14.10.2023

Jos matkailukohteessa syttyy täysin yllättäen sota, miten pitää matkailijan toimia? – Autoliiton asiantuntija vastaa

Israeliin viime viikolla kohdistunut järkyttävä terrorihyökkäys pisti miettimään, että sodan todellisuus saattaa nousta päälle täysin yllättäen myös suositussa matkailumaassa. Tässä artikkelissa perehdytään siihen, mitä matkailijan kannattaa tehdä kriisipesäkkeeksi äkillisesti muuttuneessa lomakohteessa, ja miten päästä sieltä pois.

Terroristijärjestö Hamas aloitti julmuudessaan lähes vertaamattoman terrorihyökkäyksen Israeliin varhain lauantaiaamuna 7. lokakuuta. Israelin tiedustelu on parhaita maailmassa, ja suorastaan käsittämätöntä onkin, ettei hyökkäystä pystytty ennakoimaan. Sodan todellisuuteen voi siis myös 2020-luvulla kirjaimellisesti herätä, ja se voi tapahtua suositussa matkailumaassa, kuten Israelissa.

Sodan syttyminen suomalaisten yleisesti suosimissa matkailumaissa on onneksi äärimmäisen epätodennäköistä, mutta Israelin esimerkki opetti, että aina kannattaa olla suunnitelma pahimman varalle. Moottori haastatteli Autoliiton matkailupäällikköä Susanna Suokonautio-Hynnistä, ja kysyi asiantuntijan ohjeita toimimiseen matkakohteessa, mikäli siellä syttyy sota.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Apua on mahdollista saada

Mutta jotta esimerkiksi Ulkoministeriö voi auttaa matkailijaa kriisimaassa, on sen tiedettävä matkailijan oleskelevan siellä. Siksi aina kun lähtee ulkomaille, erityisesti omatoimimatkalle, ja etenkin kriisialueille, kannattaa tehdä matkustusilmoitus matkustusilmoitus.fi-palvelussa. Ilmoitus kannattaa tehdä myös silloin, kun muuttaa ulkomaille pysyvästi tai toistaiseksi. Matkustusilmoitus tarkoittaa, että antaa yhteystiedot ja paikkatiedot ulkoministeriölle hätätapauksia ja kriisitilanteita varten. Hätätapauksessa tai kriisitilanteessa ulkoministeriö voi ottaa yhteyttä matkustusilmoituksen tehneisiin. Lisätietoa: http://formin.finland.fi

Ennen matkalle lähtöä on myös hyvä tutustua kohdemaan tiedossa olevaan turvallisuustilanteeseen. Matkustustiedotteet sisältävät tietoa maan tai alueen yleisestä turvallisuustilanteesta. Tieto on tarkoitettu matkustajan oman päätöksenteon tueksi. Tiedotteita julkaistaan niistä maista, joissa Suomella on edustusto tai joista edustustot muuten pystyvät hankkimaan luotettavaa tietoa. 

Autoliitto latausverkosto

Jos nyt kuitenkin lähdetään liikkeelle siitä tilanteesta, että suomalainen on matkakohteessa, ja sotatoimet alkavat siellä ennalta arvaamattomasti. Mitä hänen tulisi ensimmäisenä tehdä?

- Sodan vuoksi tilanne ja rajoitukset saattavat muuttua äkillisesti ja ennalta arvaamattomasti. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista, Suokonautio-Hynninen kertoo.

- Kriisitilanteissa tulee seurata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla, Facebookissa ja uutispalvelu X:ssä. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti.

Suokonautio-Hynninen muistuttaa myös, että mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voi kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Valmismatkalaisia avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä,

Ulkoministeriön päivystysnumero 24/7: +358 9 1605 5555 (puhelut tallennetaan)

Entä jos lentoyhteydet maasta katkeavat kokonaan? Auttaako suurlähetystö tai Ulkoministeriö löytämään tavan matkustaa maasta ulos?

- Lentoyhtiöiden tärkein prioriteetti on turvallisuus. Lentoyhtiöt, kuten Finnair noudattavat aina viranomaisten ohjeistuksia ja seuraavat tilannetta tarkkaan, Suokonautio-Hynninen kiteyttää.

- Nopeat muutokset tuovat haasteita maasta poistuville. Lennon peruuntuessa lentoyhtiö on yhteydessä lennon varanneisiin tekstiviestitse ja sähköpostilla. Vaihtoehtoisia lentoja pyritään löytämään poikkeuksellisessakin tilanteessa, vaikka se saattaa olla erittäin haasteellista ja hankalaa.

- Israelin osalta tilanne oli täysin ennakoimaton ja siksi ulkoministeriö on luvannut järjestää evakuointimahdollisuuden apua tarvitseville Suomen kansalaisille ja Suomessa pysyvästi asuville ulkomaalaisille, Suokonautio-Hynninen summaa. 

Entä mitä hyötyjä matkavakuutuksesta on tällaisessa tilanteessa?

Suokonautio-Hynnisen mukaan matkavakuutus kannattaa ottaa aina. Sekä henkilö – että matkatavaravakuutus. Vakuutusten ehdot ja korvaukset vaihtelevat vakuutusyhtiöittäin.

- Jos matkakohteessa syntyy täysin yllättäen sota, matkavakuutus ei korvaa yhteiskunnallisten levottomuuksien aiheuttamia matkahaittoja, ja tällaiseksi voidaan lukea esimerkiksi lentovuorojen peruutukset. Jos vakuutettu henkilö ei pääse ylivoimaisen esteen vuoksi palaamaan matkalta alkuperäisen matkasuunnitelman ajankohtana, on vakuutus yleensä voimassa siihen saakka, kun esimerkiksi paluulento voidaan kohtuudella järjestää. Sotatilasta aiheutuvaa matkan peruuntumista tai keskeytymistä ei yleensä korvata matkustajavakuutuksesta.

- Korvausasiassa kannattaa olla yhteyttä matkanjärjestäjään tai kuljetusyhtiöön. Myös omaan vakuutusyhtiöön kannattaa aina olla yhteydessä viimeistään heti kun on palannut kotimaahan, Suokonautio-Hynninen neuvoo.

Suokonautio-Hynninen haluaa korostaa, että tässä nimenomaisessa kysymyksessä liikutaan todellakin vahvasti vakuutusyhtiökohtaisella alueella.

Autoliitolta saavat apua muutkin kuin automatkaajat, mutta millä keinoin Autoliitto voi auttaa tällaisessa tilanteessa?

- Jos Autoliiton jäsen joutuu pulaan matkan aikana, avustamme jäseniämme mahdollisuuksien mukaan. Esimerkiksi voimme olla tarvittaessa yhteydessä viranomaisiin.

Tilanne Israelissa hyvin arvaamaton - UM järjestää evakuointilennon

Israel on tällä hetkellä sotatilassa, ja maan pääministeri Benjamin Netanjahu on muodostanut hätätilahallituksen. Shokkia on verrattu syyskuun 11. päivän terroritekoihin Yhdysvalloissa vuonna 2001, ja tilanne saattaa eskaloitua entisestään. Vaikka maahan lauantaina tunkeutuneet, suunnattomia hirmutekoja tehneet terroristit on ilmeisesti saatu eliminoitua, eivät eteläinen Israel ja varsinkaan Gazan rajaseutu ole tällä hetkellä millään muotoa turvallisia matkakohteita. Israelin puolustusvoimien mahdollisesti lähiaikoina käynnistämä maahyökkäys Hamasia vastaan Gazan kaistaleella saattaa venyttää kriisin jopa kuukausien mittaiseksi, ja myös Israelin pohjoisrajalla tilanne on äärimmäisen kuuma.

Turvatoimien Israeliin suuntautuvien lentojen ympärillä voisi kuvitella olevan tällä hetkellä tiukat. Jo normaalioloissakin El Alin koneita turvaavat suurilla lentokentillä panssaroidut poliisiautot, joka lennolla uskotaan olevan mukana kaksi aseistettua turvallisuuspoliisia valepuvussa, ja kyllä, ihan tavalliset matkustajakoneet on varustettu omasuojajärjestelmällä mahdollisia ohjusuhkia vastaan. El Al on tilanteesta johtuen myös päättänyt operoida lentoja lauantaina - siis sapattina - ensi kertaa 41 vuoteen.

Johtuen ennakoimattomasta turvallisuustilanteesta sekä mahdollisesti kahdesta suunnasta ammuttavista raketeista, lentoyhtiöt ovat rajoittaneet lentojaan Israeliin tai peruuttaneet ne kokonaan. Israelin kansallinen lentoyhtiö El Al on lentänyt eräänlaisia evakuointilentoja laajarunkokoneilla lähialueille, kuten Ateenaan. Finnair on tehnyt päätöksen peruuttaa kaikki Israelin lentonsa kokonaan aina ensi vuoden maaliskuulle saakka.

Varsinainen lomakausi Israelin etelärannikon Eilatissa ei ole vielä käynnistynyt, mutta Israeliin matkustetaan Suomesta läpi vuoden, onhan maa maailman tärkein pyhiinvaelluskohde, siellä on paljon järjestö- ja ystävyystoimintaa, ja se on myös liikematkakohde. Näin ollen Israelissa oleskelee satoja suomalaisia tai Suomessa pysyvästi asuvia, joille siis Ulkoministeriö on luvannut järjestää evakuointilennon.

Evakuointilento maksaa 500 euroa, ja se on jokaisen matkaajan itse kustannettava. Lisätietoja evakuointilennosta on saatavilla Ulkoministeriön sivuilta. Suomen ratkaisu vaikuttaa olevan suora lento, mutta esimerkiksi Unkari on päättänyt kuljettaa kansalaisensa ensin laivalla Kyprokselle ja vasta sieltä lentokoneella kotiin. 

Lopuksi on vielä valitettavasti varoitettava, että muuallakin kuin Israelissa juutalaisväestöön ja -alueisiin kohdistuu tällä hetkellä kohonnut terroriuhka. Tämän vuoksi pidempää tarpeetonta oleskelua etenkin synagogien ja Israelin suurlähetystöjen läheisyydessä voi olla turvallisuussyistä syytä välttää juuri tällä hetkellä, olipa sitten Pariisissa, New Yorkissa tai vaikka Buenos Airesissa.

Teksti: Benjamin Helander Kuvat: Benjamin Helander, Autoliitto

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat