. Nyt JACDEC on laajentanut tilastoaan 60:sta sataan suurimpaan lentoyhtiöön.

Sata lentoyhtiötä käsittävä JACDEC-lista julkaistaan kokonaisuudessaan 23. tammikuuta saksalaisen Aero International -lehden numeron 2/2018 julkaisun yhteydessä. Toistaiseksi listauksesta on julkistettu 20 parhaan lentoyhtiön lista.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Aiempaa perusteellisempi listaus

JACDEC laatii listansa vuotuisten turvallisuuslaskelmiensa perusteella. Niissä otetaan huomioon muun muassa kuolemaan johtaneet lentoturmat, koneen tuhoon johtaneet onnettomuudet, vakavat vaaratilanteet ja muut vaaratilanteet viimeisten 30 vuoden ajalta. Nämä luvut suhteutetaan kunkin yhtiön samassa ajassa lentämiin matkustajakilometreihin (RPK). Myös auditointien (IOSA, IASA, ICAO USOAP) hyväksynnät vaikuttavat osaltaan arvosanaan.

Tuoreimmassa aiempaa kattavammassa listauksessa riskitekijät on otettu huomioon perusteellisemmin. Turvallisuuslaskelmissa huomioon otettavia tekijöitä (parametrejä) on laajennettu 33 kohtaan aikaisemman yhdeksän sijasta.

Turmatilastoissa on myös otettu käyttöön aikapainotus, mikä tarjoaa realistisemman kuvan nykytilanteesta vähentäen vanhempien turmien ja vaaratilanteiden painoarvoa. Kokonaistuloksissa maksimi riski-indeksi on 100, mikä tarkoittaa, että ei ole lainkaan riskitekijöitä.

Täysin uudistunut ja laajentunut tuore listaus ei ole lainkaan vertailukelpoinen edellisiin JACDEC-tilastoihin, siksi ne on poistettu verkkosivuilta.

Emirates nousi ykköseksi

Uudistunut selvitys 33 turvallisuuteen vaikuttavan tekijän osalta muutti kärkipään järjestystä. Kärkeen nousi Emirates ja edellisen vuoden ykkönen, Cathay Pacific, putosi sijalle 12.

Selvitys osoittaa parhaiden halpalentoyhtiöiden sijoittuvan kärkijoukkoon: 10 kärjessä-listalla on viisi halpalentoyhtiötä; Norwegian Air Shuttle, EasyJet, Spirit Airlines, Jetstar Airways ja Air Arabia. 17 parhaan joukkoon kuuluvat lisäksi halpalentoyhtiöt Vueling, Eurowings ja JetBlue.

Toisessa laajassa turvallisuusselvityksessä (www.airlineratings.com) EasyJet ja Norwegian menettivät kärkisijat puuttuvan IOSA-auditoinnin vuoksi. JACDEC-selvityksen laajemman arvostelukriteeripohjan (33 kohtaa) vuoksi yhden auditoinnin puuttuminen ei vaikuta tulokseen niin paljon kuin www.airlineratings.com -vertailussa.

JACDEC-turvallisuustilasto 2018, 20 parasta lentoyhtiötä:

 1. Emirates (Yhdistyneet arabiemiirikunnat)
 2. Norwegian Air Shuttle (Norja) L
 3. Virgin Atlantic Airways (Britannia)
 4. KLM Royal Dutch Airlines (Hollanti)
 5. EasyJet (Britannia) L
 6. Finnair (Suomi)
 7. Etihad Airways (Yhdistyneet arabiemiirikunnat)
 8. Spirit Airlines (Yhdysvallat) L
 9. Jetstar Airways (Australia) L
 10. Air Arabia (Yhdistyneet arabiemiirikunnat ) L
 11. Vueling Airlines (Espanja) L
 12. Cathay Pacific Airways (Hong Kong)
 13. EL AL (Israel)
 14. Singapore Airlines (Singapore)
 15. EVA Air (Taiwan)
 16. Eurowings (Saksa) L
 17. JetBlue Airways (Yhdysvallat) L
 18. Capital Airlines (Kiina)
 19. Oman Air (Oman)
 20. Air Canada (Kanada)

(L = Low Cost Carrier, halpalentoyhtiö)

Teksti: Timo Turkula

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat