15.6.2022

Isoveli valvoo ilmasta – Poliisin dronet paljastavat räikeitä liikennerikkeitä

Miehittämättömät lennokit, eli dronet ovat poliisin uusi resurssi liikenteen valvonnassa. Kuvauskopterien avulla saadaan valvottua tilanteita, joihin ei maan kamaralta olisi asiaa.

On lauantai-ilta Vantaalla. Moottoripyörän takarengas jauhaa pikitien pintaan tumman kumikerroksen ja ilmaan nousee sankka valkoinen savu. Pyörän ja kuljettajan ympäröi ketju ihmisiä, jotka kannustavat sankariaan yhä villimpään suoritukseen.

Poliisi on tilanteessa voimaton, sillä ihmisjoukko sulkee virkavallan edustajan ulos tilanteesta. Vaikka kumin polttaminen on sinänsä vaaraton toimenpide, on se lain mukaan kiellettyä. Ja ihmisjoukon lähellä suoritettuna siitä voi olla vaaraa myös muille.

– Vaikka kuskit ovat taitavia, niin jotain saattaa sattua. Kyllä se välillä ammattilaisellakin lipsahtaa, toteaa työnkuvansa vuoksi nimettömänä pysyttelevä poliisin edustaja.

Edellä mainittu kuvaus on poliisille arkea kesäisin. Viikonloppuisin autoista ja moottoripyöristä kiinnostunut porukka kokoontuu harrastamaan moottoripyörien ja autojen äärelle. Kun paikalla on iso ihmisjoukko, mahtuu mukaan myös liikenteeseen kuulumatonta käytöstä.

– Suuri osa porukasta on asiallista ja fiksua sakkia, mutta osa on sellaisia, joita eivät säännöt eivät tunnu koskevan. Moni ei osaa ajatella, että omassa toiminnassa olisi jotain riskiä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kokoontumisajot työllistävät poliisia

Lähinnä viikonloppuiltaisin ja -öisin tapahtuvat kokoontumisajot työllistävät poliisia suurissa kaupungeissa. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla virallisiin ja epävirallisiin tapahtumiin osallistuu useita satoja ihmisiä. Osasta tapahtumia poliisia tiedotetaan etukäteen, mutta osasta tieto saavuttaa virkavallan vasta toiminnan alkaessa.

Miksi poliisin haluaa olla paikalla kokoontumisajoissa? Syy on yksinkertainen, toiminta on paikoin vaarallista ulkopuolisille. Paikan päällä poliisin tarkoitus on puuttua räikeimpiin rikkeisiin. Usein se on hankalaa, sillä suuret ihmisjoukot estävät näkyvyyden. Tässä kuvaan tulevan kuvauskopterit.

Dronet ovat yleistyneet muutamassa vuodessa virkavallan työkaluina. Poliisilla on tätä nykyä käytössään useita satoja kuvauskoptereita, joilla pystytään valvomaan liikennettä ilmasta käsin. Jälkikäteen hölmöilystä voi seurata sakot, tai ajokortin menetys.

– Kameralla pystytään saamaan tarkkoja tunnistetietoja. Kuva on niin tarkkaa, että sillä nähdään rekisterikilvet ja kuljettajan kasvot.

Usein pelkkä tietoisuus poliisin kuvauskopterista rauhoittaa tilannetta ja räikeimmät rikkeet jäävät tekemättä.

– Pahimmat sutimiset ja keulimiset loppuvat, kun kopteri nähdään ilmassa, kommentoi poliisin edustaja.

Teksti ja kuvat: Tuomas Rajala

Luetuimmat