3.11.2017

Huolestuttavan moni on ajanut kesärenkailla talvikeleillä – lisääntyykö uusavuttomuus?

Renkaanvaihto

Vain puolet suomalaisista tarkastaa talvirenkaiden kunnon vuosittain.

Talvirengaskausi on alkanut virallisesti ensimmäinen marraskuuta. 54 prosenttia LähiTapiolan tuoreeseen Arjen katsaus -tutkimukseen osallistuneista kertoo tarkastavansa vuosittain talvirenkaiden kunnon. Viidesosa kertoo ajaneensa kesärenkailla vielä liukkaiden tultua.

Talvi saapui eteläiseenkin Suomeen viime viikolla ja sen myötä kesärenkaiden vaihto nasta- tai kitkarenkaisiin on jälleen ajankohtaista. Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin mukaan talvirenkaisiin on vaihdettava viimeistään 1.12. Nastarenkaat voi vaihtaa 1.11. alkaen tai myös aiemmin, mikäli sää niin vaatii. Kitkarenkailla voi ajaa periaatteessa vuoden ympäri, vaikka sitä ei suositella missään tapauksessa.

Renkaan urasyvyys

LähiTapiolan mukaan suomalaisilla on petrattavaa talvirenkaiden kunnon tarkastamisessa. Päätelmien taustalla olevaan kyselyyn vastasi 1026 ihmistä 29.9.–5.10.2017 välisenä aikana. Vastanneet edustavat 15-74 -vuotiasta väestöä ja kyseessä on Kantar TNS:n toteuttama tutkimus.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lisääntyykö uusavuttomuus?

Suomalaisista 24 prosenttia vastanneista kertoo tekevänsä rengastarkastuksen silloin tällöin, 15 prosenttia ilmoittaa jonkun muun kotitalouden jäsenen hoitavan asian ja viisi prosenttia sanoo suoraan, ettei tee tarkastusta lainkaan.

– On huolestuttavaa, jos uusavuttomuus liikenteessä lisääntyy. Renkaidenvaihto ulkoistetaan ja unohdetaan, että vastuu niiden kunnon seuraamisesta ja rengaspaineiden säännöllisestä tarkistamisesta on auton kuljettajalla. Myös renkaiden kiinnityksen jälkikiristys on tehtävä renkaiden vaihdon ja ensimmäisten ajomatkojen jälkeen. Rengaspaineet olisi tarkastettava noin kuukauden välein esimerkiksi huoltamolla tankkauksen yhteydessä, mutta iso osa autoilijoista viis veisaa koko asiasta, LähiTapiolan liikenneturvallisuuden johtava asiantuntija Markus Nieminen moittii.

Urasyvyys

Trafin mukaan talvirenkaissa on oltava vähintään 3 millimetrin urasyvyys rengaskuvion pääurien leveydeltä. Loskassa, lumessa ja vaikeissa keliolosuhteissa syvyyden olisi kuitenkin hyvä olla vähintään 5–6 milimetriä.

Miehet ajavat kesärenkailla naisia useammin

Moni suomalainen myöntää myös ajaneensa viime vuosina kesärenkailla kelillä, jossa olisi jo tarvittu talvirenkaita. LähiTapiolan mukaan peräti 20 prosenttia eli käytännössä noin 800 000 suomalaista kertoo syyllistyneensä tähän.

Erityisesti nuoret kertovat ajaneensa kesärenkailla talvikeleillä; 37 prosenttia alle 25-vuotiaista. 65 vuotta täyttäneistä vain 9 prosenttia on tehnyt näin. Miehistä (26 %) yli kaksi kertaa useampi kuin naisista (12 %) on ollut autolla liikkeellä talvisissa olosuhteissa kesärenkaat alla.

Renkaidenvaihtotavoissa ei ole kovinkaan suuria eroja eri puolilla Suomea, eivätkä koulutus tai ammattiasema ole jakavia tekijöitä.

Sen sijaan lapsettomissa talouksissa talvirenkaiden kuntoon kiinnitetään enemmän huomiota kuin lapsitalouksissa. Lapsettomissa talouksissa 57 prosenttia tarkistaa renkaat vuosittain, kun vähintään kolmelapsisista perheistä vain 39 prosenttia tekee saman.

Lähde: LähiTapiola Kuvituskuvat: Moottorin arkisto/Jari Saarentaus ja Antti Hentinen

Luetuimmat