9.2.2021

”Historiallinen hetki” – Daimler vaihtaa nimeä ja jakautuu

Daimler hävisi patenttikiistan Nokiaa vastaan

Daimler vaihtaa nimeä ja samalla se myös jakautuu kahtia. Mercedes-Benz ja Daimler Trucks tunnetaan tulevaisuudessa erillisinä yhtiöinä.

Daimler vaihtaa nimeä Mercedes-Benziin tulevien muutosten myötä. Näin on ainakin suunnitelmissa, kunhan se ensin erottaa henkilöautopuolen ja raskaiden hyötyajoneuvojen valmistuksen erillisiksi toiminnoiksi joskus tämän vuoden aikana. Kyseessä on valtava uutinen autoalalla.

–  Tämä on historiallinen hetki Daimlerille. Se merkitsee yhtiön perusteellisen uudelleenjärjestelyn alkua. Henkilö- ja pakettiautot ovat täysin erillinen liiketoiminta kuorma- ja linja-autoista omalla asiakaskunnallaan, teknologiallaan ja rahoituskuviollaan. Molemmat toimivat alalla, joka on suuren teknologisen ja rakenteellisen muutoksen edessä. Siksi uskomme, näiden toimintojen suoriutuvan tehokkaimmin erillisinä yksikköinä, kommentoi Daimlerin pääjohtaja Ola Källenius.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Daimler jakautuu

Kyseessä on mielenkiintoinen ja rohkea askel, sillä nykyisen pääjohtajan Källeniuksen edeltäjä Dieter Zetsche ei tätä muutosta tehnyt. Hän vastusti näiden kahden yhtiön erottamista haluten pitää yllä vakautta hajauttamalla toimintoja kahdelle eri alalle.

Kuorma- ja linja-autoista vastaavan yhtiön nimeksi tulee Daimler Truck. Näiden kahden perustettavan yhtiön osakkeista suurin osa tulee yhtiön mukaan päätymään nykyisille omistajille. Tuo raskaan ajoneuvon puoli on merkittävä, sillä sen arvoksi on arvioitu noin 30-35 miljardia euroa ja se valmisti esimerkiksi vuonna 2019 noin puoli miljoonaa ajoneuvoa.

Daimler vaihtaa nimeä

Benz & Cie perustettiin jo vuonna 1883 ja sille pohjalle nykyinen yritys edelleen perustuu. Ehkä paremmin tunnetaan vuonna 1926 fuusioitunut Daimler-Benz AG, joka säilyikin nimenä pitkään.

Vuonna 1998 yhdistyminen loi yrityksen nimeltä DaimlerChrysler AG, mutta nimen jälkimmäinen osa myytiin jo vuonna 2007 eteenpäin. Siitä eteenpäin autoalalla on operoinut Daimler AG, mutta tuohon tulee nyt muutos.

Daimlerin kaikkein tunnetuimmasta brändista tulee myös sen henkilö- ja pakettiautotoimintojen yrityksen nimi. Tämä alleviivaa entisestään Källeniuksen halua erottaa kaksi liiketoimintaa toisistaan. Valmistajan mukaan Mercedes-Benz on maailman arvokkain luksusautomerkki, ja tarjoaa vaativille asiakkailleen kaikkein haluttavimpia autoja.

Nykyisen pääjohtajan mielestä jakautuminen on tarpeen, jotta merkki säilyy jatkossakin kilpailukykyisenä autoilun muuttuvassa maailmassa. Asian suuruus ei oikein aukea tavalliselle kuluttajalle, mutta ei toisaalta välttämättä myöskään näy autoa ostettaessa kovin selkeästi. Nämä päätökset vaikuttavat ennen kaikkea kulissien takana ja jäävät yleensä myös sinne.

Kuvituskuva: Daimler, lähteet: Daimler, Automotive News Europe

Luetuimmat