22.8.2017

Ford: Suomalaisilla nuorilla on painava kaasujalka ja paljon asiaa

Ford Driving Skills for Life

Nuorten autoilijoiden liikennekäyttäytymistä ja –asenteita selvittänyt tutkimus paljasti nuorten kuljettajien riskeiksi liikenteessä ylinopeuden ja älypuhelimen.

Suomalaisten nuorten kuljettajien keskuudessa teetetystä kyselytutkimuksesta selviää, että 70 % vastaajista on ainakin joskus ajanut tietoisesti ylinopeutta. Lähes yhtä moni on käyttänyt älypuhelinta ilman hands-freetä. Ylivoimaisesti eniten ajon aikana puhutaan puhelimessa, lähes puolet on myös lähettänyt teksti- tai muita viestejä. Fordin tilaamaan kyselyyn vastasi 403 18–29-vuotiasta ajokortin suorittanutta henkilöä.

Nuorten autoilijoiden liikennekäyttäytymistä ja asenteita selvittäneestä kyselytutkimuksesta käy ilmi, että erityisesti paljon ajavat ovat joskus ajaneet ylinopeutta tietoisesti. He myös käyttävät eniten älypuhelinta ajaessaan ilman hands-freetä verrattuna harvoin autoa ajaviin. 11 % ilmoitti ajaneensa tietoisesti ylinopeutta usein, 31 % silloin tällöin. Vastaajista 37 % ajaa autolla joka päivä ja heistä 62 % omistaa autonsa itse tai on sen haltija. Miehissä (45%) on selvästi naisia (29%) isompi osuus päivittäin ajavia. Myös kaikkein nuorimmat vastaajat (18–21-vuotiaat) ajavat hieman muita useammin.

Miehet käyttävät ajaessaan hieman naisia useammin älypuhelinta ilman hands-freetä. Vastaajista 71 % on soittanut itse tai vastaanottanut puheluita ilman hands-freetä. Joka toinen älypuhelinta ajaessaan käyttänyt on näpytellyt viestejä. Sosiaalista mediaa ratin takana käyttää 8 % vastaajista. Älypuhelimen käyttö on aiheuttanut 8 %:lle vastaajista useita vaaratilanteita viimeisen vuoden aikana.

– Varmuutta ajamiseen saa vain ajamalla. Huolestuttavaa on kuitenkin se, että esimerkiksi älypuhelinta käytetään todella paljon ajon aikana ilman hands-freetä, kertoo Oy Ford Ab:n toimitusjohtaja Hannu Pärssinen.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ford Driving Skills for Life – varmuutta liikenteeseen

Nuorille, kokemattomille kuljettajille tarkoitettu Ford Driving Skills for Life -ajotapahtuma järjestetään syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna Helsingissä. Messukeskuksen pysäköintialueelle rakennettavalla testiradalla on mahdollista päästä harjoittelemaan esimerkiksi auton käsittelyä yllättävän esteen tullessa tielle.

Ford Driving Skills for Life

Neljän tunnin koulutuskokonaisuuteen sisältyy myös käytännön esimerkkejä esimerkiksi älypuhelimen käytön vaikutuksesta auton käsittelyyn, mahdollisista vaaratilanteista ja nopeuden hallinnasta. Molempina päivinä on aamu- ja iltapäiväryhmät.

Tapahtumaan ovat tervetulleita kaikki, jotka haluavat lisäharjoitusta ajamiseen iästä riippumatta.

Tapatumassa ovat mukana myös tubettajat Vinkare lauantaina 2.9. ja Eeddspeaks sunnuntaina 3.9.

Tapahtumiin voi ilmoittautua osoitteessa https://forddsfl.fi/tapahtuma/ilmoittaudu-tapahtumaan

Lähde Ford Kuva Ford/Moottorin arkisto

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat