28.11.2024

Joulu merellä: klassikkoja ja yllätyksiä punaisilla laivoilla

Kuva Marko Jokela

Viking Linen merellisessä joulupöydässä on huomioitu herkuttelu, klassikkoannokset sekä ruokahävikin taklaaminen.

Moni suuntaa Itämeren risteilylle nimenomaan joulun alla, jolloin matkustaja-alusten seisovat pöydät notkuvat perinneruokia. Laivoille suunnataan myös ystävysporukoin tai perhe- ja sukukunnittain toteuttamaan isonkin porukan yhteinen jouluherkuttelu vaivattomasti.

Viking Linen matkustaja-aluksilla joulubuffet on tarjolla 14.11.–26.12.2024.

Punaisilla aluksilla joulunajan seisova pöytä tarkoittaa yli sataa ruokalajia. Niitä valmistettaessa on raaka-aineissa suosittu lähialueiden tuottajia. Varustamo kertoo, että liki

80 prosenttia monipuolisesta valikoimasta eli notkuvan joulupöydän antimista on lähiruokaa.

Viking Linen ravintolapäällikkö Janne Lindholm kertoo, että Joulubuffetin ehdoton vetonaula on kalapöytä. Etenkin silakan suosio on selvästi kasvanut viime vuosina. Hopekylkeä on tarjolla neljällä tavalla: sinappi-, mustaherukka- ja herkkusilakkaa sekä lasimestarin silakkaa.

– Pääosa sen tarjonnasta tulee kotimaisilta tuottajilta: tarjolla on Sillikonttorin sillejä, Pielisen muikkuja ja savulahnaa sekä Kalalapin kylmäsavuhaukea ja loimukirjolohta.

– Kotien joulupöydissä lipeäkalaa ei juuri enää ole – ehkä ihmiset eivät osaa tai halua laittaa sitä kotona. Voi olla, että nuorempi sukupolvi syö lipeäkalaa ensikertaa laivalla – tunnistamatta sitä lipeäkalaksi, Lindholm pohtii.

Kaikki tarjottavat meren antimet on MSC-sertifioitu, joka tarkoittaa luonnonvaraisten kalojen ja äyriäisten vastuullista pyytämistä. MSC-sertifioitu kalastusyritys täyttää vastuullisen kalastuksen kansainväliset parhaiden toimintatapojen periaatteet.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Perinteitä kunnioittaen

– Olemme vuodesta toiseen pitäneet joulupöytämme rungon hyvin perinteisenä – asiakkaamme voivat olla varmoja, että pöydästä löytyy juuri se oma jouluruokasuosikki. Tarjolla on niin laatikoita, kinkkua, rosollia, sienisalaattia kuin erilaisia sillejä ja silakoitakin.

Vegaanisten ruokien kysyntä ei kasva enää jyrkästi, vaan on pikemminkin tasaantunut. Tarjolla on tänä vuonna muun muassa barbeque-glaseerattua tofua lisukkeineen, grillattua lanttua valkosipulikreemillä sekä kotimaisen MÖ:n kaurapohjaisia vuustoja.

Ruokahävikkiä ja asettelua

Jouluna ei ole pakko syödä ähkyyn asti, vaikka on sekin toki sallittua ja Itämeren matkustaja-aluksilla vaivatta toteutettavissa. Ruokahävikin taklaamisen kannalta tietty toivoisi, että itse kukin risteilymatkustaja kokoaisi lautaselleen vain sen verran ruokaa kuin aikoo syödä.

Viking Linen aluksilla on kyetty vähentämään ruokahävikkiä 40 prosentilla vain viidessä vuodessa. Ruokahävikin ehkäisyä ovat eri aluksilla käyttöön otetut pienet valmiiksi asetellut erillisannokset. Niiden käyttöön opettelivat niin laivojen keittiöt kuin matkustajatkin koronavuosina, jolloin tartuntasyistä luotiin valmiiksi rakennettuja pienannoksia – jotka ovat parhaimmillaan myös ruokahalun herättävän kauniita asetelmia.

Ruoan tarjoaminen valmiiksi annosteltuna auttaa keittiöhenkilökuntaa ennakoimaan menekkiä tarkemmin.

Viking Lineltä kerrotaan, että joulupöydän antimien esillepanoon on kiinnitetty aivan erityistä huomiota. Uutta ovat esimerkiksi rustiikkiset puulaatikot ja niistä tarjoiltavat joulun makupalat kuten friteeratut mantelit, ilmakuivattu ja savustettu kinkku, juustot ja viikunat.

Kevyitä ja makeita elämyksiä

Joulumielen tärkeä tuoja on kinkkuviipale tai kaksi, sinappihuntu ja perinnelaatikot.

Viking Cinderellan seisovassa pöydässä on tarjolla niin runsas kattaus houkutuksia, että mieleen muistuu taannoinen matka Saksan eteläosiin ja baijerilainen sanonta: Essen und Trinken hält Leib und Seele zusammen / Ruoka ja juoma pitävät ruumiin ja sielun koossa.

Lihapainotteisten pääruokien ohella tarjolla on toki kevyempiäkin lisukkeita ja vaihtoehtoja kuten rosollia ja kermavaahtoa, sienisalaattia, Waldorfinsalaattia, punajuurisalaattia, persiljamarinoituja herkkusieniä, lehtikaalia ja sitruunaa, vihersalaattia ja skandinaavista pestoa sekä marinoitua punakaalia.

Viking Line Cinderellan buffetspesialisti Jukka Kavasto siivuttaa lautaselleni harmaasuolattua kinkkua. Punasuolattua kinkkua on tarjolla valmiiksi siivutettuna.

Juuston ystäville on tarjolla muun muassa sinihomejuustoa, Brie-juustoa ja Svecia-juustoa. Jälkiruokia ovat esimerkiksi suklaavadelmaleivos ja karamellikanelitartaletti.  Appelsiini-suklaakakku ja vaniljajäätelö ovat toimiva jälkiruokakaksikko.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ennakkoon edullisemmin

Joulubuffet on katettu kaikilla Viking Linen laivoilla 26.12.2024 asti. Joulubuffet päivällisenä on tarjolla seuraavilla Viking Linen aluksilla: Gabriella, Viking Cinderella, Viking Glory, Viking Grace ja Viking XPRS. Joulupöydän kaikki ruokalajit luetellaan täällä.

Joulubuffet, lounaana on puolestaan tarjolla Viking Gloryn ja Viking Gracen matkustajille. Luettelo näiden alusten joulupöydän ruokalajeista on täällä.

Joulubuffet aikuiselle maksaa aluksesta, reitistä ja ruokailun ajankohdasta riippuen 32–46 euroa ennakkoon ostettuna ja laivalta ostettuna 36–49 euroa.

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat